Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Január 19. 14:56, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Michelangelo Leonardótól vette különleges poliéder kupoladíszének ötletét

Michelangelo Leonardótól vette különleges poliéder kupoladíszének ötletét

A reneszánsz egyik legérdekesebb geometriai testét restaurálták Firenzében: azt a Michelangelo Buonarotti alkotta poliédert, amelyet eredetileg Leonardo da Vinci talált ki.

Egy hatvan, háromszög alakú lapból (vagy tizenkét piramisból) álló poliédert állítottak ki a Medici-kápolna kriptájában - adta hírül az olasz sajtó a firenzei Szent Lőrinc-bazilika új sekrestyéjének kupoláját díszítő, távolról gömbnek látszó test restaurálását.
A kupoladíszt 1520-ban a Medici családból származó X. Leó pápa rendelte Michelangelótól (1475-1564). A művész a szokásos gömb formából másfajta térbeli testet alakított ki. Az ötletet azonban Michelangelo mástól vette kölcsön. Az alakzatot Leonardo da Vinci (1452-1519) rajza nyomán alkotta - nyilatkozta Vincenzo Vaccaro, a helyreállítást végző firenzei műemlékvédelmi felügyelőség szakértője.
Vaccaro szerint ugyanarról a poliéderről van szó, amely a Michelangelóval és Leonardóval kortárs Luca Pacioli De divina proportione (Az isteni arányosságról) című kéziratában szerepel. Ebben Pacioli Leonardo rajzait másolta le, közöttük a különleges poliéder "gömböt" is.
A sekrestye tetején lévő, a keresztet tartó kupoladísz a feltételezesések szerint az egyre bővülő világot jelképezte, és a soklapú test a fényt is másképpen tükrözte vissza. A Michelangelo-féle poliéder látható lesz a X. Leó korának művészetéről márciustól látható firenzei kiállításon is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során