Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. December 20. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Miért mellőzik a szén-monoxid-érzékelőket?

Miért mellőzik a szén-monoxid-érzékelőket?

Ismerik, de nem feltétlenül veszik komolyan az emberek a szén-monoxid-mérgezés veszélyét - derült ki a Lánglovagok Egyesület közvélemény-kutatásából, amely a napokban zárult le. Azon emberek, akik az otthonukban olyan fűtőberendezést használnak, amelyhez kémény szükséges, 94%-a tisztában van azzal, hogy a kéményseprőt az előre jelzett időpontban be kell engednie a lakásába. Vannak azonban olyanok, aki szerint nem, vagy csak akkor, ha ő hívta, vagy úgy érzi, hogy valami nem stimmel az égéstermék elvezetésével.

A válaszadók 98,85%-a tudja, a karbantartásának hiányának következménye lehet, hogy az égéstermék visszaáramolhat a lakótérbe, ahol szén-monoxid-mérgezést okozhat. Szén-monoxid-érzékelőt viszont csak 32,3%-uk használ. Olyanba már 8,21%-uk futott, hogy az érzékelő valósan egészségre káros koncentráció miatt riasztott.

Az életmentő készülék mellőzésének okára különféle válaszok születtek. Többen a zárt rendszerű fűtőberendezésük okán nem használják, de van aki nem tartja szükségesnek, mert rendszeresen ellenőrizteti a kazánt, kéményt, vagy mert a fűtőberendezés nem a lakótérben kapott helyet. Olyan is akad, aki fűtés közben folyamatosan szellőztet, de van aki drágálja vagy megbízhatatlannak tartja az eszközt.

Arról 57,21% hallott csak, hogy a katasztrófavédelem az ingatlan tulajdonosára akár 30 ezer forint tűzvédelmi bírságot szabhat ki, amennyiben nem tett eleget a kéményseprő-ipari közszolgáltatás igénybevételének. 39,56% nem hallott erről, és 3,23% szerint nem is igaz.

Ha azon emberek válaszát vizsgáljuk, akiknek nincs az otthonában olyan fűtőberendezés, amelyhez kémény szükséges, akkor az látható, hogy 86,98%-uk tisztában van a kéményseprők beengedésének szabályaival. Azt 99,53% tudja, hogy az égéstermék visszaáramolhat a lakótérbe. A tűzvédelmi bírságról 61,63%-uk hallott, 36,51%-uk nem, és 1,86% szerint nem igaz a büntetés lehetősége.

Az online kérdőívet kitöltő mintegy 1300 ember válaszát elemezve kiderül, 99,07% ismeri az égéstermék visszaáramlásának veszélyét és 58,67% hallott már a kémények kapcsán a tűzvédelmi bírságról.

A Lánglovagok Egyesület kutatásáról bővebben a www.langlovagok.hu oldalon lehet olvasni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során