Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2011. Március 08. 09:16, kedd | Helyi

Miért győzött Tóth Kálmán?

Miért győzött Tóth Kálmán?

Felborította a papírformát a 9-es körzet eredménye, s bizony nem csak a papírformát, sok más egyéb vonzatát is át kell gondolnia a várost kormányzó erőnek. Nem megerősített hírek szerint dr. Ragó Pál lett volna a várományosa a gazdas

Ez a körzet régi zászlóshajója volt a Fidesznek, elvesztése több, mint meglepetés volt, hiszen amikor dr. Dorkota Lajos lemondott mandátumáról, mert a kormányhivatalából adódva összeférhetetlen lett, még az ellenzék is csak a tisztes helyt állást tűzte ki célul. Ősszel ugyanis dr. Dorkota Lajós 921szavazattal, a voksok 53 százalékával nyert, utána következett Brodmann László ( MSZP) alig több mint 24 százalékkal. Nem volt túlzás a Fidesz-győzelem tippelése. Dr. Ragó Pál jelölése azért is tűnt logikusnak, hiszen alig 9 szavazattal maradt le a technikumi körzetben Kismoni László mögött ősszel, ő volt az egyetlen, aki a Fidesz jelöltjei közül nem jutott be az indulási körzetéből, s most a szabadon maradt körzetben próbálták ezt a fiaskót helyrehozni, lett légyen dr. Ragó Pál meghatározó személyisége a helyi Fidesz-szervezetnek. Ésszerű, nyilvnvaló és kézen fekvő volt az indítása.

Mint ahogy nem tűnt logikusnak Tóth Kálmán jelölése, aki nem is a körzetben indult ősszel. Sőt 2006-ban is Parragh Viktória indult a 9. körzetben Tóth Kálmán pedig az akkori 13. körzetben volt képviselő, s a győzelme alig több, mint másfél százaléknyi volt az utána következő Rácz Mária( Fidesz) előtt.

Az időközi választások logikája azt mutatja, hogy az alacsony részvételnél az győz, aki jobban képes harcba hívni választóit és szimpatizánsait.

A formális logika szerint, elbizonytalanodott MSZP, győzelemhullámban lévő Fidesz , sokkal nagyobb esélye dr.Ragó Pálnak volt. Mutatja ezt az is, hogy ugyanezen a napon tartottak időközi választásokatBudapesten a a XVI.kerületben a 10. választókörzetben, ott a Fidesz-KDNP jelöltje nyert.

A választók azonban másképp döntöttek. A Fidesz nem volt képes mozgósítani a saját bázisát, vagy nem fektettek intenzív kampánymunkát a meggyőzésükre. A szocialisták nagyobb mértékben voltak képesek szimpatizánsaikat az urnákhoz vinni. Az elenyészően alacsony részvétel, bár az időközi választásokon mindig sokkal csekélyebb a szavazatok száma, mindenestre azt mutatja, hogy - kifogásoktól függetlenül - a kormányzóerő elnagyolta a kampányt. Ennek valószínűleg a szervezeten belül következményei lesznek.

A végeredmény a közgyűlés összetételét nem befolyásolja, a döntéshozatalba nem szól bele, jelzésértéke azonban mindenképpen van.

Íme a kronológia:

13:00:Kisebb eltérés talán csak a Béke városrészi rész és a családi házas övezetben van, hiszen ez utóbbinál jóval nagyobb a részvétel: 148-157 szavazókörönként, míg a Békében 72-94 a délután egy óra adat.

Esélyt nem latolgatunk, mert a választás napján ez nem illendő. A mandátumért jelöltet állított a regisztráció sorrendjében a Fidesz , az MSZP, a Jobbik és az LMP. Dr. Ragó Pál - elvesztette a technikumi körzetet Kismoni László ellen összel 9 szavazattal - most revansra készül Tórh Kálmánnal szemben, aki lemaradt a szocialisták többségéhez hasonlóan a mandátumszerzésről, és most bizonyítani kíván. Lebics Editet indítja a Jobbik, aki a gazdasági bizottság külső szakértője, s egy főiskolai hallgatóval Gergely Ákossal száll ringbe az LMP. Még jövünk... egyéb különös újság nincs...

15:00:Az időközi választások gyakorlatának megfelelően a részvétel halott halvány, de ez mindig így szokott volt lenni, 12,9%, csendes. 594 voksoló eddig. Ahogy mesélik, feleannyi, mint egy normál választásnál, de ebben sincs semmi különös.Semmi rendkívüli esemény nem történt, jogorvoslatra nem volt szükség.

17:30 : A részvétel 17,7 százalékon áll. Semmi nem történt. Gyakorlatilag elemzők szerint az urnazáráskor, amely 19:00-kor lesz, a végeredmény 20 százalék körüli részvételnél fog megállni.

A szavazó körök közötti eltérés is maradt, míg a Béke városrészben élőknél kisebb volt a szavazási hajandóság körönként 160-170, addig az Újtelepen, a családi házas övezetben 270-280 hasonló létszámot figyelembe véve.

A részvételi arány alapján nagy meglepetést és szoros versenyt senki nem jósol, de hát biztos, ami biztos, majd ha kinyitják a borítékokat minden kiderül.

20:00 végeredmény. A 4603 választásra jogosult közül 888 adta le szavazatát. E szerint Tóth Kálmán ( Mszp) 397 szavazattal nyert, dr.Ragó Pál ( Fidesz ) 320 második, Lebics Edirt 135 harmadik, Gergely Ákos 36 szavazattal negyedik lett.

Kommentálások:

Tóth Kálmán ( Mszp):

Köszönjük szimpatizásainknak, tagjainknak, hogy velünk maradtak. Az alacsony részvétel azt mutatja, hogy Fidesz korábbi szavazói nem vettek részt a voksoláson. Ez az első figyelmeztetés, hogy az emberek nem ezt akarták a tavalyi választásokon leadott voksaikkal. Úgy vélem, hogy a körzetért végzett munka, a személyes hitelesség, a választókkal történő párbeszéd eredményre vezetett.

Izsák Máté ( Fidesz kampányfőnök) : Gratulálunk Tóth Kálmánnal, folytatjuk a megkezdett munkát. Köszönjük választóinknak a részvételt.

Pintér Tamás ( Jobbik helyi elnök ) : Köszönjük a választóinknak hogy ismét megtiszteltek szavazatukkal. Köszönjük az aktivistáinknak, az Ifjúsági Tagozatunknak, hogy fáradhatatlan munkájuknak köszönhetően az őszi önkormányzati választásokhoz képest majdnem 3%-ot javítottunk. Ez egyrészt azt mutatja, hogy a Jobbik egyre inkább erősödik. Másrészről meglátásunk szerint az eredmények nem az MSZP győzelmét mutatják, hanem a Fidesz veszteségét. Ez egy hatalmas pofon a kormánypártnak az emberektől, ami jelzi, hogy az elmúlt hónapok politizálása visszatetsző városunk lakóinak.

Szabó Zsolt ( LMP) : Először is gratulálunk Tóth Kálmánnak a győzelméhez és szeretnénk megköszönni a szavazóink bizalmát. Sajnos az LMP-nek mint a jelenkori demokrácia legfiatalabb pártjának nem kedvezett az alacsony részvétel. Az elért eredményünk elfogadjuk. A továbbiakban is kikívánunk tartani a párt alapításakor lefektetett fundamentumok mellet, mert véleményünk szerint a hamis politikai ígéretek csak ideig óráig fogadtathatóak el a választókkal. A későbbiekben mindenképpen a kommunikációnk javításán fogunk fáradozni, hogy üzeneteink még könnyebben eljuthassanak a választókhoz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.