Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2021. Július 16. 10:34, péntek | PR
Forrás: (x)

Mikor beszélünk bruttó és nettó bérről?

Mikor beszélünk bruttó és nettó bérről?

Gyakori hiba, amikor egy állás részleteiről egyeztet a leendő munkaadó és munkavállaló, hogy elbeszélnek egymás mellett.

Míg az előbbi a bruttó összegekben gondolkozik, addig az utóbbi általában nettó járandósággal kalkulál. Amennyiben szeretnéd pontosan megtudni, mennyi lesz a „kézhez kapott” munkabéred, keresd fel a jomelo.hu nettó bruttó bérkalkulátorát és néhány másodperc alatt kiszámolhatod!

A bruttó munkabér nem csak a tényleges, kézhez kapott fizetésedet tartalmazza, hanem a különféle járulékokat, a későbbi ellátásod zálogjait is magában foglalja. Többek között a betegséged idején, a munkád elvesztése utáni hónapokra és a nyugdíjba vonulás utáni megélhetésed érdekében bizonyos összegeket be kell fizetni, hogy azt majd a rászorulásod idején segítségként visszakaphasd. Ezeknek a mértékét természetesen jogszabályban határozzák meg. A bruttó bért gyakran nevezik adóalapnak is, hiszen ez az összeg képezi a személyi jövedelemadó kedvezmények meghatározására szolgáló számítások alapjait is.

A legegyszerűbben úgy lehet meghatározni a nettó munkabér jelentését, hogy az az összeg, amit ténylegesen a munkánk után fizetésként megkapunk. Érdemes azzal a tévedéssel leszámolni, hogy akinek a bruttó munkabére forintra pontosan megegyezik, annak a nettó összege is azonos lesz. Nagyon egyszerű oka van a különbségnek, mivel különböző járulékkedvezmények és adókedvezmények érvényesítésével magasabb összeget tudunk nettó munkabérként realizálni. Erre kiváló példa, hogy, aki jelentős gyermekkedvezményre jogosult, az bizony akár még a bruttó munkabért meghaladó összegre is „feltornázhatja” nettó munkabérét.

Szintén ez a helyzet a súlyos fogyatékossági kedvezményekre jogosult esetében is, amely hasonlóképpen levonható az adóalapból, így egy picit megkönnyítve a nehezebb élethelyzetben lévő életét magasabb nettó összeget fog megkapni a munkaadójától. Egy ritkábban előforduló esetet is érdemes megvizsgálni, ha a nettó munkabérről beszélünk, amikor is egy személy munkabéréből különféle okok miatt letiltás révén bizonyos összeget „zárolnak”, azt is a nettó bérből kalkulálják ki.

Amint látható, a leggyakrabban a bruttó munkabér mértéke magasabb, azonban előfordulnak olyan esetek is, amikor azt a nettó munkabér meghaladja.

Címkék: bér, bruttó, nettó

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.

2024. Február 26. 14:46, hétfő | PR

Benzinkutakat üzemeltetnek

A Jánosik és Társai Kft. nyerte el az egyik legnagyobb üzemanyag töltőhálózat állomásain lévő épületek, építmények, épületvillamossági- épületgépészeti berendezések működéséhez szükséges üzemeltetési feladatokat