Városlista
2020. február 26, szerda - Edina

Hírek

2020. Január 24. 15:06, péntek | PR

Mikor és hogyan érdemes hitelünket előtörleszteni?

Mikor és hogyan érdemes hitelünket előtörleszteni?

Jelzáloghitel vagy személyi kölcsön esetén lehetőséget biztosít a hitelintézet arra, hogy előtörlessz, azaz, hogy egy nagyobb összeget egyben visszafizess a hiteled futamideje lejárta előtt.

Ezzel csökkentheted a havi törlesztőrészletet vagy a hitel futamidejét. Legtöbb esetben minimum három havi törlesztőrészlet befizetésénél beszélhetünk előtörlesztésről, melyre gyakran számolnak fel a bankok előtörlesztési díjat, azonban néhány esetben ettől eltekinthet a bank. Érdemes már a hitel felvételekor tájékozódni arról, hogy mi az eljárás, ha előtörleszteni szeretnél, hiszen sosem tudhatod mikor jutsz egy nagyobb összeghez, amit a hiteled csökkentésére fordítanál.

Milyen esetekben van lehetőséged az előtörlesztésre?
Jó hír! A törvények az elmúlt években ugyan kimagaslóan sokat változtak, de a jelenlegi szabályok szerint a hitelfelvevő bármilyen esetben élhet az előtörlesztési jogával. Fontos arra figyelni azonban, hogy ennek megvan a hivatalos útja: az, ha szó nélkül befizetünk egy nagyobb összeget a tartozás számlájára nem feltétlen számít előtörlesztésnek. A befizetés előtt mindenképpen be kell a bank számára jelentened az előtörlesztési szándékodat az esetleges költségek felszámolása, és csökkentése miatt is. Néhány banknál erre egy meghatározott formanyomtatvány szolgál, ennek kitöltésével kérvényezheted a törlesztés lehetőségét.

Milyen típusai lehetnek az előtörlesztésnek?
Az előtörlesztés során törleszthetsz részlegesen vagy kifizetheted a teljes fennmaradt tartozásodat, személyi kölcsönöd ezzel megszüntetve a kölcsönszerződést, mellyel egy időben lezárod a hitel ügyletedet a bankkal. Abban az esetben, ha a teljes tartozást kifizeted a futamidő lejárta előtt, akkor nem elő-, hanem végtörlesztésről beszélünk. Végtörlesztés esetén a bank nagyobb hangsúlyt fektet arra, hogy milyen pénzből törlesztesz, így amennyiben hitelkiváltó hitelből fizeted vissza a tartozást sokszor magasabb lehet az előtörlesztési díj, mint egyéb esetben. Ezzel mindenképpen érdemes számolni és ennek fejében kalkulálni azzal, hogy megéri-e kiváltani az adósságot.

Jár a plusz költséggel a procedúra?
Mivel az előtörlesztéssel a pénzintézet elesik az előre kiszámolt kamatbevételtől, így a legtöbb esetben díjat szab ki az előtörlesztésre. Az összeg nagysága hitelenként, és intézményenként eltérő lehet. A díj kiszámolása az előtörlesztett összeg mértékétől függ, de nem haladhatja meg azt a kamatösszeget, melyet a futamidő végéig fizetett volna ki az adós. Tehát érdemes okosan átgondolni, mert nem feltétlen vagy előrébb, ha előre befizetsz több részletet, de a jó hír, hogy a szabályok azt sem engedik, hogy rosszabbul járj, viszont a lelked nyugodtabb lehet, hogy hamarabb telik le a hitel futamideje, vagy a havi költségeidet tudod vele csökkenteni így.

Milyen további költségek lehetnek?
Jól látható, hogy ha csak az előtörlesztési díjat nézzük, akkor nem lehet rosszul járni, azonban a törlesztés további visszafizetésekkel is járhat. Amennyiben a hitelkonstrukció járt valamilyen kedvezménnyel, úgy az első 3-6 évben nagy esélye van annak, hogy a hitel megkötésekor szerződésbe foglalt kedvezmény összegét is visszakéri a hitelintézet az előtörlesztési díjjal együtt. Éppen ezért nagyon fontos az, hogy a szerződés megkötésekor minden eshetőséget végig vegyél, és ennek fényében történjen a szerződéskötés a hitelintézettel.

Milyen esetekben érdemes alkalmazni?
Ahogy azt már többször említettük, bankonként eltérő az előtörlesztési díj, így annak az eshetősége is fennáll, hogy ingyenesen visszafizethetjük az általunk kívánt összeget. A bank egyáltalán nem számíthat fel díjat abban az esetben, ha a törlesztési összeg nem haladja meg a 200 ezer forintot, és az elmúlt tizenkét hónapban nem élt még az adós az előtörlesztés jogával. Így, ha hosszú lejáratú hitelről van szó, akkor mindenképpen érdemes évente ezzel a lehetőséggel élni, csökkentve ezzel is a hitel teljes összegét díjmentesen.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Február 13. 11:59, csütörtök | PR

Új gasztroenterológiai szakrendelőt épített a Jánosik Kft.

Nyílt közbeszerzési eljáráson nyerte el a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház gasztroenterológiai szakrendelőinek építését a Jánosik és Társai Kft.

2020. Február 05. 18:20, szerda | PR

Szuper receptek kölessel

Unod a rizst, a tésztát és a krumplit? Szeretnél változatosabban étkezni? A köles egy olyan jolly joker, amit nagyon sokféleképpen el tudsz készíteni.

2020. Február 05. 18:17, szerda | PR

Ingázó élet, avagy mit vegyél számításba üzleti út esetén

Jó néhány honfitársunk él ingázó életet munkából kifolyólag. Lehetnek ők felsővezetők, akik portékájukkal terjeszkedni szeretnének a nagyvilágba -

2020. Január 22. 17:38, szerda | PR

Az autó árverések működése

Magyarországon még nem annyira elterjedt, azonban a megfelelő fórumokra bukkanva már itthon is egyre több helyen találkozhatunk a gépjármű árverések félig-meddig rejtett világával.