Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. December 06. 13:04, péntek | PR

Mikor fuss neki a nyelvvizsgának?

Mikor fuss neki a nyelvvizsgának?

Húsbavágó kérdés, hogy mennyi időn belül lehet egy nyelvből vizsgát tenni és mikor érdemes nekifutni, hogy jó legyen az esély a sikerre. Múlhat ezen diploma vagy előléptetés, tervezzünk hát okosan!

A nyelvvizsga olyan kulcs, ami sok lehetőséget tud megnyitni. Ez lehet az egyetlen hiányzó tétel, hogy végre a kezünkbe vehessük a diplomát, vagy szintet ugorhassunk a fizetési skálán. A legtöbb esetben a középfokú vizsga a kritikus, mivel ezt a szintet már érdemben díjazza az iskola vagy a munkáltató. Tekintettel arra, hogy akár hosszú évekbe telik a hőn áhított vizsgabizonyítvány megszerzése, fontos, hogy kellő előrelátással fogjunk bele. De mikor lehet tényleg jó eséllyel nekifutni egy nyelvvizsgának?

Nem minden nyelv egyforma

Ahhoz, hogy legyen értelme nézegetni a nyelvvizsga időpontokat idén és jövőre, reálisan kell felmérnünk, hogy mennyi idő kell az adott nyelv megfelelő szinten történő elsajátításához.

Az USA Külügyi szolgálata néhány éve összeállított egy tájékoztatót, amiben a nyelveket három csoportba sorolta. A könnyű nyelvek nulláról társalgási szintű elsajátításához 600 óra, a közepesen nehéz nyelvekhez 1100 óra, míg a nehéz nyelvekhez 2200 órát is meghaladó tanulási időt társítottak. Ez persze durva általánosítás, de ad némi indikációt a becslésre.

A legnépszerűbb angol és német nyelvek megtanulásához hozzávetőlegesen 2500 óra tanulás kell, míg a könnyű tanulhatóság mentén kitalált eszperantóhoz elég ennek csupán egy tizede. Ha a papír az érdekes, akkor egyértelmű a választás, hisz eszperantóból akár fél év alatt is lehet középfokú vizsgánk.



Ha nem csak a papír kell

Amennyiben a gyakoribb helyzetben vagyunk és kifejezetten egy adott nyelvből vizsgáznánk, már kicsit árnyaltabb a helyzet. Figyelembe kell venni saját nyelvi felkészültségünk mellett azt is, hogy az adott vizsgából mikor van a legközelebbi, illetve milyen gyakorisággal tartják.

Itt dupla szorításba kerülhetünk, hiszen a nyelvvizsgára felkészüléskor alapvetően az adott vizsgatípus feladatait kell gyakorolni, így köt minket, hogy milyen ütemezésben mehetünk el vizsgázni.

Mikor érdemes a jelentkezést beadni?

A felkészültségünk legjobb indikátora a próbatesztek kitöltése és egy próbavizsga, amit tanárral végzünk. Amennyiben a próbák azt mutatják, hogy hibahatáron belül (azaz legalább 5%-kal) a szükséges küszöb felett vagyunk többszöri próbálkozás után is, akkor érdemes nekifutni.

Garancia azonban így sincs a sikerre, ezért, ha sok múlik a bizonyítványon (például a felvételi vagy az előléptetés), akkor mindenképpen úgy adjuk be a jelentkezést, hogy szükség esetén kétszer is neki tudjunk futni.
Az időzítésnél mérlegelhetjük, hogy részvizsgát tegyünk, de ebben az esetben tudunk kell, hogy mikor csináljuk meg a komplex vizsga másik részét is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.

2024. Február 26. 14:46, hétfő | PR

Benzinkutakat üzemeltetnek

A Jánosik és Társai Kft. nyerte el az egyik legnagyobb üzemanyag töltőhálózat állomásain lévő épületek, építmények, épületvillamossági- épületgépészeti berendezések működéséhez szükséges üzemeltetési feladatokat