Városlista
2020. február 28, péntek - Elemér

Hírek

2019. December 06. 13:04, péntek | PR

Mikor fuss neki a nyelvvizsgának?

Mikor fuss neki a nyelvvizsgának?

Húsbavágó kérdés, hogy mennyi időn belül lehet egy nyelvből vizsgát tenni és mikor érdemes nekifutni, hogy jó legyen az esély a sikerre. Múlhat ezen diploma vagy előléptetés, tervezzünk hát okosan!

A nyelvvizsga olyan kulcs, ami sok lehetőséget tud megnyitni. Ez lehet az egyetlen hiányzó tétel, hogy végre a kezünkbe vehessük a diplomát, vagy szintet ugorhassunk a fizetési skálán. A legtöbb esetben a középfokú vizsga a kritikus, mivel ezt a szintet már érdemben díjazza az iskola vagy a munkáltató. Tekintettel arra, hogy akár hosszú évekbe telik a hőn áhított vizsgabizonyítvány megszerzése, fontos, hogy kellő előrelátással fogjunk bele. De mikor lehet tényleg jó eséllyel nekifutni egy nyelvvizsgának?

Nem minden nyelv egyforma

Ahhoz, hogy legyen értelme nézegetni a nyelvvizsga időpontokat idén és jövőre, reálisan kell felmérnünk, hogy mennyi idő kell az adott nyelv megfelelő szinten történő elsajátításához.

Az USA Külügyi szolgálata néhány éve összeállított egy tájékoztatót, amiben a nyelveket három csoportba sorolta. A könnyű nyelvek nulláról társalgási szintű elsajátításához 600 óra, a közepesen nehéz nyelvekhez 1100 óra, míg a nehéz nyelvekhez 2200 órát is meghaladó tanulási időt társítottak. Ez persze durva általánosítás, de ad némi indikációt a becslésre.

A legnépszerűbb angol és német nyelvek megtanulásához hozzávetőlegesen 2500 óra tanulás kell, míg a könnyű tanulhatóság mentén kitalált eszperantóhoz elég ennek csupán egy tizede. Ha a papír az érdekes, akkor egyértelmű a választás, hisz eszperantóból akár fél év alatt is lehet középfokú vizsgánk.Ha nem csak a papír kell

Amennyiben a gyakoribb helyzetben vagyunk és kifejezetten egy adott nyelvből vizsgáznánk, már kicsit árnyaltabb a helyzet. Figyelembe kell venni saját nyelvi felkészültségünk mellett azt is, hogy az adott vizsgából mikor van a legközelebbi, illetve milyen gyakorisággal tartják.

Itt dupla szorításba kerülhetünk, hiszen a nyelvvizsgára felkészüléskor alapvetően az adott vizsgatípus feladatait kell gyakorolni, így köt minket, hogy milyen ütemezésben mehetünk el vizsgázni.

Mikor érdemes a jelentkezést beadni?

A felkészültségünk legjobb indikátora a próbatesztek kitöltése és egy próbavizsga, amit tanárral végzünk. Amennyiben a próbák azt mutatják, hogy hibahatáron belül (azaz legalább 5%-kal) a szükséges küszöb felett vagyunk többszöri próbálkozás után is, akkor érdemes nekifutni.

Garancia azonban így sincs a sikerre, ezért, ha sok múlik a bizonyítványon (például a felvételi vagy az előléptetés), akkor mindenképpen úgy adjuk be a jelentkezést, hogy szükség esetén kétszer is neki tudjunk futni.
Az időzítésnél mérlegelhetjük, hogy részvizsgát tegyünk, de ebben az esetben tudunk kell, hogy mikor csináljuk meg a komplex vizsga másik részét is.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Február 13. 11:59, csütörtök | PR

Új gasztroenterológiai szakrendelőt épített a Jánosik Kft.

Nyílt közbeszerzési eljáráson nyerte el a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház gasztroenterológiai szakrendelőinek építését a Jánosik és Társai Kft.

2020. Február 05. 18:20, szerda | PR

Szuper receptek kölessel

Unod a rizst, a tésztát és a krumplit? Szeretnél változatosabban étkezni? A köles egy olyan jolly joker, amit nagyon sokféleképpen el tudsz készíteni.

2020. Február 05. 18:17, szerda | PR

Ingázó élet, avagy mit vegyél számításba üzleti út esetén

Jó néhány honfitársunk él ingázó életet munkából kifolyólag. Lehetnek ők felsővezetők, akik portékájukkal terjeszkedni szeretnének a nagyvilágba -

2020. Január 24. 15:06, péntek | PR

Mikor és hogyan érdemes hitelünket előtörleszteni?

Jelzáloghitel vagy személyi kölcsön esetén lehetőséget biztosít a hitelintézet arra, hogy előtörlessz, azaz, hogy egy nagyobb összeget egyben visszafizess a hiteled futamideje lejárta előtt.