Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. November 11. 05:00, vasárnap | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Minden demokrácia alapja a segítő kultúra - önkéntesség a 'harmadik világban'

Minden demokrácia alapja a segítő kultúra - önkéntesség a 'harmadik világban'

Az Orvosok a Harmadik Világért szervezet önkénteseként 18 éve járja a világ szegényövezeteit dr. Nemes János gyermekkardiológus, aki a Rádió Orientnek elmondta, a nyomorban élők gyógyítását szerte a világban sokan társadalmi munkában támogatják. Ezen orvosok véleménye megegyezik abban, hogy a fejlődő országok egyik legnagyobb problémája a felvilágosítás hiánya. A helyi közigazgatás mulasztása miatt továbbra is jelentős feladatokat ad az AIDS-terjedése Afrikában.

Az Orvosok a Harmadik Világért nagyon gyakorlatias, kis önköltségű cég, emellett rendkívül hatékony is, hiszen kézből kézbe adja a segítséget. Frankfurti székhelyű a szervezet. Nemes János egy külföldi orvosi kiképzés során, újságíróként találkozott az alapítvány vezetőjével. Bár egy jezsuita pap alapította, teljesen „világi” szervezet. A harmadik világ különböző országaiban tartja fent állomásait, hathetente váltó orvosokkal, akik ingyen dolgoznak a szervezet számára. Az önkéntesek a páciensek közelében élnek, és a repülőjegy nagy részét is saját maguk állják, kivéve, ha több turnusra is kint maradnak. A szálláson és étkezésen kívül minden költségüket maguknak fizetik - mutatta be a szervezetet Nemes doktor.

A rendszer teljesen önellátó, ügyelnek arra, hogy semmi se tűnhessen el, és a segítség egyenesen a rászorulókhoz jusson. A gyógyszereket ők szállítják, vagy szerzik be helyben, a szervezet toborozza és képzi ki a helyi sofőröket, ápolónőket, akik nagy buzgalommal segítenek a saját környezetükben élőkön. Az orvosok alapellátást nyújtanak felnőttek és gyermekek számára, szűréseket végeznek, a bázison kívül pedig guruló klinikákkal járják a falvakat, kisebb településeket.

Dr. Nemes János első misszióját a Fülöp-szigeteken töltötte, ahova idén tavasszal is visszatért: itt a tbc-s megbetegedések a jellemzőek, amelyek gyakorisága csak kicsit javult a tizennyolc évvel ezelőtti helyzethez képest. Az életszínvonal nagyon lassan emelkedik a közel hetvenöt milliós országban. A legtöbb ember nagyon sovány, bár egyre kevesebb az éhezés. Többnyire akut panaszokkal keresik fel az orvost, sok a higiénés viszonyok miatti hasmenés, de előfordulnak különböző trópusi betegségek, fertőzések is, és fejlődő országra jellemzően, sok a gyermek, akik közül csak kevesen érik meg a felnőtt kort.

A „harmadik világ” országaiban is jó az oltási fegyelem, a WHO fáradozásainak köszönhetően mindenhol elérhetőek a védőoltások. Az ellátottság alapvető problémája az infrastruktúra: egy több száz felé tagolt szigetországban nehéz megoldani a közlekedést, de a közutak sem megfelelő minőségűek, és nincs vasúti közlekedés sem - mutatta be munkájuk terepét a rádió vendége. 'Ugyanakkor mindenkinek van mobiltelefonja' - tette hozzá.

A helyi kórházakkal és orvosokkal meg kell próbálniuk a békés együttműködést, ők segítenek az engedélyek beszerzésében, és sok egyszerűbb esetet utalnak vissza hozzájuk, vagy veszik igénybe diagnosztikai berendezéseiket - általában nem ingyen. Be kell ágyazódniuk a helyi struktúrákba, hogy ne a konkurenciát lássák bennük. A fejlődő országokban rossz a szociális háló, az ingyenesen igénybe vehető egészségügyi szolgáltatások gyenge minőségűek, a magánszektort nagyon kevesen tudják megfizetni. Sokszor alapvető egészségügyi információkkal nincsenek tisztában, mert a felvilágosítás nem megfelelő. 'Túlságosan félnek a hidegtől, volt olyan betegem, aki síruhában érkezett hozzám, Kenyában' - mondja. Nem ismerik az AIDS terjedésének módját, mert a kenyai állam a turisták elriasztásától és az anyagi vonzatoktól félve nem fektetett hangsúlyt a felvilágosításra.

A kommunikációt tolmács segítségével oldják meg a szervezet orvosai, a közlekedőnyelv az angol, kivéve a spanyol nyelvterületeken, ahol ő is megtanult alapszinten spanyolul kommunikálni. A tolmácsok, asszisztensek segítenek a helyi viszonyok közti eligazodásban is - hangsúlyozta a helyi segítők fontosságát Nemes doktor.

A 'harmadik világ' mint olyan nem létezik, a fejlődő országokban is rengeteg gazdag ember van, India például az egyik leggyorsabban fejlődő országok egyike. A különbség azonban a gazdagok és szegények között szinte áthidalhatatlanul nagy - hívja fel a figyelmet Nemes János. Hozzáteszi, a fejlett világban nem ekkorák a különbségek, a munkanélküliek is sokkal több mindent megengedhetnek maguknak, nem akkora a nyomor.

Onnan látja, hogy egyre nagyobb a baj Magyarországon, hogy már itthon is egyre nagyobb a szükség a segítségre. Így a következő fülöp-szigeteki utazás szervezése mellett itthon is segít, ahol csak tud: Bódis Krisztina hétesi telepén, a Madarász utcai kórházban, vagy éppen egy migránsokat segítő egyesületnél. Magyarországról az orvosok nemigen kapcsolódnak be a szervezet munkájába, mert nem beszélnek jól nyelveket, alacsonyak a fizetések, és nehezen engedhetnek meg maguknak több hónap fizetés nélküli szabadságot. Az odafigyelés, a segítségnyújtás azonban minden demokráciának alapja kell, hogy legyen, és a saját környezetünkben is megtalálhatjuk a rászorulókat-hangsúlyozta Dr. Nemes János a közigazgatás rádiója műsorában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 06:00, péntek | Életmód

Megjelent Azahriah új albuma, a skatulya I.

Skatulya I. címmel csütörtökön megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez időzítve tett közzé.

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.