Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. December 20. 13:42, kedd | Belföld
Forrás: mno.hu

Minden pénzügyi gond elszáll?

Minden pénzügyi gond elszáll?

A fizetési nehézségek helyett elsősorban a lakosság maximális kiszolgálása kerül előtérbe.

Mondta el Tállai András, a Belügyminisztérium államtitkára a hétfőn elfogadott önkormányzati törvényről tartott keddi kormányszóvivő tájékoztatón. Lapunk kérdésére Giró-Szász András kormányszóvivő elmondta: a helyi testületek választásának szabályozására kellő ideje van a kormánynak.

Az Országgyűlés hétfőn este név szerinti szavazással fogadta el az új önkormányzati törvényt, amely alapvetően átrendezi az állam és az önkormányzatok közötti feladat- és hatáskörmegosztást. A parlament 259 kormánypárti igen szavazattal, 97 ellenzéki nem ellenében hagyta jóvá a Pintér Sándor belügyminiszter által jegyzett javaslat minősített többséget igénylő rendelkezéseit, míg további részét 257 igen és 89 nem mellett szavazta meg.

Az MNO azon kérdésére, hogyan kívánják szabályozni 2014-től a különféle helyi testületek megválasztását, Giró-Szász elmondta, a választási szabályozás napirenden van, semmi sem sürget, kellő ideje van a kormánynak ennek a kérdésnek a rendezéséhez.

A teljesítőképesség határához érkeztek

Az önkormányzati törvény elfogadásával a kormány az alaptörvénnyel összhangban az alrendszerek átalakítását hajtotta végre – mondta el Giró-Szász. Az elmúlt húsz év bebizonyította, hogy az 1990-ben elfogadott törvény nem tudta hatékonyan működtetni az önkormányzati rendszert, a szisztéma teljesítőképessége határához érkezett – tette hozzá. Ezen törvény a magyar önkormányzati hagyományokra, az európai önkormányzati chartára is épít – hangsúlyozta a kormányszóvivő. Giró-Szász rámutatott arra is, szükséges az önkormányzatok pénzügyi helyzetének a javítása, hogy a finanszírozás átláthatóbb legyen.

Emelkedhet a színvonal

Tállai András elmondta, hogy 157 paragrafusból áll az új törvény, amelyben az elmúlt 21 év minden tapasztalata benne van. Az utóbbi húsz évben az önkormányzatok sok feladatot kaptak, de a finanszírozás rendre elmaradt – tette hozzá. Az áprilisban elfogadott alaptörvény meghatározta az alapértékeket, ennek alapján készült a javaslat – hangsúlyozta az államtitkár. „Célunk a közszolgáltatások színvonalának a növelése, modern, költségtakarékos és feladatorientált rendszer létrehozása.”

A Belügyminisztérium államtitkára kifejtette, hogy az elfogadott törvény újraszabályozza az állami és önkormányzati feladatrendszert. Eddig egyetlen kormány sem tudott megbirkózni a feladatok újraelosztásával, míg mostantól az állam több feladatot fog vállalni – tette hozzá a politikus. Tállai a törvény legfontosabb elemének nevezte az új hivatalstruktúra kialakítását, miszerint kétezer fő alatt nem működhet önálló hivatal, amely körülbelül négyszáz önkormányzatot fog érinteni.

Lesz elég idő

A jövőbeni hitel- és kötvénykibocsátás feltételrendszere is szigorodni fog, amelyet a stabilitási törvény fog majd rendezni – jelentette be a politikus. „Lépcsőzetesen lép hatályba az új törvény, így jövőre többek között a megyei önkormányzatok új szabályozása, míg jelentős része 2013. január 1-től lesz hatályos.” A járások kialakítását követően lesz elég idő a felkészülésre – hívta föl a figyelmet Tállai.

Az államtitkár szerint új gondolkodást követel meg a törvény az önkormányzati szereplőktől. Nem lesznek likviditási és finanszírozási problémák, nyugodt, biztonságos rendszer jön majd létre – tette hozzá. A fizetési nehézségek helyett elsősorban a lakosság maximális kiszolgálása kerül előtérbe – hangsúlyozta Tállai.

Figyeljük az uniós belpolitikát

Gíró-Szász a José Manuel Durao Barroso által írt levél kapcsán úgy fogalmazott, hogy a tartalmáról csak az Európai Bizottság elnöke adhat tájékoztatást. Orbán Viktor miniszterelnök a szokásos rendben válaszolni fog rá – tette hozzá. Az írországi tervezett népszavazásról úgy nyilatkozott, hogy a kormány figyeli az uniós történéseket, de látni kell, hogy a legutóbbi csúcson elindult kezdeményezést márciusig lehet megtárgyalni, amelyet teljes mértékben figyelembe veszünk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.