Városlista
2020. október 21, szerda - Orsolya

Hírek

2012. Augusztus 02. 05:00, csütörtök | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Mit lép a Fed, lesz-e pénznyomda?

Mit lép a Fed, lesz-e pénznyomda?

Az Equilor elemzői szerint a mai nyíltpiaci bizottsági ülésén sem dönt újabb monetáris expanzióról a FED, a romló gazdasági kilátások ellenére. E téren a piac várakozása is alább hagyott, Bernanke Fed elnök legutóbbi nyilatkozatait nagy remények előzték meg és csalódás követett, mely a tőkepiaci hangulatra is rányomta a bélyegét.

A Wall Street Journal hasábjain megjelenő írások alapján viszont egyre több Fed-kormányzó véli úgy, hogy az amerikai gazdaság teljesítménye inkább gyenge, s emiatt vizsgálják már, hogy milyen eszközökkel lehetne újabb támaszt adni a gazdaságnak. Az irányadó ráta 2014 végéig tartósan alacsony szinten tartása szinte garantált a legutóbbi Fed-közlemények szerint. Arról is esett szó, hogy a Fed nagyobb súllyal vásárolhatná a jelzálogkötvényeket, illetve leszállíthatná a betéti kamatszintet. A dollár alól ezek a lépések minden bizonnyal kihúznák a talajt.

Ben Bernanke Fed-elnök legutóbb az amerikai Szenátus Bankbizottsága előtt azt nyilatkozta, hogy amennyiben a gazdasági teljesítmény nem lesz képes olyan mértékben javulni, hogy tovább csökkenjen a munkanélküliség, akkor a Fed 'többet is tehet a gazdaságért”. A további monetáris lazítás eszközei lehetnek újabb államkötvény vásárlások, vagy például jelzálogkötvények vásárlása is, továbbá lehetséges, hogy az irányadó rátát tovább kell tartósan alacsony szinten tartani. A kereskedelmi bankok számára fontos jegybanki betéti, illetve hitelkamatot is lejjebb lehet szállítani – közölte Bernanke. Mindegyik opciónak megvan a maga előnye, illetve hátránya, amelyeket a Fed Nyíltpiaci Bizottságának alaposan mérlegelnie kell. A jelenlegi makrogazdasági adatok alapján az amerikai gazdaság lassul, a munkanélküliség 2009 óta 8% feletti, ezért a Fed-kormányzók aggódnak a növekedés miatt. Bernanke elmondta, hogy mivel szokatlan, rendkívüli monetáris politikai eszközöket kell alkalmazni, nagyon nehéz dolga van a Nyíltpiaci Bizottságnak. Minden lehetőségnek megvan a maga egyedi költsége, kockázata és nehezen becsülhető a hatása.

A szeptember 12-13-i ülésen rukkol majd elő Fed stábja az újabb makrogazdasági előrejelzésekkel, ezért újabb irányt a monetáris politikában jó eséllyel csak ősszel láthatunk. Bernankenek lehetősége van arra, hogy az augusztus 31-i gazdasági konferencián Jackson Hole-ban előzetesen tájékoztassa a befektetőket arról, hogy vajon szeptemberben hajlandó lesz-e belemenni a Fed egy újabb, harmadik körös fedezetlen kötvényvásárlásba (QE3), vagy sem. Legutóbb a QE2 'megszellőztetése” komoly ralit indított a piacokon.

Mindössze 50 százalék esélyt adnak a tengerentúlon a befektetők annak, hogy a Fed hajlandóságot fog mutatni ma újabb gazdaságélénkítő lehetőségekre.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 21. 15:08, szerda | Külföld

Franciaországban a napi esetszám csökkent, de a súlyos esetek és a halottak száma nő

Az elmúlt 24 órában 20 468 koronavírusos estet tártak fel Franciaországban, ami több, mint az előző napi 13 243, de elmarad a hétvégén és a múlt héten regisztrált 30 ezres napi esetszámoktól.

2020. Október 21. 11:03, szerda | Külföld

Önkéntes lesz az országos tesztelés Szlovákiában

Önkéntes lesz az országos koronavírus-tesztelés Szlovákiában. Aki azonban nem vesz részt rajta, kötelező módon tíznapos karanténba kell vonulnia

2020. Október 21. 10:41, szerda | Külföld

Aszteroida száguld a Föld felé

Még az amerikai választások előtt becsapódhat.

2020. Október 21. 08:58, szerda | Külföld

A fertőzöttek száma a világban már meghaladta a 40,7 milliót, a gyógyultaké a 27,8 milliót

A világon már 40 728 371 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 1 123 967, a meggyógyultaké pedig 27 846 487 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szerda reggeli adatai szerint.