Városlista
2020. július 12, vasárnap - Izabella

Hírek

2020. Június 07. 11:58, vasárnap | PR

Mit tegyél, hogy a szépnek tűnő bérajánlat után nehogy hoppon maradj

Mit tegyél, hogy a szépnek tűnő bérajánlat után nehogy hoppon maradj

Nehéz most pályakezdőként munkába állni, de nem lehetetlen. Az egyetemi évek sovány ösztöndíja után vonzónak tűnő ajánlat érkezik, de érdemes néhány dologra odafigyelni, hogy ne érjen meglepetés.

Szomorú tény, de a kezdőket a világon mindenhol kihasználják. Hatványozottan igaz ez egy olyan helyzetben, ahol egy komoly vírusválság nehezíti az elindulást a munkaerőpiacon. Hoztunk néhány ötletet, ami segít, hogy pontosan lásd mi is került az asztalra letett ajánlatba.

Készülj a munkaerő piacra

Érdemes már az egyetemi évek alatt releváns munkatapasztalatot szerezni részmunkaidőben vagy akár fizetett és fizetetlen gyakornoki pozíciók segítségével. Nem csupán ízelítőt ad abból, hogy mi vár rád a munka világában, de segít a felbecsülhetetlen értékű kapcsolati háló építgetésében és arról is hasznos infókat hoz majd, hogy milyen bérelvárásaid lehetnek majd kezdőként egy hasonló pozícióban.

Bérajánlat értékelése

Mikor sikerül magad átverekedni a felvételi folyamat minden lépésén és buktatóján, végre megérkezik a bérajánlat. Kezdőként hajlamosak vagyunk az első ajánlatot elfogadni. Végre sikerült munkát találni, másrészt pedig mert félünk tőle, hogy ha alkudozni kezdünk, akkor lekerül az ajánlat az asztalról. Jó tudni, hogy ez az a pont, amikor már biztos, hogy a cég téged akar, így van lehetőséged egyezkedni az ajánlott bérezés és juttatási csomag tekintetében. Ahhoz azonban, hogy egyezkedni kezdhess, tudnod kell, hogy miről is folyik vagy folyhat az alkudozás.A munka ára

A bérajánlatok mindig a bruttó jövedelmet jelölik meg, míg az utalásnál a nettó bér érkezik. Ez annyit jelent, hogy a bérajánlatban szereplő összegből még megtörténnek a levonások, így hiába tűnik szépnek és kereknek, amit ajánlanak, lehet, hogy a hónap elején, mikor utalás érkezik, már elég csalódott leszel.

Ezen segít, ha azonnal kinyitsz egy bérkalkulátor alkalmazást, ami automatikusan kiszámolja neked az éppen aktuális adó jogszabályok alapján, hogy mennyi is lesz az annyi a levonások után. Ez az applikáció belekalkulálja az összes adható adókedvezményt, többek között például a friss házasoknak, illetve a gyerekek után járó kedvezményeket.
A gyerekek után járó kedvezmények kalkulálásánál arra figyelni kell, hogy ha két kereső van a családban, akkor az egyik szülő is érvényesítheti a kedvezményt, illetve meg is oszthatják egymás közt.

Juttatási csomag

A munkabér mellett sok helyen béren kívüli juttatási csomaggal egészítik ki az ajánlatot. Ebbe rengeteg dolog tartozhat a cafetériától kezdve a továbbképzési juttatásokon vagy akár céges autón keresztül, amiket szintén mérlegelni kell egy ajánlat elfogadásakor.

A cafetéria juttatások néhány éve komoly adózás alá esnek, ezért tisztázni kell azt is, hogy az adott havi cafetéria keret milyen értéket képvisel az adók levonása után. Előre kell tudni, hogy az adott keret felhasználására milyen tételeket választhatunk, mert adókulcsuk eltérhet, ezért az érték, amit ténylegesen kapsz, nagy mértékben változhat. Az sem mindegy például, hogy a havi cafetéria keretből kell finanszírozni a bérlet árát, vagy az még plusz a kereten kívül jár. Szerencsére már erre is vannak remek kalkulátorok, amik segítenek, így könnyebb lesz tisztán látni, hogy mi szerepel az ajánlatban.

Kicsinyesnek tűnik ilyen részletekbe menni, de egyszer kell minden apróságot tisztázni. Több tízezer forint múlhat rajta havonta, hogy sikerül-e megállapodni egy olyan csomagban, ami megfelel az igényeidnek. Érdemes rászánni az időt és az energiát, hogy ne savanyú szájízzel kezdjünk neki a munkának az első munkahelyünkön.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 06. 17:20, hétfő | PR

Törlesztőrészleteink védvonala, a hitelfedezeti biztosítás

Az áruhitelek és személyi kölcsönök kiváló lehetőséget nyújtanak egy-egy drágább termék kedvező konstrukciójú megvásárlására. Sokan élnek is vele, ám arra talán kevesen gondolnak, hogy a váratlan eseményekre felkészülve védőh

2020. Július 06. 17:13, hétfő | PR

Vállalkozásunk „arca”, az üzlethelyiség

Kiadó üzlethelyiség keresésekor érdemes előre gondolkoznunk, megterveznünk, hogy hogyan szeretnénk kitűnni az egymás mellett sorjázó üzletek, kirakatok tengeréből. Erre számos megoldás létezhet, íme tehát néhány tipp, hogy kiemelkedj

2020. Június 18. 14:31, csütörtök | PR

Nem engednek a minőségből

Évről évre, a legszigorúbb átvilágítást végzik el a Jánosik és Társai Kft.-nél. Idén, a járványhelyzet miatt különleges szabályokat betartva tartottak auditot a külső auditorok.

2020. Június 07. 11:51, vasárnap | PR

A megyei autópályamatrica dióhéjban

Vidéken feloldották a korlátozások nagy részét, így ismét szabadabban utazhatunk. Ha megyei matricát vásároltunk, kényelmesen hátra dőlhetünk..