Városlista
2020. október 1, csütörtök - Malvin

Hírek

2019. Szeptember 06. 15:00, péntek | PR

Mitől trendi a loft?

Mitől trendi a loft?

A loft lakások és irodák természetükből fakadóan az ingatlanpiacnak kicsi, ugyanakkor igen speciális szegmensét adják. Évek óta jelen vannak a piacon, de sokan összekeverik a loftot a penthouse fogalmával.

A loft története

A loft ingatlantrend közel ötven évvel ezelőtt indult Angliából, de népszerűsége csúcsát sok évvel később, az USA-ban érte el. A loft bérlemények története 1970-es években gyökerezik, amikor számos ipari városban bezártak a gyárak. Az utánuk üresen maradt, eredetileg ipari célokra épített üzemeket és raktárépületeket sokszor kispénzű, de annál nagyobb térigényű művészek vették bérbe. A megszokottól eltérő belterek mellett később ez is hozzájárult a loft ingatlanok művészi érzetéhez.

Mellette-ellene: mire jó a loft?

A loft ingatlanok ipari, eklektikus beltereket kínálnak. Legtöbbször minimál jellegű a belső kialakítás, sok a csupasz beton felület, sokszor a vezetékezés sem kerül elrejtésre. Ezt a nem túl hívogató paramétereket ellentételezi, hogy ezekben az ingatlanokban hatalmas terek állnak rendelkezésére sokszor 5-6 méteres belmagassággal. Sokszor hatalmas üvegfelületek járulnak hozzá a különlegesen tágas és világos beltér szabadság érzetéhez.

Az ilyen ingatlanokban a falak jelzés értékűek, sokszor vagy áthelyezhetők, vagy csupán térelválasztó polcok, paravánok vannak. A belterek tolóajtókkal könnyen átszervezhetők, ezáltal kialakíthatóvá válik egy-egy kisebb magánszféra, ami azonban soha nem lesz teljesen zárt.
A loft ingatlantrend fejlődése

A loft bérleményekbe először lakások költöztek, a loft iroda csak sokkal később jelent meg. Kellett hozzá, hogy divatossá váljon a loft, és megjelenítsen egyfajta alternatív, kreatív, művészi érzetet. Ehhez a már említett történeti kialakulás járult hozzá elsősorban. A loft irodaházakat ennek megfelelően elsősorban a kreatív- és reklámügynökségek vették birtokba.

Egy másik szintén vonzó tulajdonsága ugyanakkor a loft irodáknak, hogy 20-30%-kal olcsóbban bérelhetőek, mint egy átlagos iroda – pontosan a szegényes belső kialakításnak köszönhetően. Ez nagyban hozzájárul, hogy a jelenlegi felfűtött irodabérleti piacon sokszor call leftek és back-officet működtető cégek is előszeretettel bérelnek ilyen irodahelyiségeket.

Adottságaikból kifolyólag elsősorban open space jellegű irodák kerülnek kialakításra a loft ingatlanokban, aminek legalább annyi lelkes híve van, mint bírálója. Számos igen nívós, díjakkal elismert példát találunk Budapest területén is, mint például a VIACOM, az ExperiDance vagy a UStream irodája. Sok esetben akár művészeti alkotásokkal is emelik az irodaház körülötti környék színvonalát, mint például a gyáli Market 5.0 esetében.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Szeptember 21. 15:47, hétfő | PR

Elindult az épületenergetika digitalizációját fejlesztő IPOSZ-IVSZ projekt! Okosotthont mindenkinek!

2020. áprilisában vette kezdetét a GINOP-5.3.5-18-2019-00094-es kódú pályázat az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) és az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) gondozásában.

2020. Szeptember 21. 11:24, hétfő | PR

Híre már megelőzte: Raktárkoncert, összefogás a hazai könnyűzenéért

A hazai könnyűzenei ipar támogatására indított Raktárkoncert-sorozat felvételei augusztus közepe óta zajlanak. A projektet koordináló Lounge Groupnál hatalmas apparátus dolgozik a produkció sikerességén.

2020. Szeptember 15. 11:30, kedd | PR

Ingyenes képzések várhatóak festéssel foglalkozó vállalkozások részére

2020 áprilisában vette kezdetét a GINOP-5.3.5-18-2018-00027-es kódú pályázat az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) és a Szobafestő, Mázoló, Tapétázó Országos Ipartestület (SZMTOI) gondozásában.

2020. Szeptember 10. 12:56, csütörtök | PR

Az Interreg program keretében emlékparkot újít fel a Jánosik és Társai Kft

Nyílt közbeszerzési eljárás keretében a Jánosik és Társai Kft. nyerte el a sátoraljaújhelyi széphalmi Kazinczy Emlékpark felújítását. A parkot utoljára közel ötven évvel ezelőtt újították fel.