Városlista
2020. május 31, vasárnap - Angéla

Hírek

2019. Szeptember 06. 15:00, péntek | PR

Mitől trendi a loft?

Mitől trendi a loft?

A loft lakások és irodák természetükből fakadóan az ingatlanpiacnak kicsi, ugyanakkor igen speciális szegmensét adják. Évek óta jelen vannak a piacon, de sokan összekeverik a loftot a penthouse fogalmával.

A loft története

A loft ingatlantrend közel ötven évvel ezelőtt indult Angliából, de népszerűsége csúcsát sok évvel később, az USA-ban érte el. A loft bérlemények története 1970-es években gyökerezik, amikor számos ipari városban bezártak a gyárak. Az utánuk üresen maradt, eredetileg ipari célokra épített üzemeket és raktárépületeket sokszor kispénzű, de annál nagyobb térigényű művészek vették bérbe. A megszokottól eltérő belterek mellett később ez is hozzájárult a loft ingatlanok művészi érzetéhez.

Mellette-ellene: mire jó a loft?

A loft ingatlanok ipari, eklektikus beltereket kínálnak. Legtöbbször minimál jellegű a belső kialakítás, sok a csupasz beton felület, sokszor a vezetékezés sem kerül elrejtésre. Ezt a nem túl hívogató paramétereket ellentételezi, hogy ezekben az ingatlanokban hatalmas terek állnak rendelkezésére sokszor 5-6 méteres belmagassággal. Sokszor hatalmas üvegfelületek járulnak hozzá a különlegesen tágas és világos beltér szabadság érzetéhez.

Az ilyen ingatlanokban a falak jelzés értékűek, sokszor vagy áthelyezhetők, vagy csupán térelválasztó polcok, paravánok vannak. A belterek tolóajtókkal könnyen átszervezhetők, ezáltal kialakíthatóvá válik egy-egy kisebb magánszféra, ami azonban soha nem lesz teljesen zárt.
A loft ingatlantrend fejlődése

A loft bérleményekbe először lakások költöztek, a loft iroda csak sokkal később jelent meg. Kellett hozzá, hogy divatossá váljon a loft, és megjelenítsen egyfajta alternatív, kreatív, művészi érzetet. Ehhez a már említett történeti kialakulás járult hozzá elsősorban. A loft irodaházakat ennek megfelelően elsősorban a kreatív- és reklámügynökségek vették birtokba.

Egy másik szintén vonzó tulajdonsága ugyanakkor a loft irodáknak, hogy 20-30%-kal olcsóbban bérelhetőek, mint egy átlagos iroda – pontosan a szegényes belső kialakításnak köszönhetően. Ez nagyban hozzájárul, hogy a jelenlegi felfűtött irodabérleti piacon sokszor call leftek és back-officet működtető cégek is előszeretettel bérelnek ilyen irodahelyiségeket.

Adottságaikból kifolyólag elsősorban open space jellegű irodák kerülnek kialakításra a loft ingatlanokban, aminek legalább annyi lelkes híve van, mint bírálója. Számos igen nívós, díjakkal elismert példát találunk Budapest területén is, mint például a VIACOM, az ExperiDance vagy a UStream irodája. Sok esetben akár művészeti alkotásokkal is emelik az irodaház körülötti környék színvonalát, mint például a gyáli Market 5.0 esetében.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Május 18. 09:36, hétfő | PR

Templomot épített a Jánosik Kft.

Görögkatolikus templomot épített Mezőkövesden a Jánosik és Társai Kft. A zöldmezős beruházást, az alapoktól kezdve kulcsrakész állapotig a cég végezte.

2020. Május 08. 16:49, péntek | PR

Túlélés a koronavírus idején: alkalmi munkák előnyben

A koronavírus világszerte padlóra küldte a gazdaságot. Rengetegen veszítették el az állásukat és kerültek nehéz helyzetbe. A túlélők most a kaméleonok lesznek, akik a jég hátán is megélnek. De hogyan?

2020. Április 03. 05:00, péntek | PR

Tölts több időt a kertedben! - Online minden eszköz beszerezhető hozzá!

Gyönyörű zöld gyepet szeretnél a kertben? Megigazítanád a sövényt? Kivágnál egy-két fát? Tavasszal nagyon sok munkát találunk a kertünkben, melyhez a megfelelő kertigépek elengedhetetlenek.

2020. Március 02. 10:43, hétfő | PR

900 millió dolláros üzletet bíztak a magyar menedzserre

Szakonyi Andrást nevezték ki az információ- és dokumentumkezelésben világelső Iron Mountain európai, közel-keleti és afrikai (EMEA) üzletágának a vezetőjévé.