Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2010. Július 17. 16:22, szombat | Helyi

Most kezdődik a, most kezdődik a...

Most kezdődik a, most kezdődik a...

A lehető legkorábbi időpontra, október 3-ra írta ki az önkormányzati választást Sólyom László köztársasági elnök. Ugyanezen a napon lesz a települési kisebbségi önkormányzati képviselők választása is.

Az alkotmány rögzíti: a helyi önkormányzati képviselők és a polgármesterek általános választását (az időközi választás kivételével) októberben kell megtartani. A választási eljárásról szóló törvény pedig azt tartalmazza, hogy a választást legkésőbb 60 nappal a szavazás napja előtt kell kitűznie a köztársasági elnöknek úgy, hogy az ne essen nemzeti ünnepre vagy A munka törvénykönyve szerinti munkaszüneti napra, illetve az azokat megelőző vagy követő napra. Így ezúttal csak három vasárnap jött szóba: október 3., 10. és 17. közül Sólyom László szokásához híven a legkorábbit választotta,

választáshoz kapcsolódó határidőket, határnapokat a választásért felelős közigazgatási és igazságügyi miniszter rendeletben határozza meg, de a választási eljárásról szóló törvény alapján már tudható, melyek a legfontosabb dátumok. Eszerint a mintegy 8 millió választásra jogosultnak augusztus 19-ig kell kézhez kapnia a névjegyzékbe való felvételről szóló  értesítést és az ajánlószelvényeket. A jelöltek szeptember 3-ig gyűjthetik és adhatják le ajánlásaikat. A jelöltek és a jelölőszervezetek listáinak  nyilvántartásba vételéről a választókerületi bizottságok döntenek, ezeket – így az Országos Választási Bizottságot is – augusztus  22-ig meg kell választani. Az új parlament által nemrégiben elfogadott törvénymódosítás értelmében a kampány ezúttal október 2-án, szombaton éjfélig tart, a kampánycsend így egy nappal rövidebb lesz.

További változás, hogy településtípustól függően 30–40 százalékkal kevesebb önkormányzati képviselőt választ az ország. A tízezer lelkesnél kisebb helységekben eddig 100 lakosig három, 600 lakosig öt, 1300 lakosig hét, 3 ezer lakosig kilenc, 5 ezer lakosig 11, 10 ezer lakosig 13 képviselő volt. Ha a T. Ház áldását adja rá, ősztől 100 lakosig két, ezer lakosig négy, 5 ezer lakosig 6, 10 ezer lakosig 8 képviselő lesz. Mint ahogy arról hírt adtunk, Dunaújvárosban városunk képviselői is kevesebben lesznek, 15 a 26 helyett, így még ádázabb harc kezdődik a mandátumokért .

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.