Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2013. Május 23. 10:51, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

MOSZ: vállalható kompromisszum a bérajánlás, de az átlagbér alatt keresőkre figyelni kell

MOSZ: vállalható kompromisszum a bérajánlás, de az átlagbér alatt keresőkre figyelni kell

A Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) vállalható kompromisszumnak tartja a hosszú egyeztetések után megszületett megállapodást az idei bérajánlásról, de felhívja a figyelmet: az átlagkereset alatt keresőknél a 3,1 százalékos béremelés nem ellentételezi az elmúlt években elszenvedett reálbércsökkenést.

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) kedden született megállapodás az országos bérajánlásról. Az emelésről konkrét szám nincs a dokumentumban, a felek azt emelték ki: az ágazati és helyi bértárgyalásokon arra kell törekedni, hogy 2013-ban éves szinten minden kereseti kategóriában biztosítsák a nettó keresetek reálértékének megőrzését.
Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében a MOSZ kifejti, hogy a megállapodásban irányadónak tekintett 2013. évi infláció ellentételezése a havi bruttó 202 000 forint alatti kereseti kategóriákban 3,1 százalékos béremelést igényel.
Ez az emelés azonban nem ellentételezi az átlagkereset alatt dolgozóknál az elmúlt években elszenvedett reálbércsökkenést - hívja fel a figyelmet a szakszervezet.
A Munkástanácsok ezért azt javasolja tisztségviselőinek, hogy a helyi bértárgyalásokon több év viszonylatában vizsgálják a munkatársak reálbérének alakulását, és ennek figyelembevételével igyekezzenek elfogadható bérmegállapodásra jutni.
A MOSZ kifejti: az elmúlt évek jövedelemadó-változásai eltérően érintették az egyes kereseti kategóriák nettó bérének nagyságát, az átlagkereset alatti körben gyakran okoztak nettó bércsökkenést. Erre tekintettel azt javasolják, hogy a bérigények megfogalmazásánál mindig vegyék figyelembe az elmúlt évek és az idei év adóváltozásainak a nettó bérekre gyakorolt hatását.
Kiemeli a szakszervezet azt is, hogy az új Munka törvénykönyve bevezetésével a folyamatos műszakban, a több műszakban és a munkaidőkeretben dolgozók bruttó és nettó keresete változatlan, sőt növekvő alapbér mellett is csökkenhet. A béremelési igények megfogalmazásánál erre különösen indokolt figyelmet fordítani.
Azokon a munkahelyeken, ahol nem volt bértárgyalás, illetve ahol a munkáltató utólag adott tájékoztatást arról, hogy bérrendezést hajtott végre, a MOSZ azt javasolja, kezdeményezzék a valós konzultáción alapuló bértárgyalás lefolytatását és tájékoztassák tagságukat a szakszervezet béremelési igényéről.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket