Városlista
2020. október 22, csütörtök - Előd

Hírek

2016. Március 25. 07:47, péntek | Külföld
Forrás: Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti:

Moszkva és Washington egyetért a szíriai békefolyamat felgyorsításában

Moszkva és Washington egyetért a szíriai békefolyamat felgyorsításában

Oroszország és az Egyesült Államok egyetért abban, hogy latba kell vetnie befolyását az elakadt szíriai békefolyamat felgyorsítása, a szemben álló felek közvetlen párbeszédének mielőbbi megkezdése érdekében

- derült ki Szergej Lavrov orosz és John Kerry amerikai külügyminiszter csütörtök éjjel tartott közös moszkvai sajtótájékoztatóján.
Lavrov és Kerry Szíriáról, Ukrajnáról, más válsággócokról, valamint a kétoldalú viszony alakulásáról a nap folyamán négyórás megbeszélést folytatott egymással, amelyet egy ugyanennyi ideig tartó újabb egyeztetés követett a Kremlben Vlagyimir Putyin orosz elnök és az amerikai diplomácia vezetője között.

Kerry a Kremlben megtartott közös sajtótájékoztatón kijelentette, hogy Moszkva és Washington a következő napokban megpróbálja rávenni Bassár el-Aszad szíriai elnököt, hogy "hozza meg a helyes döntést", és kötelezze el magát a békefolyamat és a "valódi átmenet" mellett.

Lavrov nem mondott olyat, hogy Moszkva nyomást kívánna gyakorolni Aszadra, de kijelentette, hogy Oroszország bátorítani fogja az érintett feleket az ENSZ égisze alatt folytatott genfi tárgyalások elveinek betartására, és hogy Amerikával együtt törekedni fog a politikai folyamat szükséges feltételeinek megteremtésére. Szavai szerint a szíriaiaknak maguknak kell eldönteniük országuk sorsát.

Mindkét miniszter arról beszélt, hogy a szemben álló feleknek meg kell kezdeniük a fogolycserét, biztosítaniuk kell a humanitárius segélyek rászorulókhoz történő eljuttatását és le kell állítaniuk az újabb területek megszerzésére irányuló kísérleteket.

Ukrajnával kapcsolatban Kerry leszögezte, hogy Washington határozottan elkötelezettje Ukrajna területi épségének és szuverenitásának, amibe beleérti az Oroszország által 2014 márciusában elcsatolt Krím félsziget hovatartozását is.

Kerry elmondta, hogy moszkvai tárgyalásai során felvetette a minap egy orosz bíróság által 22 évre ítélt Nagyija Szavcsenko ügyét, és reményét fejezte ki, hogy az ukrán katonanő hamarosan hazatérhet.

Az orosz külügyminiszter szerint az orosz és az amerikai fél között - bizonyos részletek kivételével - nincs nézetkülönbség abban a tekintetben, hogy az ukrajnai válság rendezéséről megkötött minszki megállapodások betartásának nincs alternatívája. Amerikai kollégája elmondta, hogy Barack Obama elnök a fehérorosz fővárosban megkötött paktumok maradéktalan betartása esetén kész lenne a Moszkva ellen bevezetett gazdasági büntetőintézkedések feloldására.

Lavrov hangsúlyozta a Kijev és Donyeck, illetve Luhanszk közötti közvetlen párbeszéd szükségességét.

Azt is kijelentette: Oroszország és az Egyesült Államok megértette, hogy a kétoldalú viszonyrendszer megingatása kontraproduktív. "Az Oroszországi Föderáció elszigeteléséről szóló retorikának, ahogy ma arról ismét meggyőződtünk, semmi köze sincs a realitáshoz" - hangoztatta Lavrov Kerryvel közös sajtóértekezletén.

Az orosz külügyminiszter elmondta, hogy a két fél megállapodott a kétoldalú viszony rendszeres áttekintéséről. Megemlítette, hogy a globális biztonság kérdései közül a közepes és annál rövidebb hatótávolságú rakéták ügyében megmaradt a felek közötti nézetkülönbség. Azt mondta, Kerry beleegyezett abba, hogy tárgyalásokat folytassanak a Kelet-Európa számára ígért fokozott védelemmel kapcsolatban, amit Moszkva biztonsági fenyegetésnek tekint a maga számára.

Megfigyelők szerint Kerry oroszországi látogatása, amely kevesebb mint egy év leforgása alatt immár a harmadik volt, fesztelenebbnek tűnt a korábbiaknál. Az amerikai külügyminiszter Moszkvából az iszlamista terrortámadások célpontjává vált Brüsszelbe utazik tovább.

Címkék: amerika, béke, orosz, Szíria

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 21. 15:08, szerda | Külföld

Franciaországban a napi esetszám csökkent, de a súlyos esetek és a halottak száma nő

Az elmúlt 24 órában 20 468 koronavírusos estet tártak fel Franciaországban, ami több, mint az előző napi 13 243, de elmarad a hétvégén és a múlt héten regisztrált 30 ezres napi esetszámoktól.

2020. Október 21. 11:03, szerda | Külföld

Önkéntes lesz az országos tesztelés Szlovákiában

Önkéntes lesz az országos koronavírus-tesztelés Szlovákiában. Aki azonban nem vesz részt rajta, kötelező módon tíznapos karanténba kell vonulnia

2020. Október 21. 10:41, szerda | Külföld

Aszteroida száguld a Föld felé

Még az amerikai választások előtt becsapódhat.

2020. Október 21. 08:58, szerda | Külföld

A fertőzöttek száma a világban már meghaladta a 40,7 milliót, a gyógyultaké a 27,8 milliót

A világon már 40 728 371 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 1 123 967, a meggyógyultaké pedig 27 846 487 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szerda reggeli adatai szerint.