Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2020. Április 12. 07:17, vasárnap | Külföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Moszkva kínai szakembereket hívott a koronavírus elleni védekezéshez

Moszkva kínai szakembereket hívott a koronavírus elleni védekezéshez

Kínai orvosokat és védőfelszerelést szállító repülőgépek érkeznek szombaton az orosz fővárosba, a szakembereket a moszkvai önkormányzat hívta meg az új koronavírus elleni küzdelem megsegítésére

- közölte szombaton a RIA Novosztyi hírügynökség. A harbini orosz főkonzulátus tájékoztatása szerint a járvány során jelentős klinikai tapasztalatokat szerzett virológusokat és orvosokat várnak Moszkvába.


Egy nappal korábban Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester a helyzet komoly romlására hivatkozva bejelentette, hogy a jövő héttől fokozatosan bejelentéskötelessé teszi a lakosok kijárását, és egyúttal elrendelte a nem létfontosságú szervezetek és vállalatok működésének legalább egyhetes felfüggesztését.

Helyettese, Anasztaszija Rakova azzal magyarázta a szigorításokat, hogy a moszkvaiak nem vették kellőképp komolyan a kötelező önizolálásra vonatkozó előírásokat. Azt mondta, hogy a fővárosi kórházak és mentők teljesítőképességük határán dolgoznak. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a Pervij Kanal tévécsatorna egy szombati műsorában elismerte, hogy a moszkvai egészségügyi intézmények "vészhelyzeti üzemmódban" működnek".

A polgármester-helyettes elmondta, hogy Moszkvában 40 komputertomográffal felszerelt rendelőt alakítanak át ambuláns fertőzésgyanús páciensek folyamatosan üzemelő diagnosztikai központjává, mert a labortesztek eredménye nem mindig megbízható. Hozzátette, hogy a főváros kórházaiban az eredetileg tervezett 20 ezren felül az elkövetkező két hét alatt pótlólagosan 10 ezer ágyat tesznek alkalmassá a Covid-19-betegek ápolására.

A szombaton közzétett adatok szerint Moszkvában 8852-re nőtt az ismertté vált, laboratóriumi vizsgálat által bizonyított újkoronavírus-fertőzések száma. A fővárosban a betegek száma naponta több mint ezerrel növekszik, a kórházakban mintegy négyezer moszkvait kezelnek tüdőgyulladással - mondta a polgármester-helyettes.



Az orosz fővárosban 58 halottat és 499 gyógyultat tartanak számon.

A főváros határában az autóutakon szombaton ellenőrzőposztokat állított fel, ahol a közlekedési rendőrök kérdéseket tesznek fel a behajtó járművek úti céljáról. Moszkva utcáin is megerősítették az őrjáratokat, amelyek tisztázzák, hogy az emberek mi célból tartózkodnak odakinn.

Az emberek csak sürgős orvosi probléma miatt, közvetlen életveszély vagy egészségük fenyegetettsége esetén, a munkahelyükre való elkerülhetetlen utazás, a legközelebbi üzletben való bevásárlás, legfeljebb száz méterre háziállat-sétáltatás, illetve a háztartási hulladék eltávolítása céljából hagyhatják el otthonaikat.

Moszkvában szombatig a - fertőzöttek, a velük kapcsolatban állók és a külföldről hazatértek esetében előírt - kötelező házi karaténelőírások megsértése miatt 26 embert bírságoltak meg. Valamennyijüket kórházba szállították.

Moszkva utcáin és közintézményeiben vasárnap immár harmadszorra hajtanak majd végre általános fertőtlenítést

Országosan egyébként egy nap alatt 1667-tel 13 587-re emelkedett a bizonyított Covid-19-fertőzöttek száma a szombaton közzétett hivatalos adatok szerint. A halottak száma 12-vel 106-ra, a gyógyultaké pedig 250-nel 1045-re emelkedett.

Koronavírus-fertőzés gyanújával az országban 159 ezer embert tartanak megfigyelés alatt, és eddig 1,18 millió szűrést végeztek el.

A 12 milliós Moszkvában naponta 15 ezer embert tesztelnek. Jövő héten testületileg megkezdik a rendőrség szűrését.

Peszkov közölte, hogy még mindig nem született döntés arról, hogy május 9-én meg fogják-e ünnepelni a nácizmus felett aratott győzelmet, de elképzelhetőnek nevezte a katonai díszszemle későbbre halasztását.

A szóvivő azt állította, hogy Oroszország a világjárvány körülményei között is képes lesz eleget tenni szociális kötelezettségeinek, ami "abszolút prioritás" Vlagyimir Putyin elnök számára. Szavai szerint újabb állami segélycsomag készül a gazdaság számára.

Peszkov kifogásolta, hogy a jelenlegi járványügyi válsághelyzetben "államok sora lép versenyre az elsőségért más országok megsegítésében".

"Nem gondolom, hogy a páciensek, akik megfelelő segítségnyújtás hiányában halnak meg a kórházakban, büszkék lehetnének az országukra azért, mert első helyen áll a segítségnyújtásban" - mondta.

Kifejezte Oroszország Egyesült Államokkal való együttérzését és hangot adott reményének, hogy az amerikaiak áttörést tudnak elérni a járványellenes küzdelemben.

Peszkov a tévéműsorban egyetértett azzal a felvetéssel, hogy a világjárvány közepette az olyan nemzetközi szervezetek, mint az Egészségügyi Világszervezet (WHO), a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) és a G20-csoport és mások, nem bizonyultak hatékonynak.

Viktor Malejev akadémikus, vezető orosz fertőzésszakértő a Parlamentszkaja Gazetában megjelent nyilatkozatában úgy vélekedett, hogy a járvány derűlátó becslés szerint is csak a nyár elejére érhet véget Oroszországban. Hangsúlyozta, hogy nagyon sok múlik az emberek tudatosságán, a házi karantén fegyelmezett betartásán.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.