Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2021. Július 06. 15:06, kedd | Külföld
Forrás: Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Moszkvában megnyílt Oroszország legnagyobb oltóközpontja

Moszkvában megnyílt Oroszország legnagyobb oltóközpontja

Oroszország legnagyobb, napi hatezres kapacitású oltóközpontja nyílt meg hétfőn a moszkvai Gosztyinnij Dvor (Vendégudvar) területén.

Szergej Szobjanyin polgármester kijelentette, hogy szükség esetén meg tudják növelni a Kremlhez közeli, több mint kétszáz éves, napjainkban leginkább konferenciák és fesztiválok megrendezésére használt kereskedőházban kialakított oltóközpont nyitva tartását, és ezzel áteresztőképességét is. Ezzel együtt bezárták a szomszédságában található patinás GUM áruházban működő hasonló létesítményt, hogy a vásárlók és a vakcinációra érkezett emberek ne keveredjenek többé egymással.

A fővárosi polgármester közölte, hogy elérte a hárommilliót az orosz főváros azon lakosainak száma, akik megkapták a Covid-19 elleni védőoltás első komponensét. Elmondta, hogy noha a napi esetszámok terén csökkenés mutatkozik, továbbra is nagyon sokan kerülnek kórházba.

Mihail Misusztyin miniszterelnök bejelentette, hogy eddig több mint 5800 oltópont nyílt meg az országban.

A moszkvai vendéglátóipari vállalkozók hétfőn azzal a kéréssel fordultak a fővárosi önkormányzathoz, hogy határozatlan időre halassza el annak a rendeletének az életbe léptetését, amelynek értelmében július 12-től csak védettséget igazoló QR-kóddal lehet beülni a vendéglők teraszára. A belső helyiségek már június 28-tól csakis ezzel a feltétellel látogathatók.

A moszkvai vendéglősök emellett felhívták a figyelmet arra, hogy nincs kapacitásuk a QR-kódok ellenőrzésére, és az éjszakai klubokkal ellentétben nincs biztonsági személyzetük arra, hogy érvényt szerezzenek a rendelet betartásának.

Oroszországban az igazolt új fertőzöttek száma a hétfői hivatalos adatok szerint 24 353-mal 5 635 294-re emelkedett. A napi növekmény országos szinten 0,43 százalék, az új esetek 13,4 százaléka volt tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 413 274-re, a halálos áldozatoké 654-gyel 138 597-re, a felépülteké pedig 14 540-nel 5 035 518-ra emelkedett.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 152,3 millió, az elmúlt napon pedig 488 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 927 247 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Oroszország 13 újabb városából indítottak hétfőn közvetlen járatokat Törökországba. Így most már 45 településről lehet elrepülni a helyi turisták között népszerű Isztambulba vagy a török tengerpartra. Ciprus közölte, hogy a Szputnyik V mindkét dózisával beoltott utasok továbbra is PCR-teszt nélkül érkezhetnek a szigetországba.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése