Városlista
2022. január 17, hétfő - Antal

Hírek

2012. December 13. 05:00, csütörtök | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

„Mozogni kell, ha élni akarunk” – beszélgetés a mindennapi testnevelés fontosságáról

„Mozogni kell, ha élni akarunk” – beszélgetés a mindennapi testnevelés fontosságáról

Az európai statisztikák a magyar gyerekek rossz fizikai állapotát mutatják: az unió legrosszabb egészségi állapotú országai között vagyunk. A szakterületek és a kormány összefogása a mindennapos testnevelés bevezetését eredményezte. A siker érdekében Istvánfi Csaba egy testnevelési és sport szakcsoportot hozna létre az oktatási államtitkárság keretén belül. Somhegyi Annamária a szülők megnyerésének fontosságát hangsúlyozta, míg Bálint Géza a Rádió Orient műsorában élet-halál kérdésként beszélt a mozgásról.

Szeptembertől három évfolyamon, az első, az ötödik és a kilencedik osztályban vezették be a kötelező heti 5 testnevelés órát. Bálint Géza reumatológus a Rádió Orient műsorában kiemelte, az európai statisztikák a magyar gyerekek rossz fizikai állapotát mutatják. A Csont és Ízület Évtizede 2010-2020 kezdeményezés hazai koordinátora elmondta, amennyiben az ember fiatalkorban nem szerzi meg a megfelelő mennyiségű és minőségű izomzatot, csontozatot, felnőttkorban komoly problémákkal szembesül. „Az unió legrosszabb egészségi állapotú országai között vagyunk” – hangsúlyozta a Magyar Tudományos Akadémia doktora.

A heti 5 órás mozgás 2015-16-ban már minden évfolyamon kötelező lesz. Somhegyi Annamária elmondta, ez az egészségügyi szakterületek közös küzdelmének érdeme. „A köznevelési törvény olyan rendszert hoz létre, ahol alapvető és központi elem a gyerek egészsége. A felmerülő nehézségek leküzdéséhez sok kreativitásra, alkotókészségre, valamint megfelelő ellenőrzésre lesz szükség” – emelte ki az Országos Gerincgyógyászati Központ prevenciós igazgatója. A reumatológiai és fizioterápiás szakorvos hozzátette, ez a szakmai követelmények megerősítését és a jó példák megmutatását igényli. „A jól végzett tartásjavítás, a stressz leküzdésének tanítása mellett a néptánc oktatás is hasznos területe a testnevelés óráknak” – mondta.

Istvánfi Csaba az ellenőrzés és a megkedveltetés fontosságát emelte ki. A Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesületének elnöke elmondta, a megfelelő mozgás jó hatással van a tanulmányi eredményekre, hatására jobban és gyorsabban fog az agy. Somhegyi hozzátette, emellett a lelki egészséget és a társas kapcsolatokat is erősíti.

Az egészségnyereség eléréséhez azonban a testnevelés órákon való részvétel elengedhetetlen. „Folyamatos kapcsolatban vagyunk a szülői szervezetekkel, országjárásba kezdtünk a szülők megnyerése érdekében, hogy a fölösleges felmentések csökkenhessenek” – jelentette ki az OrientPress Hírügynökség közigazgatási rádiójának Somhegyi. Bálint Géza elmondta, a vidéki látogatásoknak pozitív volt a fogadtatása. „Elmondtuk a tényeket a magyar fiatalok fizikai állapotáról és a napi fél óra izzadásig végzett fizikai aktivitás jótékony hatásáról. A rendszeres testmozgás 30 százalékkal csökkenti a betegségeket és a halált. Mozogni kell, ha élni akarunk” – hangsúlyozta.

„A gyerekek egészségére szánt időkeret és az irányító személyének pontos meghatározása mellett a létesítmények és a társadalmi háttér felmérésére, valamint megfelelő ellenőrzésre van szükség. A sikerhez koordinálni kéne ezeket az elemeket” – emelte ki Istvánfi. Az elnök hozzátette, emellett a mintaiskolák előtérbe állítása is fontos. „Kellenek az olyan közösségek és iskolák, ahol az európai programot valóban megvalósítják” – emelte ki.

A mindennapi testnevelésórák sikere érdekében Istvánfi egy testnevelési és sport szakcsoportot hozna létre az oktatási államtitkárság keretén belül. Somhegyi a szülők megnyerésének fontosságát hangsúlyozta. „Mozogj és fuss az életedért – izzadásig” – zárta szavait Bálint Géza.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 17. 19:05, hétfő | Életmód

Gyorsabban pusztulnak az űrben a vörösvérsejtek, mint a Földön

Kanadai kutatók közelebb jutottak annak megfejtéséhez, miért térnek vissza az űrhajósok vérszegényen a Földre.

2022. Január 14. 18:02, péntek | Életmód

Egy fiatal csillagrendszerbe hatoló idegen égitest nyomaira bukkantak a csillagászok

A Z Canis Majoris (Z CMa) nevű, születőfélben lévő kettőscsillag közvetlen közelében elrepülő idegen égitest nyomait fedezte fel egy nemzetközi kutatócsoport, magyar csillagászok részvételével.

2022. Január 13. 18:06, csütörtök | Életmód

A szárítógépek a levegőben szálló mikroműanyagszálak fő forrásai

A szárítógépek a légkörben lévő műanyag mikroszál-szennyeződés fő forrásai közé tartoznak hongkongi kutatók szerint: egyetlen gép 120 millió műanyag mikroszálat bocsáthat a levegőbe évente.

2022. Január 13. 13:01, csütörtök | Életmód

Az ébren töltött idő harmadát mobilalkalmazásokra fordítja az ember

Ébren töltött ideje átlagosan harmadát mobilalkalmazások használatával tölti az ember - idézte a BBC hírportálja az App Annie elemzőcég friss jelentését.