Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2019. Január 13. 18:00, vasárnap | Belföld
Forrás: mti

Nagy a Brexit-megállapodás elutasításának valószínűsége

Nagy a Brexit-megállapodás elutasításának valószínűsége

Nagy a Brexit-megállapodás brit alsóházi elutasításának valószínűsége Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem docense szerint.

A szakértő azzal kapcsolatban beszélt erről az M1 aktuális csatornán vasárnap, hogy a londoni alsóház a jövő héten, várhatóan kedd este szavaz a Brexit-megállapodásról, de egyelőre nincs meg a többség az Európai Unióval elért 585 oldalas egyezség elfogadásához.

Gálik Zoltán ugyanakkor kiemelte: Theresa May miniszterelnök sok kompromisszumot próbált kötni a háttérben ahhoz, hogy megszerezze a megállapodáshoz a parlamenti támogatást.

Ha elutasítják a megállapodást, a legnagyobb brit ellenzéki párt, a Munkáspárt várhatóan azonnal bizalmatlansági indítványt nyújt be, ezúttal nem a kormányfő, hanem a kormány ellen, bár ezt valószínűleg nem nyerné meg - fejtette ki. A szakértő szerint azonban az sem kizárt, hogy maga Theresa May mondana le, ha nagy többséggel veszítene a Brexit-szavazásnál.

A brit parlament múlt heti döntése alapján a megállapodás elutasítása esetén a kormányfőnek három napon belül új tervet kell letennie; ez lehet az ír-északír határra vonatkozó feltételek újratárgyalása is - mondta.

Gálik Zoltán felhívta a figyelmet arra is, hogy a parlament kezdi visszavenni a kormánytól a hatalmat, a múlt héten például megkötötte a kormány kezét adózási kérdésekben arra az esetre, ha nem lenne megállapodás az Európai Unióval.

Címkék: brexit

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 15:10, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: a Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának

A Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának a következő évek globális fejlesztési stratégiájában - írta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán.

2024. Május 08. 10:19, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra

Egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra, egyre több magyar vállalat kereskedik kínai partnerekkel, nő a turisztikai forgalom és egyre több hallgatót fogadnak kölcsönösen egyetemeink

2024. Május 08. 10:16, szerda | Belföld

Zuhanórepülésben az ipari termelés

KSH: márciusban 10,4 százalékkal csökkent az ipari termelés.

2024. Május 08. 07:45, szerda | Belföld

OH: nem volt hibás a matematikaérettségi feladatlapja

Nem tartalmazott hibát a matematikaérettségi feladatlapja - tájékoztatta az Oktatási Hivatal (OH) kedden az MTI-t.