Városlista
2020. október 24, szombat - Salamon

Hírek

2012. Augusztus 15. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Nagy bajban az olaszok?

Nagy bajban az olaszok?

Az olasz államadósság rekord magasságba emelkedett június folyamán a megugró kötvényhozamoknak köszönhetően, ezzel elérve a 2 000 milliárd eurót. Ezenfelül az év végére tervezett deficitcél is sérülni látszik. Az adatok láttán mély recesszió felé kormányozza Mario Monti az olasz zászlóshajót. Görögország után Olaszországnak is gondot okozhat a 123 százalékos GDP arányos államadósság szint elérése az év végére.

A második negyedéves -0,7 százalékos GDP adat mellett az államháztartás egyenlege is aggasztó előjelekkel szolgál az előttünk álló időszakban. A 47,7 milliárd eurós deficit 1,1 milliárddal több, mint a bázisidőszaki érték a bevezetett megszorítások ellenére is. Spanyolország után Olaszország is előállhat a farbával; segítséget kérhet az ESM alapból a kötvényhozamok mielőbbi leszorítása érdekében.

Visszakanyarodva a deficitcélhoz, Vittorio Grilli pénzügyminiszter vasárnapi kommentárja alapján a tervezett 1,7 százalékos szint elérését el lehet felejteni. Ennek ellenére többször is hangsúlyozta, hogy Olaszországnak nincs szüksége újabb megszorító csomagra - az Equilor elemzői azonban ezzel a kijelentésével nem teljesen értenek egyet. Ha megnézzük az olasz tőzsdeindexet (FTSE MIB), akkor szembetűnő, hogy a januári tetők közelében tartózkodik a kurzus a fent említett problémák ellenére, miközben a spanyol IBEX év eleje óta összeszedett 30 százalékos eséséből mindösszesen kicsivel több mint a felét dolgozta csak le.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 24. 05:00, szombat | Külföld

Már az idén elkezdődhet a német lakosság oltása

Célegyenesbe érkezett egy vakcina fejlesztése Németországban, így már az idén elkezdődhet a lakosság oltása az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) ellen - jelentette a hírportálján a Bild című német lap.

2020. Október 23. 17:04, péntek | Külföld

Doppingszereket gyártó laboratóriumokat számoltak fel a francia hatóságok

Doppingszereket gyártó laboratóriumokat számoltak fel, 24 embert előállítottak és 24 ezer euró készpénzt lefoglaltak a hatóságok Franciaországban

2020. Október 23. 14:08, péntek | Külföld

A megyék több mint felére kiterjesztik az éjszakai kijárási tilalmat Franciaországban

A franciák több mint kétharmadát érinti szombattól az éjszakai kijárási korlátozás, amelyet a koronavírus-járvány megfékezésére a kormány az ország száz megyéjéből 54-re terjeszt ki.

2020. Október 23. 13:01, péntek | Külföld

Túszokat ejtettek egy római migránsközpont lakói a karanténintézkedések miatt

Az emberrablások esetében alkalmazott rendőrségi közvetítők segítségére volt szükség egy római migránsközpontban csütörtökön, ahol a koronavírus miatt karantén alá helyezett bevándorlók túszul ejtették a tábor dolgozóit.