Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2016. December 11. 16:36, vasárnap | Sport
Forrás: mti

Nagy változások a dzsúdóban

Nagy változások a dzsúdóban

Januártól új szabályokat vezet be a Nemzetközi Cselgáncs Szövetség (IJF), melyek értelmében egyebek között a nőiekhez hasonlóan a férfi mérkőzések is négy percre rövidülnek.

Az IJF tájékoztatása szerint a jelenleg ötperces férfi meccsek időtartama azért csökken egy perccel, mert a Nemzetközi Olimpiai Bizottság mindkét nemnél egységes mérkőzésidőt kért annak érdekében, hogy a három-három férfi és női dzsúdóssal tervezett csapatverseny könnyebben bekerülhessen az ötkarikás játékok programjába.

A következő évtől az értékelt akciók közül eltörlik a jukót, így csak a vazaari és az ippon marad (a legkisebbet, a kokát 2008-ban szüntették meg). Az eddig jukó értékű akciókra a jövőben a mérkőzésvezetőnek vazaarit kell ítélnie, ugyanakkor két vazaari már nem lesz egyenlő a küzdelem végét jelentő ipponnal. Leszorítás esetén vazaairért 10, ipponért pedig 20 másodpercig kell a földön tartani az ellenfelet.

Az új szabályzat értelmében nem négy, hanem már csak három intés eredményez leléptetést, és az egyszerűsítés érdekében az eddig büntetett fogásokat - pisztolyfogás, két kéz ugyanazon az oldalon, kabátujjba nyúlás - a bírók nem szankcionálják. Ugyancsak a támadások elősegítését szolgálja, hogy a versenyzőknek legfeljebb 45 másodpercük van fogásfelvételre és akció indítására, a védekező modor intést von maga után. Az eddig azonnali leléptetést érő lábfogást először egyszerű intéssel büntetik, és csak másodjára zárják ki az elkövetőt.

Az újítások hatásait az IJF az augusztusi, budapesti világbajnokság után értékeli ki, illetve határoz a megtartásukról.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:24, péntek | Sport

Bukaresti tenisztorna - Fucsovics legyőzte a második kiemeltet, és negyeddöntős

Fucsovics Márton bravúros győzelemmel bejutott a negyeddöntőbe az 579 ezer euró összdíjazású, bukaresti salakpályás férfi tenisztornán.

2024. Április 17. 17:22, szerda | Sport

Párizs 2024 - Száz nappal a rajt előtt már 150 kvótája van Magyarországnak

Már százötven kvótája van a magyar csapatnak, mely összességében közel kétszáz fős lehet

2024. Április 16. 21:49, kedd | Sport

Csak századmásodpercekre az első helytől

Gender Tamás Junior 2024. 04. 10-13. között Franciaországban, Champions of the Future (RGMMC) bajnokság keretein belül, Val d\'Argenton-ban a Circuit de karting du Val d\'Argenton-on versenyzett.

2024. Április 16. 10:14, kedd | Sport

Bronzérem az Euro Trophy-n

Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Trophy után.