Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Április 20. 09:11, péntek | Belföld
Forrás: mti - MTI Fotó: Balogh Zoltán

Napokon belül hazamehet az első hazai tüdőátültetett gyerek

Napokon belül hazamehet az első hazai tüdőátültetett gyerek

Napokon belül hazatérhez az a 13 éves lány, akin Magyarországon elsőként hajtottak végre tüdőátültetést - mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettese az M1 aktuális csatornán péntek reggel.

Jelezte: korábban 24 gyereket készítettek fel ilyen beavatkozásra, azokat a műtéteket Bécsben végezték el magyar orvosok.

Merkely Béla megjegyezte: Magyarország a transzplantáció terén "világhatalomnak számít", hiszen tízezer fölé ért a szervátültetések száma, tavaly decemberben pedig végrehajtották az ötszázadik hazai szívátültetést.

Szerdán jelentették be, hogy elvégezték az első magyarországi gyermek-tüdőtranszplantációt; a 13 éves Dorka cisztás fibrózisban szenvedett, igen leromlott egészségi állapotban került fel múlt év decemberében a transzplantációs listára.

A műtétet a Semmelweis Egyetem (SE) és az Országos Onkológiai Intézet (OOI) együttműködésében március végén végezték el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.