Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2016. Március 07. 18:57, hétfő | Helyi
Forrás: Fekete Györgyi

Nem csak a bútorok újulnak meg

Nem csak a bútorok újulnak meg

- Kevés az ápoló szakszemélyzet, és szinte minden osztályon van orvoshiány- tudtam meg Szabóné Sáfár Ilonától, a Szent Pantaleon Kórház ápolási igazgatójától.

Képzés munka mellett
- A legtöbb osztályon- házon belül meg tudjuk oldani a problémákat, de néhány osztályon, ilyen a radiológia, a traumatológia és a sürgősségi osztály külsős, vállalkozó orvosokkal tudjuk biztosítani a zavartalan működést. A szakdolgozóknál is évről évre egyre nehezebb a „visszapótlás”. A Lorántffy középiskolában, mint oktatóbázisunkban évről évre egyre kevesebb szakápoló végez, a nyolcadikosok közül egyre kevesebben választják ezt a gyönyörű szakmát. Ennek a kompenzálására alkalmazzuk már elég régóta azt a módszert, hogy az érettségivel rendelkező munkanélkülieknek adunk munkát, s biztosítjuk hozzá a szakképesítés megszerzését is. Ez egy hároméves időtartamú munka melletti képzés. A heti 40 órából 16 órát az iskolapadban és a maradék 24 órát a munkahelyükön töltik, de a tanulmányi idejükre eső bért is természetesen kifizetjük. Az első évben a helyismeret megszerzése a cél, de a második évtől már „második” embernek be tudjuk osztani „diákjainkat”a meglévő személyzet mellé.


Kedvük lett szülni
- Némileg ezzel a technikával ellensúlyozni tudjuk a hiányt,- folytatja az ápolási igazgató - bár sokkal több képzett nővérre lenne szükségünk, hiszen szerencsére egyre több kolléganőnk vállal gyermeket, s a gyermekáldás öröme mellett nekünk a helyettesítésükről is gondoskodnunk kell. A családi kedvezmények és a GYED extra mind-mind növeli a gyermekvállalási kedvet, szinte nincs olyan nap, hogy valaki ne jelentkezne azzal a hírrel, hogy gyermeket várnak. Gratulálok neki, hiszen a gyermekáldás nagy öröm, de közben már azon gondolkodom, hogy honnan-hova kell majd létszámot átcsoportosítani.
- Ezen kívül is vannak állásajánlataik?
- Most a Mozgásszervi Rehabilitációhoz hirdettük az állásokat, szerencsések voltunk, mert a diplomás munkaköröket, így a gyógytornászt, a pszichológust szinte azonnal sikerült betölteni. Korábban ezek hiányszakmák voltak, most már lehetőségünk volt válogatni a jelentkezők közül. Kulcson megszűnik az ápolási részleg, onnan is jönnek át nővérek.
Helyben lesz az ápolási osztály
Dr. Mészáros Lajos főigazgató főorvossal a Szent Pantaleon Kórházat érintő más változásokat is szóba ejtettünk:
- Összességében 128 ágyat fogunk áthozni a két kihelyezett „részlegünkről”. Kulcsról 70-et és 58-at Várpalotáról. Az új műtőblokkal felszabadult helyeinket alakítjuk át a kívánt funkciókra. Az új rehabilitációs részlegünk a kórház ötödik emeletére kerül az újszárnyba átköltözött műtők és intenzív osztály helyére. Nagyon szép korszerű, összkomfortos kórtermeket hozunk létre, minden olyan felszereléssel, amelyek az ilyen jellegű osztályokhoz szükségesek. Akadálymentesítve lesz, hogy tolókocsival, gurulós ágyakkal is kényelmesen lehessen ott közlekedni. A B- szárnyon található majd a két ápolási egység fekvő beteg részlege, a C-szárnyon pedig a terápiás részleg kap helyet. A mélyföldszinten levő belgyógyászati rehabilitációs osztály pedig elsősorban ápolási igényeket fog kielégíteni. A krónikus belgyógyászati betegek kapnak ott elhelyezést. A földszintre kerülnének a nem aktív ellátást igénylő belgyógyászati rehabilitált, fekvő betegek. A mozgásterápiás kezelések pedig, amelyek most egy alagsori helyiségben zajlanak, a rendelőintézetbe kerülnek, akárcsak az audiológiai és a fül-orr-gégészeti és bőrgyógyászati rendelés. Tehát a kórház területéről a rendelőintézetbe kerül minden járó beteg ellátás.


Ismét lesz hidroterápia
- Kész lesz mindez áprilisig?
- Úgy tűnik, hogy igen. Február végére ígérték az építkezés befejezését, s ezt követően kezdődik az osztály felszerelése. Már a tervezésnél igyekeztünk úgy ütemezni a feladatokat, hogy a különleges és egyedi igényeknek is meg tudjunk felelni. Így, odafigyeltünk arra, hogy az elektromos hálózat alkalmas legyen az elektroterápiás eszközök működtetésére. Vagy, hogy zökkenőmentes legyen a hidroterápiás eszközöknek a beszerelése.
- Lesznek ott olyan szolgáltatások is, amelyek eddig nem voltak?

A-újdonság lesz a már említett hidroterápiás szolgáltatás. Kádfürdőkkel biztosítunk különböző kombinált kezeléseket. Vadonatúj ágyakkal, éjjeli szekrényekkel, bútorzattal fogunk dolgozni, de nem csak ott, hanem az egész kórház területén folyamatosan cseréljük az eszközök mellett a bútorzatot is. A közel egymilliárd forintos eszköztámogatási pályázat keretein belül a teljes ágycsere mellett nagyon sok beteg mozgatást könnyítő eszköz vásárlására is lehetőséget kaptunk, az orvos újonnan beszerzett orvos-technikai eszközök mellett.
- Lesznek térítéses szolgáltatások is?
-A belgyógyászat rehabilitációs osztályon az ellátás részben térítéses lesz, hiszen az Kulcson is az volt.
- Honnan van minderre pénz? Egymilliárd forintot kaptak az eszköz beszerzésekre, de ez már felújítás és átalakítás keretei közé tartozik…
- Az önkormányzat hitelezett mindehhez, mindemellett indultunk egy uniós, az úgynevezett Retro-pályázaton. Ennek az elbírálása még folyamatban van. A teljes átalakítás összességében 190.000.000 forintba kerül. Reméljük, hogy sikeres lesz a pályázatunk, és ebből vissza tudjuk fizetni a várostól kapott kölcsönt. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a kórházunk összes területe az új blokkal együtt már meghaladja a 30.000 négyzetmétert, s ennek a kétharmada végre már kényelmesen, megújulva fogadja Dunaújváros és vonzáskörzetének gyógyulásra váró lakosait.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.