Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2014. November 03. 18:41, hétfő | Helyi

Nem tudunk ködben vezetni?!

Nem tudunk ködben vezetni?!

Bár egyértelmű, hogy sűrű ködben nem száguldunk, van aki ezt sosem tanulja meg. Halál az utakon...

Az évszakváltás miatt változnak az út- és a látási viszonyok. A közlekedésben az őszi-téli időszak tudatos felkészülést igényel. A hétvégén több komoly baleset is volt Dunaújváros környékén. Pedig az ehhez hasonló tragédiák kellő odafigyeléssel, és a szabályok betartásával megelőzhetők lennének.

Alapvető szabály, hogy a megváltozott időjárási és útviszonyok mellett sokkal óvatosabban kell vezetni és föl kell készülni a váratlan helyzetekre is.

Követési távolság: Az előírt követési távolságot ilyenkor legalább háromszorosára kell növelni. Lényegében ez azt jelenti, hogy az előttünk haladónak a megszokotthoz képest még minimum 3-5 másodperc előnyt kell adni, így adott helyzetben időben észlelni tudjuk veszélyt és biztonságosan le tudunk fékezni.

Fényszórók, ködlámpák: Az őszi-téli időszakban, főképp a korai sötédedésre való tekintettel, nem árt ha mindig föl van kapcsolva a tompított fényszóró, az un. „rövid fény". A szakértők véleménye szerint a ködlámpát csak abban az estben kell bekapcsolni, ha a látási távolság ötven méter alá csökkent. Főként a hátsó ködlámpával kell vigyázni, ugyanis annak fénye megközelítőleg harmincszor erősebb mint a normál lámpa, így jó látási viszonyok esetén teljesen megvakíthatja a mögöttünk haladó autó vezetőjét.

Fokozott figyelem: Sűrű ködben még a tapasztalt autóvezetők számára is komoly feladattá válik a tájékozódás, főként akkor ha nem a megszokott útszakaszon közlekedünk.

Egy másik dolog ami ilyenkor gondot okozhat, hogy ködös időben lényegesen lassabban haladunk mint általában. Ennél fogva az utazás időtartama is jelentősen megnő, tehát sokkal nagyobb, sokkal hosszabb ideig tartó koncentrációra van szükség. Éppen ezért, amennyiben azt érezzük, hogy szemünk ég, a figyelem lankad, azonnal iktassunk be egy rövidebb pihenőt. Nem érdemes az életünket kockára tenni azért, hogy egy órával hamarabb hazaérjünk.

Címkék: baleset, halál, köd

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.