Városlista
2022. január 23, vasárnap - Zelma

Hírek

2018. Május 10. 12:00, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Nemzetiségi kultúrák napja lesz szombaton a közmédiában

Nemzetiségi kultúrák napja lesz szombaton a közmédiában

A Magyarországon élő 13 nemzetiség kultúrájából ad ízelítőt negyedik alkalommal a közmédia tematikus napja, amely élő közvetítéssel, helyszíni bejelentkezésekkel és stúdióbeszélgetésekkel várja az érdeklődőket szombaton.

A nemzetiségi kultúrák napja alkalmából rendezett egész napos műsorfolyamban a 13 nemzetiség - bolgár, görög, horvát, német, lengyel, örmény, roma, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén, ukrán - kultúrája, népszokásai, gasztronómiája kerül középpontba a Duna, a Duna World, az M5 és az M1 csatornákon, valamint a Kossuth rádióban.

Siklósi Beatrix, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Nemzetiségi, Külhoni, és Kiemelt Projektek Főszerkesztőségének vezetője az MTI-nek kedden elmondta: a közmédia kezdeményezése, hogy a magyarországi nemzetiségek minden évben tematikus napon mutathassák meg kultúrájukat a többségi társadalomnak.

A már hagyományosnak számító nemzetiségi focibajnokság mellett idén új színfoltként főzőversenyt is rendeznek, a résztvevő csapatok a stúdióban a nemzetiségükre leginkább jellemző ételeket fogják elkészíteni - mondta el a főszerkesztő, hozzátéve: a zsűrit Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke és a Bocuse d'Or magyar csapatának tagjai alkotják.

A stúdióból az ország számos pontjára kapcsolnak majd élőben, egyebek mellett budapesti helyszínekre, Budaörsre, Deszkre, Szarvasra, Turára és Bajára. A műsorfolyam vendége lesz mások mellett Kóbor János énekes, Balázs János zongoraművész, Szokolay Dongó Balázs zenész, Nikola Parov zenész. Meghívást kapott a műsorba Voith Ági színművész és Garajszki Margit író, műfordító.

Siklósi Beatrix felhívta a figyelmet arra is, hogy idén több nemzetiségi műsornak van évfordulója: a szlovák Domovina 35 éves, a horvát nemzetiségi televíziózás és a német nemzetiségi műsor 40 éves, amelyekről szintén megemlékeznek. A tematikus nap 8.20-kor indul a Duna Televízióban és a 22.35-kor kezdődő összefoglalóval zárul a Duna World csatornán.

A közmédia felhívást tett közzé, amelyben a magyarországi nemzetiségek tagjaitól a népviseletüket, a gasztronómiájukat, a hagyományaikat bemutató videókat, fotókat, recepteket, történeteket várnak folyamatosan a nemzetisegi@mtva.hu email címre. A legérdekesebb írásokat, kisfilmeket, fotókat a szombati műsorfolyamban láthatják az érdeklődők - ismertette a részleteket a főszerkesztő.

A televíziós és rádiós műsorfolyam célja, hogy a többségi társadalom jobban megismerje a hazánkban élő nemzetiségeket.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 23. 09:01, vasárnap | Belföld

Egy intézményben találtak szabálytalanságot a középfokú felvételi vizsgák alatt

Egy intézményben találtak szabálytalanságot a középfokú felvételi vizsgák alatt - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szombaton az MTI-vel.

2022. Január 23. 07:00, vasárnap | Belföld

Állatkínzás miatt állítottak elő egy házaspárt a fővárosban

Állatkínzás miatt állítottak elő a rendőrök egy házaspárt Budapest XXI. kerületében - közölte a police.hu szombaton.

2022. Január 23. 05:00, vasárnap | Belföld

Összeütközött két metró a fővárosban

A 3-as vonal Kőbánya-Kispest "kihúzó" szakaszán, utasok által nem használt területen péntek éjjel két metrószerelvény ütközött - közölte a BKV szombaton az MTI-vel.

2022. Január 22. 18:04, szombat | Belföld

Folyamatosan bővül a magyar futárszolgáltatás piaca

Folyamatosan bővül a magyarországi futárszolgáltatás piaca, főként az e-kereskedelem fejlődésére alapozva Bíró Koppány Ajtony, a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségének (MLSZKSZ) főtitkára szerint.