Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2011. November 27. 23:46, vasárnap | Helyi

Névadás 50 évvel ezelőtt – 1961 novemberében

Névadás 50 évvel ezelőtt – 1961 novemberében

A Magyar Szocialista Munkáspárt Sztálinvárosi Bizottsága, a városi tanács és a Hazafias Népfront helyi elnöksége új, szocialista városunk kívánságára azzal a kéréssel fordult a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsához, hogy válto

A Népköztársaság Elnöki Tanácsa eleget tett a kérésnek, és Sztálinváros nevét Dunaújvárosra változtatta. A döntés időpontja: 1961. november 25.

E nevezetes dátum előtt azonban menjünk vissza az időben, hiszen az épülő gyár és város nevének megválasztása úgy tűnik, korántsem volt egyszerű kérdés. Miként a születendő gyerek elnevezése sem olyan egyszerű, településünk névadása is időről időre vita tárgyát képezte.

Sztálin neve, mint „fegyver”
A pentelei beruházás és városépítés jelentős mérföldköve 1951. november 7-e volt. A Nagy Októberi Szocialista Forradalom 34. évfordulója egyben Sztálinváros és a Sztálin Vasmű születésnapja is volt, ugyanis a párt engedélyével ekkor történt meg Sztálin nevének felvétele. A névadással nemcsak a magyarországi személyi kultusz egy eddig hiányzó elemét pótolták, hanem Sztálin nevét, mint „fegyvert” is fel tudták használni a sztálinvárosi dolgozók nagyobb hatékonyságért folytatott harcában.

A „Nagyvezér” halála után
A személyi kultusz hanyatlásának leglátványosabb jele a város nevének megváltoztatása. Az első kezdeményezés élére még 1956-ban Sándor András állt. Október 16-án, a városi tanács ülésén javaslat hangzott el a Sztálin út elnevezésének megváltoztatására. A kibontakozó vitában Csendes Istvánné tanácstag rámutatott arra, hogy önmagában a Sztálin út nevének megváltoztatása értelmetlen, meg kell változtatni a város nevét is. Október 24-én a városi népgyűlés elhatározta, hogy a Sztálinváros és Sztálin Vasmű elnevezések helyett visszatérnek a Dunapentele illetve Dunai Vasmű elnevezésre. A forradalom leverése után, 1957. április 3-án a város nevét visszaállították Sztálinvárosra.

Dunavasvár? Acélváros? Kohászváros?
A hatvanas évektől a Sztálin nevét viselő kelet-európai városok fokozatosan nyerték vissza korábbi nevüket, vagy kaptak éppen újakat. Nálunk 1961. november 24-én történet meg a névcsere, mindenféle nagyobb hírverés nélkül. Az MSZMP Városi Végrehajtó Bizottsága és a Városi Tanács VB-je együttes ülésén határoztak erről. A város átkeresztelésének időszerűségét Juhász János, a városi pártbizottság első titkára kezdeményezte, majd ismertette az új városnév lehetséges alternatíváit: Dunavasvár, Dunaújváros, Acélváros, Kohászváros. Javasolta a végrehajtó bizottságoknak a Dunaújváros elnevezés elfogadását. Az együttes ülés végül is két szavazat ellenében Sztálinváros nevét Dunaújvárosra, a Sztálin út nevét Vasmű útra változtatta.

A korabeli dokumentumok szerint 1961. november 24. és november 25. a névadás dátuma. Ha pontosan olvassuk el a hozzájuk rendelt híradásokat, feltételezhetően az első dátumban helyi szinten dőlt el a kérdés, a másodikban pedig a legfelső szinten jóváhagyott időpont szerepel. S hab a tortán, hogy más források szerint „nevünk napja” november 26. A vita eldöntésére a Dunaújvárosi Anyakönyvi Hivatalnál megérdeklődtük, mikori dátumtól jegyezték be az újszülötteket dunaújvárosinak? A válasz: 1961. november 26.

Szente Tünde

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.