Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Április 22. 14:15, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

NGM: az uniós hiányadat megerősíti, hogy Magyarországnak ki kell kerülnie a túlzottdeficit-eljárás alól

NGM: az uniós hiányadat megerősíti, hogy Magyarországnak ki kell kerülnie a túlzottdeficit-eljárás alól

Az Európai Unió statisztikai hivatala által hétfőn ismertetett, az előző évi államháztartási hiányra vonatkozó adat újabb megerősítése annak, hogy a számok alapján Magyarországnak ki kell kerülnie a túlzottdeficit-eljárás alól - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn.

A tárca hétfői közleményében arra reagált, hogy az Eurostat korábban arról tájékoztatott, hogy a magyar hatóságok által előzetesen jelzett 2,1 százalék helyett kevesebb, a bruttó hazai termék 1,9 százaléka volt 2012-ben a magyar államháztartás hiánya.
Az NGM szerint "a kormány rengeteget tett azért, hogy fenntartható módon csökkentse az adósságát és rendbe tegye Magyarország költségvetését". Egyben hangsúlyozta, hogy a kormány elkötelezett az államadósság csökkentése mellett "és ezt alátámasztják a most publikált nemzetközi adatok is, mivel Magyarország azon hat tagállam egyike, ahol csökkent az adósság ráta".
A gazdasági tárca emlékeztetett: az Eurostat hétfőn ismertetett adatai szerint Magyarország GDP arányos költségvetési hiánya - Finnországéval holtversenyben - "a hetedik legjobb az unióban, messze felülmúlva az Európai Unió átlagát".
Az NGM rámutat: az unió egészében 17 tagállamnak volt magasabb tavaly az államháztartási hiánya az előírt 3 százaléknál.
Az Európai Bizottság május 3-án teszi közzé a tagállamokra vonatkozó, legfrissebb gazdasági előrejelzését. A bizottság ennek ismeretében tesz javaslatot május 29-én az uniós túlzottdeficit-eljárás kapcsán a tagállami eljárások megszüntetésére, fenntartására, vagy új szakaszba léptetésére.
Az Európai Bizottság javaslatáról az uniós pénzügyminiszterek EcoFin tanácsa június 21-i ülésén dönthet.
Magyarország ellen 2004 óta van érvényben túlzottdeficit-eljárás. Az eljárás alól való kikerülés elengedhetetlen feltétele, hogy a tagállam megbízhatóan igazolja, hogy fenntartható módon, azaz két évre előre képes az uniós célnak számító 3 százalék alatt tartani GDP-arányos államháztartási hiányát.

Címkék: Gazdaság-NGM

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során