Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2010. Augusztus 20. 16:02, péntek | Helyi

Nincs augusztus 20 felhang nélkül?!

Nincs augusztus 20 felhang nélkül?!

Lassan már megszokjuk, hogy minden tömegrendezvényre rányomja bélyegét a politika. Ez történt ma is a Szalki-szigeti augusztálison. Kampányszagú beszédek, ígérések, összefoglalók, tüntető jellegű mozzanatok. Ami biztos, az idő kegyes,

Verőfényes napsütéssel és az átlagosnál több nézősereggel kezdődött meg idén a Szent István napi, az Újkenyér, az Alkotmány, az aratás ünnepe. Azért ilyen sok a megnevezés, mert még az ünnepi beszédet mondók sem jutottak konszenzusra abban a kérdésben, mit is ünnepelünk ma.

 

 

 

Cserna Gábor humán ügyekért felelős alpolgármester, Szent Istvánra emlékezett. Röviden felelevenítette életpályáját, és párhuzamot vont abban, hogy Szent István születésekor sarolta érezhetett olyan örömet, mint most a lakosság, miszerint szabadon ünnepelhet a Szalki-szigeten. Majd hangsúlyozta, hogy a sziget rekonstrukcióját folytatni akarják. Bejelentette, hogy az önkormányzat bevezeti a városkártyát, amivel Dunaújváros lakósai nagy kedvezményeket tudnak majd érvényesíteni különböző helyeket.

- Csak együtt álmodhatunk nagyot. - mondattal zárta beszédét.

 

Érdekes volt megfigyelni, hogy a pártok gondosan figyeltek arra, nehogy valahol pártjelképek látszódjanak a rendezvény alatt. Ami érthető is, hisz ez az ünnep mindenki ünnepe, Független minden pártszínektől. Kissé meghökkentő volt ezután az az intermezzo, miszerint két Jobbikos aktivista pártzászlóval állt ki a térre -amihez persze joga van- és miközben Cserna Gábor a megnyitó szónoklatát tartotta, ők hátat fordítottak neki -amihez persze szintén joguk van-. Kár, hogy még mindig itt tartunk.

 

 

 

Pintér Attila gazdasági alpolgármester szerint -aki indul az őszi választásokon a polgármesteri címért-, Szent István tette le az alapokat és mára a magyar nemzet európai nemzett lett. Majd összefoglalta azokat az eddig elért eredményeket, aminek köszönhetően a város továbbra is élni tud.

A nagyobb egyházak nevében, Ökonemikus szertartással szentelték meg az új kenyeret, amit Dr. Kálmán András Dunaújváros leköszönő polgármestere szegett meg. És ezzel kezdetét is vehette az össznépi mulatozásnak, ünneplésnek.

        

 

Persze, az ilyen nagyszabású tömegrendezvényekkor elsődleges téma a biztonság is. Erre voltunk kiváncsiak, mikor Lóki Richárdot, a polgárvédelem helyi kirendeltség vezetőjét kérdeztük.

 

 

- A rendvédelem területén a katasztrófavédők a rendőrök, mentők, polgárőrök, és a helyi rendezők közül, közel Nyolcvan fő dolgozik azon, hogy gond nélkül lehessen ünnepelni, illetve, ha mégis gond van, akkor szakszerűen tudjunk intézkedni. A Katasztrófavédelem teljes állománya a helyszínen van és dolgozik. Készült biztonsági és akcióterv, bejárást bégeztünk a szakterületek vezetőivel, hogy már a rendezvény előtt kiszűrjük az esetleges veszélyforrásokat. Fokozottan ellenőriztük a tűzijátékkal kapcsolatos veszélyes anyagok engedélyezését, szállítását, stb. Közvetlen, folyamatos kapcsolatban vagyunk a meteorológiai szolgálattal. Megnyugtató, hogy mára nem jósolnak rossz időt.   Ezúton is kérjük az esti programokra lelátogatókat, ha tehetik ne autóval jöjjenek le a szigetre. Használják inkább a tömegközlekedést. Ha bármilyen olyan rendkívüli esemény történik, ami a tömegeket érintheti, azt hangosbemondókon keresztül azonnal tudatjuk. Tehát kérjük azt is, figyeljék és tartsák be az esetleges figyelmeztetéseket.

(lz)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.