Városlista
2024. február 28, szerda - Elemér

Hírek

2022. Március 05. 09:03, szombat | Belföld
Forrás: mti - fotó:MTI/Nemes János

Novák Katalin: kitartunk egymás mellett, számíthatunk egymásra

Novák Katalin: kitartunk egymás mellett, számíthatunk egymásra

A Magyar Református Szeretetszolgálat jószolgálati nagyköveteként Novák Katalin köztársasági elnökjelölt személyesen mérte fel Beregszászon a kárpátaljai lakosság és a menedéket kapott belső-ukrajnai menekültek helyzetét.

Novák Katalin a négy magyarországi egyházkerület püspökeivel érkezett Beregszászra, akikkel együtt közös istentiszteleten vett rész a Kárpátaljai Református Egyházkerület vezetőivel és lelkészeivel.

A beregszászi református templomban Novák Katalin kijelentette, hogy "mi, magyarok kitartunk egymás mellett, számíthatunk egymásra. Valamikor tettekkel, valamikor szavakkal, valamikor pedig puszta jelenlétével kész segíteni az ember. Úgy érzem, hogy a legtöbb, amit mi most tehetünk, hogy itt vagyunk, hogy veletek vagyunk, önökkel vagyunk ma is" - fogalmazott a református szeretetszolgálat jószolgálati nagykövete.

Novák Katalin emlékeztetett arra, hogy az anyaországi vendégek minden, a kárpátaljai magyarság számára fontos eseményen jelen vannak: a családi napokon, a beregszászi magyar főiskola tanévnyitó és diplomaosztó ünnepségein, gyülekezeti rendezvényeken. "Osztozunk az örömben, és most osztozunk a bánatban, az aggodalomban, osztozunk a nehézségben is" - mondta.Úgy fogalmazott, hogy Magyarországon is vannak viták, "vannak, amiben nem értünk egyet, most azonban mindenki közösen, együtt dobbanó szívvel gondol a kárpátaljai magyarokra".

Magyarország minden menekültet vendégként fogad, addig maradhatnak, amíg maradniuk kell - mondta. Kiemelte azoknak az embereknek a szerepét, akik otthon maradtak és szolgálják a közösséget. Végezetül azt kívánta, hogy "mint már annyiszor a magyar történelemben, most is erősebben álljunk fel ebből a nehéz helyzetből".

Novák Katalin ezt követően beregszászi sokgyermekes családokat, egyedülállókat keresett fel, valamint ellátogatott a háborús menekültek számára létrehozott egyik menekültszállásra. Valamennyi helyszínen segélycsomagokat nyújtott át a rászorulóknak. Végezetül a Kárpátaljai Református Egyház diakóniai központjának pékségében az ott dolgozókkal együtt készített kenyeret, amelyet ugyancsak a nehéz sorsú emberek kapnak meg.

A magyar közszolgálati média munkatársainak nyilatkozva Novák Katalin aláhúzta, hogy Magyarországon béke van, "és ezt a békét mi őrizni fogjuk, ezért is nem avatkozunk be, és ezért is nem fogunk belesodródni ebbe a háborúba". Mind az anyaországban, mind pedig Kárpátalján olyan összefogás valósul meg, amely minden bajban lévőnek segítséget nyújt - emelte ki.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 27. 14:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: sem fegyvereket, sem katonákat nem vagyunk hajlandóak küldeni Ukrajnába

Sem fegyvereket, sem katonákat nem vagyunk hajlandóak küldeni Ukrajnába - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden a közösségi oldalán.

2024. Február 27. 08:27, kedd | Belföld

Sulyok Tamás: kölcsönös meghallgatás és megértés révén szeretnék bizalmat építeni

Bizalmat szeretne építeni az előítéletektől mentes kölcsönös meghallgatás és megértés révén Sulyok Tamás megválasztott köztársasági elnök, aki hétfőn az Országgyűlésben azt mondta, bizonyos hatáskörökben

2024. Február 27. 06:00, kedd | Belföld

Elfogadta a parlament Novák Katalin lemondását

Elfogadta az Országgyűlés Novák Katalin köztársasági elnök lemondását hétfőn. A képviselők a döntést 196 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül hozták meg.