Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Január 17. 08:12, péntek | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Növekedett a szakmunkára jelentkezők száma

Növekedett a szakmunkára jelentkezők száma

A Profession.hu állásportál saját adatbázisából készített összefoglaló statisztikája szerint tavaly a legnagyobb mértékben a szakmunkára jelentkezők száma növekedett.

A Profession.hu csütörtökön MTI-nek küldött közleményében kiemelte, a hazai álláskeresési piacon tavaly 9 százalékkal nőtt a jelentkezések száma 2018. évhez képest, ugyanakkor az állások iránt érdeklődők száma alig változott, ami azt mutatja, hogy egy ember több állásra is jeletkezett.

A jelentkezések száma alapján tavaly a legnagyobb növekedést, 22 százalékot a szakmunka területén regisztrálták. A vendéglátás területén 20 százalékkal, a mérnöki szakmáknál 14 százalékkal, az adminisztrációs pozíciókra 13 százalékkal több jelentkezést regisztráltak, mint egy évvel korábban.

A közzétett álláshirdetések alapján a vendéglátás kiemelkedő szektor volt, 17 százalékos bővülés jellemezte. A bankok és az oktatási helyek is intenzíven kerestek alkalmazottakat, mindkét esetben 5-5 százalékkal bővül a feladatott álláshirdetések száma.

A statisztikákból kiderült az is, hogy a bankszektorban az egy hirdetésre jutó jelentkezők száma mérséklődött, így ha ez a tendencia folytatódik, idővel akár szakemberhiány is lehet a szektorban.

A közlemény szerint az álláshirdetésekből a társaságok erősödő automatizálási törekvéseinek jelei is láthatóak, a munkáltatók az atipikus foglalkoztatási formák felé nyitottabbak lettek, a 6 órás részmunkaidős állások száma 33 százalékkal, a 4 órásoké pedig 39 százalékkal ugrott meg. A rugalmas munkaidejű álláshirdetések száma 8 százalékkal bővült az egy évvel korábbi szinthez képest.

Göröcs Lili, a Profession.hu HR vezetője a közleményben kiemelte, a feszített munkaerőpiac miatt a vállalatoknak komoly figyelmet kell fordítaniuk az alkalmazottak megtartására, elégedettségi szintjük javítására. Ennek egyik meghatározó eszköze a rugalmas, vagy akár a részmunkaidős foglalkoztatás bevezetése.

A Profession.hu adatai szerint a legtöbb álláshirdetést Budapesten, Pest és Győr-Moson-Sopron megyében adják fel, míg a legkevesebbet Zala, Tolna, Békés, valamint Nógrád megyében.

A legnagyobb hirdetésszám növekedés, 9 százalékos Hajdú-Bihar megyében volt, amiben vélhetően markáns szerepet játszik a BMW formálódó beruházása.

A Profession.hu közölte, az álláskeresésekben közzétett fizetések alapján az adminisztrációs feladatokat ellátók örülhettek a leginkább, hiszen 21 százalékos bérfejlődést lehetett látni múlt évben, a fizikai munkák esetében ugyanez 10 százalék, míg a szakmunka esetében 8 százalék volt - írják a közleményben

A Profession.hu közel 70 százalékos részesedésével Magyarország piacvezető toborzási szolgáltatója. Havonta átlagosan több mint tízezer új pozíció jelenik meg az oldalon, 2018-ban összesen több mint 15 ezer munkáltató döntött úgy, hogy igénybe veszi a cég szolgáltatásait.

Címkék: jelentkezés, szakmunka

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.