Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Január 24. 13:21, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Növekvő bérbeadás az ingatlanbefektetésekben

Növekvő bérbeadás az ingatlanbefektetésekben

A magyarországi ingatlanbefektetések forgalma egy év alatt megháromszorozódott, ami jól tükrözi a regionális befektetési piac aktuális alakulását.

Hangzott el ma a CBRE nemzetközi ingatlan-tanácsadó hagyományos évértékelő tájékoztatóján.

Az irodapiaci fundamentumok is javultak, alacsonyabb kihasználatlansági mutatóval és fellendülő bérlői aktivitással köszöntve az új évet. A bérlők egyre tudatosabbá válása és a fejlesztők kockázatkerülő viselkedése új piaci mintákat alakít ki.

A kereskedelmi ingatlanbefektetések volumene a közép-kelet-európai régióban tavaly meghaladta a 11,2 milliárd eurót, ami kétszerese a 2010-es értéknek. – derül ki a CBRE legfrissebb kutatási adataiból. A negyedik negyedév erős hajrája alátámasztotta a CBRE december elejei azon várakozását, hogy számos függőben lévő ügyletet lezárnak az év végéig.

Az ingatlanbefektetési aktivitás alacsony szinten maradt Dél-Kelet-Európában: Ukrajnában és Szerbiában egyetlen üzletet sem kötöttek 2011 során. Ugyanakkor az elmúlt hónapokban a magyar és a szlovák kereskedelmi ingatlanpiacon komoly forgalomnövekedés volt érzékelhető. A trend várhatóan folytatódik, főleg Budapesten, miután a piac központi szegmense szinte teljesen illikvid volt az utóbbi időben, a piaci fundamentumok pedig továbbra is bérlőbarátok.

Tim O’Sullivan, a CBRE társigazgatója a jelentést kommentálva azt mondta: „Látunk hajlandóságot a befektetőkben arra, hogy Magyarországra jöjjenek, ám kérdéses, hogy a trend fennmarad-e a Nemzetközi Valutaalappal folytatandó tárgyalások által meghatározott finanszírozási környezetben a korlátozottan rendelkezésre álló források mellett. A jelenlegi hitelszerződések refinanszírozása valamint a tulajdonosok és a kockázatéhesebb befektetők közötti potenciális partnerség további üzleteket hozhat 2012 során.”

Annak ellenére, hogy néhány nyugat-európai piacon a hozamok újra felfelé mozdultak, az első osztályú ingatlanok hozama várhatóan nem változik olyan piacokon, mint Lengyelország és Csehország. A stabilitás itt az erős keresletnek és a jövedelmek növekedésének köszönhető, ugyanakkor a többi piac általában véve kevésbé erős fundamentumokkal bír.Jos Tromp, a CBRE közép-európai kutatásért és tanácsadásért felelős vezetője szerint.

Közel 620 millió euró (175 milliárd forint) értékű tranzakciót bonyolítottak le Magyarországon 2011-ben, szemben a 2010-es 180 millió euróval. Az első félévben a helyi befektetők sokkal aktívabbak voltak, ami relatív nagyszámú tranzakciót jelentett, bár a legtöbb üzlet kisméretű volt. Legfőképpen kiskereskedelmi, hosszú távú bérleti szerződésekkel rendelkező ingatlanok cseréltek gazdát, jellemzően a fővároson kívül. Ebben a piaci szegmensben a magyar vásárlók előnyt kovácsolhattak a helyi piacismeretükből.

A nyári hónapokra jellemző csendes időszak után a befektetők szeptember-november folyamán ismét felélénkültek. Az év végéhez közeledve a külföldi intézményi befektetők lettek aktívabbak. A harmadik negyedévben értékesítésre került néhány másodlagos irodaépület, míg a piaci referenciaként szolgáló tranzakciók az év utolsó néhány hetében zárultak le.

A legnagyobb intézményi befektetőnek az amerikai Heitman European Property Partners bizonyult, amelynek új kitettsége a budapesti ingatlanpiacon meghaladja a 200 millió eurót (60 milliárd forint).

Tim O’Sullivan, a CBRE társigazgatója hozzátette: „Annak alapján, hogy az éves befektetési forgalom megtriplázódott 2011-ben az előző évhez viszonyítva, illetve két jelentős irodapiaci tranzakciót is lezártak az elmúlt hónapban, azt mondhatjuk, hogy a piac prémium része vonzó maradt a manapság észlelt gazdasági és politikai turbulenciák ellenére. A jelenlegi ’kilengések’ után stabilizálódó piacon lassú évkezdést várunk 2012-ben. A pénzintézetek óvatos hitelezési politikája továbbra is akadályozza a potenciális vevőket abban, hogy a jelenlegi lehetőségeket kihasználják. A befektetők továbbra is megfontoltak, várakozó állásponton maradnak, amíg a stabilitás visszatér a piacokra. 2011-hez hasonlóan az év második felére várjuk az aktivitás ismételt növekedését.”
A negyedik negyedév kimagasló irodakeresletének hála az éves bérbeadás 2011-ben közel 400.000 m2-t tett ki . Ez csupán 2-3 százalékkal alacsonyabb, mint a piacon valaha mért legmagasabb bérbeadási adat. Mivel újfent a megújítások adták a bérlési aktivitás oroszlánrészét, és továbbra is az átköltözés a fő mozgatórugó, a fizikailag elfoglalt irodaállomány csupán 60.000 m2 spekulatívan fejlesztett területtel nőtt és további 55.000 m2-rel a K&H székház átadásával. Az éves nettó bérbeadás pozitív volt (115.000 m2), így az üresedési mutató a 2010 év végi 21 százalékról 19 százalékra csökkent. 2010-hez képest pozitív változás, hogy az előző évekhez képest több cég, mely korábbi irodaházában maradt, az újratárgyalások eredményeként extra területeket bérelt. A területnövekedések méretüket tekintve közel megháromszorozódtak és a 2011-es teljes bérbeadás negyedét tették ki.

Katkó Károly, a CBRE bérlőképviseleti vezetője elmondta: 'Egyre kevesebb a jó minőségű épületben szabadon álló terület. Az elmúlt években épült spekulatív irodaházak túlnyomórészt bérlőre találtak, ez a nagy területigényű bérlőjelölteket a jövőben előbérletek kötésére ösztönzi. A bérlői hangulat tehát átalakulni látszik ahhoz képest, amit a korábbi, túlkínálati piacon tapasztalhattunk - a tanácsadók felelőssége pedig a piac tájékoztatásában egyre nő.'

2011-ben a budapesti piac logisztikai állománya alig növekedett: csupán egy már meglévő park bővült BTS megállapodás keretében, új belépőt azonban nem láttunk. A bérlői aktivitás 2010-hez képest bő 50 százalékkal erősödött, azonban nagyobb részt tettek ki az újratárgyalások, mint a valóban új bérlői igény. A logisztikai és raktározási tevékenységet végzők mellett több gyártó és kereskedő cég jelentkezett, többségében kisebb volumenű igénnyel. Az összes bérbe adott raktárterület egy év alatt csökkent, azaz a kihasználatlanság enyhén emelkedett, és az év végén 21 százalékon állt. 2011 erősen hullámzott: a második és a negyedik negyedév sokkal jobb számokat mutatott, mint a másik kettő, tehát nehéz a piacon egyértelmű irányt meghatározni.

Baka Gergely, a CBRE ipariingatlan-ügynökségi vezetője hangsúlyozta: „a fővárosi piac mozdulatlansága érthető, hiszen a hazánkban hangsúlyos exportra termelő ipari gyártás központjai a vidéki nagyvárosokban vannak. A regionális piac látványosan felélénkült: 2011-ben kétszer annyi (60.000 m2) volt a bérleti tranzakció, mint 2010-ben. Ezek továbbra is az erősebb iparral bíró városokban történtek és részben a gyártó cégek alapanyag és késztermék raktározási igényei generálták. Egyre több azonban a gyártási tevékenységet célzó bérlet, melyek hosszabb távú, nagy helyigényű csarnokot igényelnek.”


OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.