Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Október 18. 08:51, csütörtök | Helyi

Nővérkék az otthonunkban

Nővérkék az otthonunkban

Misi elfordítja a fejét nem bírja nézni, ahogy édesapja lábát átkötözik. Sem lelkileg, sem testileg nincs felkészülve a csonkolt és szétfaragott láb látványára.

Mihályt néhány hete műtötték érszükület és más mellékbetegség következményeként: nem volt más lehetőség, mint, hogy csonkolják az elhalt lábfejet.

Mariann szakavatottan és gyorsan látja el az iszonytató sebet. Idősebb Mihály hálásan tűri a mindennapos procedúrát:

  • Kezdetben a feleségem próbálkozott vele, de neki félórát is eltartott, ami a nővérkének percek, s persze nem is tudta ennyire szakértően átkötni a lábam. Nagyon nagy segítség nekünk ez a szolgáltatás.

Közben halad a munka, steril kesztyű fel, különböző fertőtlenítő szerek, nedvszívó vatták, vegyszerek és kötszerek segítenek ahhoz, hogy Mihály szétroncsolt lábán elkezdődhessen a sebgyógyulás.

A mozgó nővér szolgálat vezetője Hajdókné Angyal Mariann mutatja be a szolgáltatásukat:

  • A rászorultságot a házi orvos, vagy a kórház határozza meg, de mi is szívesen segítünk a formaságokat elintézni azoknak, akik állapotuk miatt nem tudnak minden nap gyógykezelésekre bejárni, de ápolásul otthon megoldható. Egyfajta kórház kiváltó szolgáltatást végeznek.

Többek között sebkezelést, műtéti hegek kezelését, stomaterápiát, gégekanul kezelését, infúziós terápiát, kiesett funkciók javítását. A betegek a szolgálatuk segítségével otthonukban gyógyulhatnak.

Jelenleg 26 gondozottat látnak el, van, akihez naponta többször is elmennek, de van, akihez elég két naponta. Hétvége, ünnepnap nincs. A betegség sincs hétköznapokhoz kötve. Szolgáltatásuk a betegek számára ingyenes, munkájukat orvosi felügyelet mellett, orvosokkal konzultálva végzik.

Mind az öten magasan képzett nővérek. Míg a következő beteghez megyünk, beszélgetünk. Mariann a sebészeten dolgozott 12 évig, de most már 15 éve ezen a területen dolgozik. Nem csupán ápolnak, hanem az ápoltakkal személyes kapcsolatot is kialakítanak, hiszen vannak, akiknél nem egy-két hónapig azaz a gyógyulásig tart a munkájuk, hanem folyamatosan szükség van rájuk.

Marika néni második gyereke születését követően 1983-ban deréktól lebénult. Sokáig a férje ápolta a kerekes székben fekélyessé vált sebeit, amely a legkörültekintőbb gondoskodás mellett időnként továbbterjedt, újabb megműtöttek, majd újabb sebek következtek. Kialakult életrendjük: Marika néni le tudja mosni magát, még pelenkát is megtanult cserélni, részt vesz a házi munkában süt, főz. Gyuri bácsi takarít, bevásárol, ellátja a sebeket. Igazából ellátta. Mióta a szívével probléma volt, már nehezére esik Marika nénit forgatnia, nekik is áldás a mozgó nővér szolgálat. Nagy-nagy segítség.

Szeretettel és nagyon nagy természetességgel beszél a két idős ember a házasságról, betegségről, egymásra utaltságról. Egy tragédia, ami nem elválasztotta őket, hanem szövetségüket még szorosabbra kovácsolta.

Mariann családtagként jár hozzájuk. Megértem, átélem, mindazt, amit mondott: hogy munkájuk nem csupán az ápolásról szól. A mozgó nővérszolgálat iránt érdeklődni az ESZI és Árpádházi Szent Erzsébet Idősek Otthonai címén, a Dunasor 15. szám alatt lehet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.