Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Március 12. 07:05, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Nyárig nem egyezünk meg az IMF-fel?

Nyárig nem egyezünk meg az IMF-fel?

A nyár elejéig kitolódhat a megállapodás a Magyarországnak nyújtandó IMF/EU-hitelkeretről.

Jósolták legújabb előrejelzésükben londoni felzárkózó piaci elemzők, akik szerint az eddigi tapasztalatok alapján csekély a valószínűsége, hogy a kötelezettségszegési eljárások az EU-bíróság elé kerülnek.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piaci elemzőstábja – amely eddig a legderűlátóbbak között volt a megállapodás időpontjával kapcsolatban a londoni elemzői közösségen belül – befektetőknek összeállított hétvégi helyzetértékelésében azt írta: a kormánynak valószínűleg el kell fogadnia, hogy „elkerülhetetlen a szuverenitás valamelyes mértékű feladása” az IMF/EU-megállapodás fejében.

Abból a feltételezésből kiindulva, hogy az összes vitás kérdést megnyugtató módon rendezni kell még a hitelkeretről szóló hivatalos tárgyalások megkezdése előtt, a megállapodás időpontja most már valószínűsíthetően májusra–júniusra tolódik ki – áll a Morgan Stanley értékelésében.

A ház citybeli közgazdászai ugyanerről szóló előző, múlt hónapban összeállított előrejelzésükben még „75 százalék körüli” esélyt adtak annak, hogy az IMF/EU-megállapodás márciusban vagy áprilisban létrejön.

A londoni elemzői közösségben azonban most már általános az a vélekedés, hogy nyár előtt nem várható egyezség Magyarország, az IMF és az EU között az új hitelprogramról.

Időigényes lesz

Az MNO korábban megírta, a City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays Capital szerint is a harmadik negyedévre tolódhat ki az új IMF/EU-program indulása a várhatóan többfordulós, időigényes tárgyalások miatt. Úgy vélik a megegyezésig a forint valószínűleg 300 forint/euró feletti árfolyamsávban mozog majd.

Lassan haladunk

A Bank of America–Merrill Lynch bankcsoport londoni globális piacelemző részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) európai feltörekvő térségi közgazdászai, akik a minap Budapesten tettek tájékozódó látogatást, tapasztalataikról Londonban ismertetett beszámolójukban úgy ítélték meg, hogy „Magyarország halad ugyan az előfeltételekről szóló tárgyalásokkal, de lassan”. A cég londoni elemzői úgy vélekedtek, hogy ez az előkészítő szakasz még egy további hónapot vehet igénybe, és a programról szóló hivatalos tárgyalások ez után kezdődhetnek.

A Bank of America–Merrill Lynch londoni stábja szerint „a felmerült nézeteltérések egyike sem áthághatatlan, ugyanakkor a vitás kérdések egyike sem tűnik gyorsan megoldhatónak”. Mindezek alapján a ház londoni felzárkózó piaci elemzői úgy értékelték, hogy az idei második negyedév végére még mindig elérhető ugyan a megállapodás az IMF/EU-hitelprogramról, de megvan a kockázata a késésnek.

Kár volna otthagyni a tárgyalóasztalt

A Morgan Stanley londoni elemzői hétvégi helyzetértékelésükben úgy vélekedtek, hogy „kevés hozadéka lenne, ha Magyarország otthagyná a tárgyalóasztalt. Az euró forintárfolyamának legutóbbi megugrása is arra hívta fel a figyelmet, hogy a kockázati környezet mennyire volatilis, és hogy milyen értékes lehet egy védőháló”.

A ház előrejelzése szerint az IMF/EU-megállapodás aláírásáig nem lesznek meg a feltételei annak, hogy a Magyar Nemzeti Bank csökkenthesse jelenleg 7,00 százalékos alapkamatát. A Morgan Stanley elemzői – az Európai Bizottság azon minapi döntésével kapcsolatban, hogy a brüsszeli testület az adatvédelmi hatóság függetlensége és a bírói tevékenység felső korhatára tekintetében folytatja Magyarország ellen a gyorsított kötelezettségszegési eljárást – hangsúlyozták elemzésükben, hogy a hasonló ügyek 95 százalékában megoldás születik, még mielőtt a vitás kérdések az Európai Bíróság elé kerülnének.

Rajtunk nem múlik

Orbán Viktor csütörtökön a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdasági évnyitó című fórumán az IMF-hitel kapcsán úgy fogalmazott, hazánk nincs közvetlen finanszírozási válságban. A gazdaság olcsóbb finanszírozását szolgálja a megállapodás. Orbán elmondta, hogy két hónapja a tárgyalóasztalnál ülünk, de egyelőre nincsen másik fél, „minden felelősség a másik oldalt terheli”.

„Az a szándékunk és célunk, hogy a lehető legrövidebb időn belül megkezdjük a tárgyalásokat az EU-val és a Nemzetközi Valutaalappal” – idézte a The Wall Street Journal Martonyi Jánost.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.