Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2010. Szeptember 21. 16:47, kedd | Helyi

Nyelvtanítási cserebere

Nyelvtanítási cserebere

Másokat is biztat Szabados Erika és Farkas Boglárka, hogy bátran pályázzanak a Comenius program keretében meghirdetett továbbképzésekre. A Cambridge-i hathetes kint tartózkodás mérlege minden szempontból pozitív.


-          Mindketten a Bell International College tanfolyamán vettünk részt, bár egymástól függetlenül nyújtottuk be pályázatunkat a Comenius program szakmai továbbképzésére – kezdi a beszélgetés Szabados Erika, a Széchenyi István Gimnázium francia-angol-orosz nyelvszakos tanára. – Én „Új technológia alkalmazása a nyelvórán” témakörben indultam. Kitűnő szervezéssel lebonyolított kurzuson vettünk részt, magasan képzett, nemzetközi hírű szakemberek irányításával. Az angol nyelvi környezetben a nyelvtudásunk fejlesztésén túl, megismertük egymás nyelvtanítási tapasztalatait, további ötleteket cseréltünk. Hazatérve, továbbra is tartjuk egymással a kapcsolatot. Az itteni kollégákkal is megosztjuk az ott szerzett ismereteinket. Iskolánk tervez egy újabb Comenius alprogramban való részvételt. Ennek lényege az európai közoktatási intézmények nemzetközi együttműködése egy közös témában. Legalább három résztvevő országból egy-egy iskola dolgozna együtt, s mindez lehetőséget teremtene nagyobb létszámú diákcsoportok kölcsönös cseréjére is.

Sok nyelvtanár fél a megmérettetéstől egy ilyen multikulturális közegben. A pályáztatásnak, pályázatírásnak sincs igazán kultúrája idehaza. Félnek a kudarctól, így bele sem vágnak a jelentkezési eljárásba. Farkas Boglárka angol tanárnő (szintén a Széchenyi Gimnáziumból) módszertani továbbképzésen való részvételre pályázott: - Mindenkinek ajánlom az ilyen jellegű tapasztalatszerzést. Huszonhat nemzet, többsége az Európai Unió tagállamaiból, képviselte magát a kurzuson. A módszertani frissítésen túl kulturális élményekben volt részünk. Kirándultunk, Londonban színházba mentünk, az egyetem campusában zenés, táncos és sport programokból válogathattunk. Természetesen az ottani pub-ok sem maradtak ki az életünkből.

Az Európai Unió által finanszírozott továbbképzést a két dunaújvárosi tanárnő ajánlja általános- és középiskolákban tanítóknak, valamint a nyelvtanításban érintetteknek. A kedvező konstrukciójú szakmai és módszertani programhoz ösztöndíj is társul. A részt vétel mindenkinek ajánlott, aki a közoktatás minőségének fejlődését szívügyének tartja.

 

Nyelvi Tangoo Dunaújvárosban

A beszélgetésben szó esett a november 12-ére tervezett szakmai napról. A Széchenyi István Gimnázium idegen nyelvi munkaközössége által szervezett szakmai napra többek között nyelvkönyv kiadókat is meghívtak.

 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.