Városlista
2020. október 24, szombat - Salamon

Hírek

2011. Szeptember 07. 07:45, szerda | Sport
Forrás: OrientPress

Olimpiai szám lesz a rúdtánc?

Olimpiai szám lesz a rúdtánc?

Bár a rúdtánc a bárokból ered, mára az előadóművészet egyik formája, a tánc és az akrobatika kombinációja lett. Világszerte számtalan amatőr és profi bajnokságot rendeznek a műfajban.

Magyarországon az idei Miss Poledance Hungary szombaton megrendezett bajnokságának győztese Pálmaffy Barbara lett, aki a tavalyi versenyen második helyezett volt, és az idei Varsóban megrendezett világkupát szintén elnyerte.

Magyarországon Pirner Alma honosította meg a rúdtáncot, mint sportágat. Ő a Miss Poladance versenyek licenctulajdonosa, a Magyar Rúdtánc és Rúdfitnesz Egyesület elnöke, a Dollhouse Táncstúdió tulajdonosa. Elmondta, az elmúlt nyolc év munkája van benne az eddig elért sikerekben. Nagyon jó érzés, persze nehéz is volt mindezt elérni, s még nincs vége ennek az útnak, de már látom a fényt az alagút végén - tette hozzá. Nagy sikernek értékeli, hogy az idén először a Magyar Tornász Szövetség és a Magyar Légtornász Egyesület szakmai támogatásával rendezhették meg a Rúdtánc Bajnokságot, hiszen ez azt jelenti, hogy a szakmai hozzáértők elismerték a rúdtáncot, mint sportágat. Sportkörökben tehát már elfogadott, inkább azoknak vannak előítéleteik, akik nem hozzáértőek és még nem láttak ilyen jellegű produkciót. A sztereotípiák tehát inkább a tudatlanságból fakadnak – tette hozzá.

A rúdtánc versenyeknek, mint bármilyen más sportágnak, szigorú szabályai vannak. Pirner Alma az OrientPressnek adott interjújában elmondta, a versenyre bárki jelentkezhet, aki magyar állampolgár és elmúlt 18 éves. A versenyzőket a következők szerint pontozzák: technika, kivitelezés, átkötés, eredetiség, rugalmasság és stílus. A jelentkezők glamour, illetve fitnesz kategóriában indulhatnak, és három szempont alapján pontozza őket a zsűri. Az első a prezentáció, amelybe beletartozik az estélyi ruhás felvonulás, a magabiztosság, illetve, hogy mennyire mosolygós és kedves egyéniségek – mondta Pirner Alma. A második szempont a fitnesz vagy dance show, ahol az átkötéseket, a talajon végrehajtott fitnesz elemeket veszik figyelembe. Az utolsó szempont pedig a rudas trükkök, a forgó és a fix rúd használata, forgási elemek, erőelemek, akrobatika, hajlékonyság és eredetiség. A rúdtáncban tehát kétféle rudat különböztetnek meg: a hagyományos rudat és a pörgő rudat. Ez utóbbi csupán annyiban különbözik a hagyományos rúdtól, hogy nem stabil, hanem pörög. Ennek célja, hogy a rúdtáncos gyorsabban tudjon pörögni, ami egyrészt látványos, másrészt azonban meg is nehezít néhány gyakorlatot. A versenyeken mindkét rúdon be kell mutatniuk gyakorlatokat a versenyzőknek.

Idén először előselejtezőt is kellett tartani, mert összesen húszan jelentkeztek a bajnokságra, ebből a legtehetségesebb 12 főt választották ki videóselejtező alapján. Október elsején pedig Budaörsön rendezik meg a Világbajnokságot, ami azért is kiemelkedő jelentőségű, mert Kelet-Európai régióban még soha nem rendezték meg a versenyt. Nagyon innovatív bajnokság lesz, indulnak férfiak, duók és nők.- mondta Pirner Alma. A Miss Poledance World bajnokságot először 2005-ben rendezték meg, idén 25 országból érkeznek a versenyzők Magyarországra.

A Miss Poldance Hungary 2011 győztese, Pálmaffy Barbara 33 éves, és másfél évvel ezelőtt kezdett el rúdtáncolni, elmondása szerint kíváncsiságból. Érdekelt ez az új mozgásforma, a nehézsége és a sok lehetőség, ami benne rejlik - mondta az OrientPress Hírügynökégnek adott interjújában. Barbara, aki a Dollhouse Táncstúdió trénereként dolgozik, most az október elsején megrendezésre kerülő világbajnokságra készül egy duó számmal, majd jövőre ő képviseli hazánkat a Miss Poledance World bajnokságon, amire már idén télen elkezd felkészülni.

Óvári Enikő

OrientPress Hírügynökség

Címkék: rúdtánc

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 22. 10:51, csütörtök | Sport

Jöttünk, láttunk, győztünk!

Kategóriagyőzelmet szerzett Nagy Benjámin az Euroaszfalt Országos Rallybajnokság ötödik futamán a Rabócsi Ringen.

2020. Október 21. 14:07, szerda | Sport

Bajnoki címek küszöbén

A hétvégén a Hungaroringen rendezik az FIA Central Zone Trophy és az MNASZ Autós Gyorsasági OB utolsó bajnoki fordulóját.

2020. Október 18. 12:01, vasárnap | Sport

Döntő futam - all in

A bajnokság állása sokszor igen szoros, hiszen a pilóták vérprofik, autóik nemzetközi színvonalúak és sokszor csak a szerencse dönt egy-egy csata során.

2020. Október 14. 08:46, szerda | Sport

Szorosabb és izgalmasabb nem nagyon lehetett volna!

Egy végtelenül izgalmas és szoros csatában szorult a 2. helyre a Turán-Bagaméri páros a Vértes Rallye-n.