Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2020. Július 01. 09:55, szerda | Belföld

Önkéntesség kutatás - Szociálisan érzékeny és kalandor, hedonista fiatalok

Önkéntesség kutatás - Szociálisan érzékeny és kalandor, hedonista  fiatalok

A fiatalokat leginkább saját fejlődésük és önmegvalósításuk motiválja, hogy részt vegyenek önkéntes programokban –

- ez derült ki egyebek között egy tudományos kutatás összegzéséből, amelyet Fodor Mónika, az Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdasági Karának dékánja végzett.

A tapasztalatokat értékelve a kutatás vezetője megállapította azt is, hogy statisztikailag is igazolható, hogy az önkéntesség motivációja összefügg az egyéni értékrenddel. Az önkéntesség iránt eddig még kevésbé motivált fiatalok elzárkózásának oka a kiforratlan értékorientáció, sok esetben a kevés információ és nem a markáns elzárkózás, vagy az empátia hiánya. A kutatás a pro bono projekt programjaként zajlott.

A pro bono projekt célja, hogy a résztvevő egyetemek, a hallgatók, az oktatók és a vállalati szakemberek szaktudásukkal támogassák az önkéntes szervezeteket, alapítványokat. A program résztvevői módszertani tanácsokat, hasznosítható tapasztalatokat adnak a kis és a közepes nonprofit szervezeteknek egy olyan világ felépítésére, ahol mindenki együttműködik a közjó érdekében, a mindenhol felmerülő társadalmi kihívások leküzdésében. A programban rajtunk kívül, egy spanyol, egy portugál és egy bolgár egyetem valamint egy-egy önkéntes szervezet vesz részt hozzájuk kapcsolódik a francia Pro Bono Lab laboratórium. Magyar részről az Óbudai Egyetem Keleti Károly Kara és az Önkéntes Központ Alapítvány vett részt a projektben - tájékoztatott Fodor Mónika.

A reprezentatív kutatás keretében 840 Z generációba tartozó fiatalt kérdeztek meg. A Z generációt net generációnak is nevezik, tagjai 1995 és 2010 között születtek. Azok a fiatalok, akik már beleszülettek a digitális világba, akiknek természetes a webfelületek, mobiltelefonok, és egyéb digitális eszközök mindennapi használata. Fodor Mónika azt vizsgálta, hogy milyen értékrenddel jellemezhetők az önkéntesség iránt érdeklődő fiatalok. Ezek az adatok nem csupán a pro bono program szervezőinek, hanem a vállalatoknak is hasznos információt nyújtanak az egyre fontosabbá váló munkaerő toborzásokhoz és a munkaerő megtartáshoz. Nem mellékes szempont, hogy a Z generáció tagjai egyre inkább keresik és elvárják, hogy a munkáltatók társadalmilag elkötelezettek legyenek. Azaz a cég, ha a legfelkészültebb és legelkötelezettebb munkaerőt akarja megtalálni és megtartani, akkor érdeke a pro bono felé nyitni és abban kibontakozási lehetőséget nyújtani a munkavállalóinak. Ezért is értékelődnek fel azok az eredmények, amelyek képesek magyarázatot adni arra, hogy a munkaerőpiacon egyre nagyobb szerepet játszó Z generáció, miként motiválható egy ilyen programban.

A kutatás eredményeként Fodor Mónika kimutatta, hogy az értékrend és az önkéntes programban való részvétel motivációja összefüggnek egymással. Továbbá arra is fény derült, hogy az önkéntesség iránti motiválatlanság nem a fiatalok szociális érzékenységének hiányával magyarázható. A kutató öt egymástól jól elkülönülő célcsoportot tudott definiálni:

Az első a „tenni akaró, elismerésre vágyók” köre, akik hisznek abban, hogy a világ jobbításáért tenni tudnak és keresik a lehetőséget adó alkalmakat, nem utolsó sorban vágyva az ezért járó társadalmi elismerésre.

A második a „szociálisan érzékenyek” köre, ők azok, akik leginkább érzékenyek a társadalmi és környezeti problémákra és hajlandóak belátni, ha hibáznak.

A harmadik szegmens az „erős öntudatú, rugalmatlan” csoport, amely azokat a fiatalokat foglalja magába, akikre az önakarat és rugalmatlanság volt a legjellemzőbb. Ők azok, akik véleményüket nehezen változtatják meg, ha akaratuk nem érvényesül, könnyen megsértődnek azon.

A negyedik csoport a „kalandor hedonista” fiatalok köre, akik kevéssé érzékenyek a szociális kérdésekre, mások problémáira, ellenben életüket szeretik kalanddal telve és élvezetesen élni.

Az ötödik szegmens a „preferencia nélküliek” köre. Ők azok a fiatalok, akiknek még kiforrott értékrendszere kialakulóban van, sok esetben ennek következményeként könnyen befolyásolhatóak.

A kutatás folytatásaként Fodor Mónika azt tervezi, hogy a vállalati vezetők véleményét is feltérképezi az önkéntességről, a fiatalok motiváltságáról.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.