Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2018. Február 05. 19:12, hétfő | PR

Online vagy tanteremben tanuljunk nyelvet?

Online vagy tanteremben tanuljunk nyelvet?

A nyelvtanulás olyan tevékenység, amely bárkinek, bármely életkorban ezerféle módon hasznosítható lehet.

Van, amikor kötelező az idegen nyelv ismerete, például a diploma megszerzéséhez. Megesik, hogy abban segít, hogy világot lássunk, vagy beilleszkedjünk egy nemzetközi társaságba.

Tanulás - mit tudunk a legkönnyebben megoldani?

A nyelvtanulás módszere akkor jó, ha minél hatékonyabb, gyorsabb, hiszen a kevés szerencséstől eltekintve, aki bőven ráér, az idő mindannyiunk számára drága kincs. Mégha azt gondolnánk, hogy egy egyszakos főiskolás diák vagy egy GYES-en lévő kismama időmilliomos, kicsit közelebbről megnézve biztos kiderül, számukra is aranyat ér minden szabad félóra.
Időbeosztásunknak, vérmérsékletünknek megfelelően több tanulási mód közül választhatunk. Lássuk a főbb előnyöket és hátrányokat!

Online tanulás - ha kötetlen módszerre van szükség

Ez a legrugalmasabb lehetőség, hiszen mindössze internetes kapcsolat és némi idő szükséges hozzá. Magunk szabjuk meg, mikor szánunk időt a tanulásra, hogyan haladunk a leckékkel. Aranyat ér az otthoni nyelvtanulás, ha nehezen jutnánk el egy tanfolyamra.
A különféle tananyagok készítői mindenkire gondoltak, azokra is, akik akkor is tanulnának, ha 5-6 percnyi szünetük van. Remek ‘edzésterveket’, ezen belül rövid hanganyagokat lehet találni például az euroexam.org oldalán.
Azt mondhatnánk, nincs többé kifogás. Hiszen, ha igazán akarjuk, akár a metrón, a dugóban autóval állva, vagy edzés közben is gyarapíthatjuk a nyelvtudásunkat. Meg fogunk lepődni, mennyi kihasználatlan időnk van egy-egy nap.
Ami kihívást jelenthet, hogy saját magunkat kell motiválni. Hiszen az online tananyagokat bármikor félbe lehet hagyni, vagy meg lehet velük csúszni. Sokat segíthet, ha kitűzünk egy célt, egy határidőt, és a tervet napról napra betartjuk. Az egymásra épülő lépésekből álló tananyagok nagyban segítenek fejlődni.
Online tanulhatunk úgy is, hogy tanár vezet végig minket az anyagon. Az biztos, hogy mindenki jobban igyekszik, ha leckéket kell ‘beadnia’, mintha csak magának tanul.
Van, amikor nem szükséges külső motiváció. Komoly késztetést jelenthet egy közeledő nyelvvizsga vagy állásinterjú.

Tantermi tanulás - ha szükségünk van egy segítőre, aki mellettünk áll

Némileg kevesebb önuralmat, ám több időt igényel egy irányítottabb tanulási forma, amikor oktatótól tanulunk.
Ha beülünk egy csoportba, egész biztos húzni fognak a többiek - ki szeret lemaradni azoktól, akik mindig elsőnek tudják a válaszokat? Az sem mellékes, hogy közösségben, órán tanulni mindig érdekes. Főleg akkor lesz kellemes az élmény, ha már rég otthagytuk az iskolapadot.
Ha azt szeretnénk, hogy a tanár csak ránk figyeljen, választhatunk magánórát is. Ebből van páros megoldás is - mint ahogy páros nyelvvizsga is létezik -; a tanulótársunk így motivál minket, és kevésbé fáradunk el.

Ami biztos, beszélni megtanulni úgy a leghatékonyabb idegen nyelven, ha azt egy tanárral ‘szemtől szembe’ gyakoroljuk. Nehéz a történetmesélés vagy a vita feladatát sikeresen végrehajtani úgy, hogy a vizsgáig csak applikáció és online anyag segített a tanulásban. Egy-két ‘élő’ órát mindenképpen vegyünk, hogy lássuk, milyen szinten állunk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.