Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. November 21. 07:53, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Oroszország területéről indult minden idők legpusztítóbb katasztrófája

Oroszország területéről indult minden idők legpusztítóbb katasztrófája

Az élet nagy része megsemmisült a Földön 250 millió évvel ezelőtt.

A vulkánok lávát okádtak, hatalmas mennyiségű mérges gázt lövelltek, tűzvészek pusztítottak el kiterjedt erdőket, az atmoszféra oxigéntartalma pedig drámai mértékben csökkent.

Ezután mindössze kétszázezer év alatt kihalt a szárazföldi állat- és növényfajok 70 százaléka, a tenger lakóinak pedig mintegy 95 százaléka. A jelenség hátterében álló okokra és a Földön valaha bekövetkezett legnagyobb pusztulás lefolyására vonatkozó új ismereteit mutatta be egy nemzetközi kutatócsoport a Science című folyóiratban.

A szakértők Dél-Kína különböző területein összesen 29 vulkáni hamut rejtő bányában kutattak. A minták korát az úgynevezett urán-ólom módszerrel azonosították – ennek alkalmazásakor az urán bomlását használják kormeghatározóként.

Su-cseng Sen, a Nancsingi Geológiai és Paleontológiai Intézet munkatársa kollégáival régi vulkánihamu-rétegeket vizsgált. Ennek alapján a fajok kihalásának hátterében valószínűsíthetően szén-dioxid és metán nagy mennyiségű kilökődése áll, ami a mai Oroszország területén következett be. Jelentősen csökkent az atmoszféra oxigéntartalma és szulfáttartalmú lebegő részecskék kerültek a légkörbe.

Emiatt jelentősen megváltozott a klíma: forróbb és szárazabb lett, tűzvészek alakultak ki, és egész vidékeket pusztítottak ki. Az erdők megsemmisülésének következtében pedig mállási, porlódási folyamatok indultak be, a talaj erodálódni kezdett. A kutatásokból az is kiderült, hogy a tömeges pusztulás pontosan 252,28 millió éve következett be, és szinte ezzel egy időben a tengeri és szárazföldi élet csaknem teljesen megsemmisült. A fajok kihalása nem több mint kétszázezer év alatt következett be, de a legtöbb faj már húszezer év alatt kipusztult. Az eddigi vizsgálatok szerint ez volt minden idők legpusztítóbb természeti katasztrófája.

A Föld története során öt alkalommal következett be tömeges pusztulás. Ezek közé tartozik az a 65 millió évvel ezelőtti is, amely a dinoszauruszok kihalásához vezetett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.