Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Május 23. 10:10, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Őszödi beszéd - Gyurcsány: számos nyitott kérdés van még

Őszödi beszéd - Gyurcsány: számos nyitott kérdés van még

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök szerint számos kérdés vár még tisztázásra balatonőszödi beszédének kiszivárogtatásával, illetve az ezzel foglalkozó Heti Válasz-cikkel kapcsolatban.

A jelenleg a Demokratikus Koalíciót (DK) vezető volt kormányfő Facebook-oldalán csütörtökön azt írta, ha jól érti a Heti Válasz "leleplező(?)" anyagát az őszödi kiszivárogtatókról, akkor Baja Ferencet, Szekeres Imrét és Szili Katalint gyanúsítják azzal, hogy egy közvetítőnek átadták a Balatonőszödön elmondott 2006-os beszéde hangfelvételét.
"Gyűlölöm az árulást és megvetem az árulókat. De bármi ilyesmivel vádolni valakiket csak akkor szabad, ha megdönthetetlen bizonyítékok állnak rendelkezésre" - jegyezte meg Gyurcsány Ferenc.
Szerinte a Heti Válasz cikke talán közelebb visz az igazsághoz, de lehet az is, hogy nem.
"Nem tudom. Persze van még számos kérdés. Van-e a szemtanú vallomásán kívül egyéb bizonyíték? Van-e valami nem ismert célja a mostani közlésnek? Kinek az érdeke húzódik meg a háttérben? Kinek segít és kinek nem a lapok keverése és kiterítése?" - vetette fel Facebook-bejegyzésében a volt kormányfő.
A Heti Válaszban Szabó Bálint, a Fiatal Baloldal korábbi Vas megyei elnöke, a DK tagja szólal meg, aki elmondja: 2006 nyarán Rózsa-Flores Eduardo lakásán hallotta a felvételt először, és akkor három ismert MSZP-s politikus - "Katalin, Imre és Ferenc" - is ott volt.
A hangfelvételből 2006 szeptemberében először a Magyar Rádió közölt részletet, amelynek nyomán Budapesten tüntetések, majd zavargások kezdődtek. Gyurcsány Ferenc a beszédben egyebek mellett azt mondta, "nem csináltunk semmit négy évig", "hazudtunk reggel, éjjel, meg este. Nem akarom tovább csinálni."

Baja Ferenc: semmi közöm a kiszivárogtatáshoz.

Harmadosztályú ponyvának, nonszensznek minősítette az MSZP Szocialista Platformját vezető Baja Ferenc a Heti Válasz írását, amely egy "koronatanú" alapján őt nevezi meg Gyurcsány Ferenc balatonőszödi beszédének egyik lehetséges kiszivárogtatójaként.

A politikus Facebook-oldalán reagált a hetilap cikkére, hangsúlyozva: semmi köze az őszödi beszéd nyilvánosságra hozásához, ezért is helyeselné, ha mielőbb publikussá válna a beszéd kiszivárogtatásának körülményeit vizsgáló, még a Gyurcsány-kormány idején készült titkosszolgálati jelentés.
Szabó Bálint, a Fiatal Baloldal korábbi Vas megyei elnöke, a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK) tagja a Heti Válasznak azt mondta, jelen volt, amikor a szocialista párt három akkori vezetője 2006 nyarán Rózsa-Flores Eduardo lakásán járt, és hallotta, amikor a szomszéd szobában lejátszották az őszödi beszédről készült hangfelvételt. Nem nevezte meg a politikusokat, csak keresztneveket mondott: Katalin, Imre és Ferenc. A lap ebből arra következtetett: Szili Katalin egykori házelnökre, Szekeres Imre volt honvédelmi miniszterre és Baja Ferenc korábbi államtitkárra, valamint Juhász Ferenc volt honvédelmi és Szabó Imre korábbi környezetvédelmi miniszterre, illetve Juhászné Lévai Katalinra, a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés volt elnökére illik a leírás.
Baja Ferenc válaszul közölte, sosem találkozott Rózsa-Floresszel, és azt sürgette, ha bárkinek bizonyítéka van az üggyel kapcsolatban, tegye közzé. A "koronatanúról" megjegyezte, sajnálja, hogy Gyurcsány Ferenc nem határolódik el "egy efféle minőségű figurától".
Az MSZP "alapítója vagyok és nem árulója. Bármennyi belső vitám is volt, a pártot mindig védtem és védeni fogom. (...) Bár ennek az újságcikknek a hitele annyi, mint a lap által koronatanúnak nevezet politikai kalandoré, így is tűrhetetlennek tartom az ez irányú erkölcsi támadást" - olvasható a politikus oldalán.
Baja Ferenc azt írta: a korábban az MSZP Vas megyei ifjúsági szervezetét vezető Szabó Bálint a 2002-es választáson még a Fidesz támogatásával indult Csepreg polgármesteri címéért. "Miután kikapott, ifjú szocialista lesz, mint ilyen, kis híján szét is zilálja Vas megyei szervezetünket, politikai kalandorként és/vagy a Fidesz alvó ügynökeként megpróbálja saját befolyása alá terelni a megyei szocialistákat fiktív tagok beléptetésével. A mindenféle kriminális ügybe keveredett, a párt szervezeti struktúráját és hírnevét egyaránt romboló szélhámos ma a DK munkatársa" - írta az MSZP szocialista platformjának elnöke.
Gyurcsány Ferenc - 2006 májusában a szocialista frakció előtt elmondott - őszödi beszédéből az év szeptemberében először a Magyar Rádió közölt részletet, amelynek nyomán Budapesten tüntetések, majd zavargások kezdődtek.

Címkék: Őszödi beszéd

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk