Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Május 18. 22:14, szombat | Helyi

Párbeszéd Magyarországért: Hol az igéret?

Párbeszéd Magyarországért: Hol az igéret?

Hol van a Polgármester Dunaferr ügyben tett ígérete?, címmel tartott alig egy órával az MSZP sajtótájékoztatója után Szabó Zsolt Önkormányzati képviselő, a PM Dunaújvárosi elnöke sajtótájékoztatót.

Szabó Zsolt nem tagadta, hogy egyeztettek az MSZP-vel a sajtótájékoztató tartalmáról és idejéről is. Gyakorlatilag hasonlókat mondott, mint őt megelőzően Pintér Attila.

A találkozón bemutatta az Együtt 2014 szervezet új arcát, Csősz Annamáriát is

A képviselő hangsúlyozta:

"A vasmű körüli problémákra a vasas szakszervezet nagygyűlése hívta fel elsőként a figyelmet. Ezt követő sajtótájékoztatón Cserna Gábor polgármester úr ígéretet tett a kohó felújítására és a gyár államosítására. Ezt követően a képviselő testület ülésén kérdéseket tettem fel a polgármester úrnak az acélgyártás jövőjéről. Erre nem kaptam választ, arra hivatkozva, hogy sajtótájékoztatón fogják ismertetni a fejleményeket. Ezen a sajtótájékoztatón Dr Dorkota kormánymegbízott és Polgármester úr azt az ígéretet tették, hogy, május 6.áig döntés lesz a kohó felújításról. Közben a sajtóban még egy 2000 fős létszámleépítés híre is felröppent. Ma május 16.a van és vasműs munkavállalók még mindig bizonytalanságban élnek.

... A vasműben tisztességgel dolgozni akarók helyzetét azonban az üres ígéretek nem oldják meg.
 Az hogy a vasmű továbbra is minden fázisa tovább működhessen az egész város jövőjét gyökeresen meghatározó kérdés a politika felett áll, ezt nem lehet politikai ígéretek tárgyává tenni.
 Felelősen betartható ígéretekre, egy tisztességgel végig gondolt, forintra végigszámolt tervre van szűkség. Ennek a tervnek az elkészítésében nincs idő késlekedni.
De az önkormányzatnak is komoly feladatot kell vállalni. Jó kapcsolatot kell kialakítani és fenntartani a város és Dunaferr mindenkori tulajdonosai között. Segíteni kell a városnak is a céget, hogy a vezetők lássák, van értelme folytatni a termelést, mert a kitűnő munkaerő, a jó adottságok mellet a helyi politikától felelős és kiszámítható kapcsolatot is kapnak.

Városfejlesztés:
 De ha minden erőfeszítés ellenére is elbocsájtások történnek a vasműben, legyen ez a folyékony fázis leállítása miatt, vagy legyen ez egy létszám átgondolás eredménye. Az önkormányzat és az állam nem állhat félre vert seregként. Meg kell ragadnia az elbocsájtottak kezét és vissza kell vezetnie őket a munkavilágába

 De nem csak erre van szükség hanem a helyi kis és közép vállalkozásokat is támogatni kell a fejlődésben, erre jó eszköz az Európai Globalizációs Alap ami a multinacionális cégek elbocsájtott dolgozói után ad támogatás arra hogy új munka helyek jöjjenek létre
 Az alapból lehívott pénzek és a város fejlesztési terv újragondolásával létrejöhet egy olyan helyi ipari tengely ami képes a várost a gyarapodás útján előre vinni

Csősz Annamária az Együtt 2014 Dunaújvárosi képviselője:

Úgy éreztem, hogy ebben az oly sok embert érintő politikán felüli ügyben határozott és mindenki részéről világos állásfoglalás szükséges.
A Dunai Vasmű vagy mai nevén ISD Dunaferr Zrt. városunknak és évtizedek óta emberek ezreinek nagyon sokat jelentett és jelent. A Vasmű a város jelképe és egyben több ezer ember munkahelye, amely nem csak megélhetést, hanem az itt dolgozóknak értelmes célokkal teli életet biztosított. Sajnálatos módon az utóbbi időben működése és az itt dolgozó emberek jövője a teljes kilátástalanság felé sodródik. Elfogadhatatlan mind a tulajdonosok, mind az érdemben hatni tudó önkormányzati, kormányzati szervek hozzáállása.

Ezért itt és most követeljük, hogy mielőbb hiteles és konkrét választ adjanak több ezer ember jogos kérdéseire. Ezzel együtt követeljük és felszólítjuk őket, hogy tegyenek meg mindent a munkahelyek megőrzésének érdekében, kezdjék meg üres szólamok helyett az emberek tisztes megélhetését biztosító intézkedések megtételét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.