Városlista
2020. október 25, vasárnap - Bianka

Hírek

2012. Október 15. 05:00, hétfő | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Pécsett kutatják a világ legfertőzőbb vírusait

Pécsett kutatják a világ legfertőzőbb vírusait

Szkafanderben és egy bunkernek megfelelő laborban kutatnak Pécsen a maszkos, tetőtől talpig beöltözött laboránsok. A világ legfertőzőbb, főként az állatokról emberre terjedő vírusokat boncolgatják a PTE kutatóközpontjában, fő céljuk, hogy kimutassák az eddig ismert és az új kórokozókat, valamint felmérjék az itthoni elterjedtségüket. Az egységet Magyarországon is egyedülálló módszerekkel védik - tudatta a Duna Televízió Híradója.

Egyelőre a kamerák kereszttüzében mutatták meg, mit tud a Pécsi Tudományegyetem legújabb kutatóegysége, a jövő héttől azonban már csak egy speciális ruhában és maszkban léphetnek be a kutatók a PTE kutatóközpont laboratóriumába, ahol a nyugat-nílusi láz kórokozóját és a súlyos fertőző betegségeket okozó hantavírust kutatják.

A bunkernek is nevezett egységben összesen 3-4 órát tölthetnek a kutatók, mert mentálisan megterheli őket, hogy ilyen kórokozókkal kell dolgozniuk. Jakab Ferenc laborvezető azt mondja, jelenleg Magyarországon, de lehet, hogy egész Közép-Európában is ez a legbiztonságosabb laboratórium. Az ide kerülő vírusok ellen nincs védőoltás. Ezért a tervezők arra is figyeltek, hogy kifelé se jusson az anyagokból. Az a víz például, amivel itt kezet mosnak a kutatók, nem kerülhet ki a csatornába, és az itt elhasználódott anyagokat is fertőtlenítik.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 25. 15:32, vasárnap | Életmód

Koponyák alapján alkottak látványos 3D-modelleket a kutyák agyáról magyar kutatók

Digitalizált koponyák alapján rekonstruálták az ELTE és a Kaposvári Egyetem kutatói 24 kutyafajta és 4 vadon élő farkasféle agyát - tájékoztatta az ELTE az MTI-t.

2020. Október 25. 07:00, vasárnap | Életmód

Magyar kutatóorvosok áttörést értek el a tartós izomgörcsök kezelésében

A gyógyszerpiac első igazán hatékony izomgörcsoldója lehet az MPH-220 nevű hatóanyag-jelölt - mondta a gyógyszer-fejlesztést végző, Motor Farmakológia Kutatócsoport vezetője szombaton az M1 csatornán.

2020. Október 22. 17:08, csütörtök | Életmód

A klímakutatók a legtöbbet repülő tudósok

A klímakutatók, elsősorban a professzorok jóval többet repülnek, mint a többi tudós, de hajlamosabbak is arra, hogy lépéseket tegyenek repülőútjaik csökkentésére vagy ellentételezésére -derült ki egy globális elemzésből.

2020. Október 21. 16:09, szerda | Életmód

Az erdő az egyik legfontosabb eszköz a klímaváltozás mérséklésére

Kormányzati célkitűzés, hogy növeljük Magyarország fával borított területét, mert az erdő az egyik legfontosabb eszköz a klímaváltozás negatív következményeivel szemben