Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. November 04. 23:06, vasárnap | Helyi
Forrás: Info-Dunaújváros

Pécsi show - másodszor Világ- és Európa Bajnokság dunaújvárosi szervezéssel

Pécsi show - másodszor Világ- és Európa Bajnokság dunaújvárosi szervezéssel

Egy héten át dübörgött a zene a pécsi Expo Centerben Európa és a világ legjobb amatőr sporttáncosai találkozóján.

Egy héten át dübörgött a zene a pécsi Expo Centerben Európa és a világ legjobb amatőr sporttáncosai találkozóján. Az Utcai Show Táncok Világbajnokságát, a Disco Világkupa versenyeit hétfőn Csizi Péter, Pécs város humán alpolgármestere, az október 25-étől zajló Show Tánc EB-t és VB-t Gombos István, Dunaújváros Megyei Jogú Város humán alpolgármestere nyitotta meg.

. Szombaton Czene Attila fővédnök is megtekintette a forró hangulatú eseményt, ahova elkísérte felesége, Bánhidi Petra többszörös argentin tangó világbajnok.

Pécs, Európa Kulturális Fővárosa (2010) második alkalommal adott otthont a nemzetközi tánc-derbiknek, a rendező ezúttal is a dunaújvárosi MMK, valamint a Magyar Divat- és Sporttánc Szövetség (MDSSZ) volt. A MDSSZ a dunaújvárosi Munkásművelődési Központtal, a szövetség alapítójával, 1991 óta kap rendezői jogot az International Dance Organization-tól, az IDO-tól nemzetközi táncversenyek szervezéséhez. Eddig mindig sikerült elnyerni mind a szakma, mind a táncosok és a vendégek elismerését. Az idei, a 18. közös nemzetközi rendezvényen először jelent meg a street dance show kategória.

A Magyar Divat- és Sporttánc Szövetség elődje 1987 óta évente több alkalommal rendez pontszerző versenyeket, magyar bajnokságot, az 1990-es évek eleje óta nemzetközi táncversenyeket. A mostani street dance show és a disco táncversenyek három napján 780-an versenyeztek a döntős helyezésekért, majd ötszáz kísérő szurkolta végig a küzdelmeket a pécsi közönséggel együtt. A show táncversenyek csütörtöktől vasárnapig zajlottak, 1680 versenyzővel. Hogy csak a legnagyobb létszámmal érkezőket említsem, Csehország 185, Szlovénia 384, Magyarország 150, Szlovákia126, Lengyelország 240, Horvátország 116 versenyzőt nevezett.

- A street dance és a disco show dinamikusabb kategóriát képvisel, míg a show táncok régi színpadi táncos múlttal rendelkeznek. A show-ban egy történetet adnak elő, üzenetet juttatnak el a közönség felé. A show-tánc rendkívül összetett műfaj, egy koreográfiában forr össze a ritmus, a mozdulat, a színjátszás és az akrobatika. Ennek okán rendkívül látványos és szórakoztató. Hosszú évek óta a magyarok eredményeik alapján a világszervezet hat legjobbjai között helyezkednek el. A show és az utcai táncokban nagyon erősek a szlovének – mondta Kézér Gabriella, a MDSSZ főtitkára a show táncok szombati elődöntői alatt.

Rovó Attila Dunaújvárosban hozta létre modern tánccsoportját, a Flasch elődjét, amelynek a Munkásművelődési Központban voltak a próbáik, s rövid időn belül magyar bajnokok lettek. A csütörtöki megnyitón az általa vezetett pécsi formáció, az Euro Dance Táncszínház mutatkozott be nagy sikerrel: - Harminc évig Dunaújvárosban éltem, ott alakítottam meg az első modern tánccsoportomat. Pécsen huszonnégy éve élek, atomfizikus vagyok, emellett táncpedagógusként is tevékenykedem. Évekig voltam az MDSSZ elnökségi tagja, pontozóbíróként részt veszek továbbra is a munkájában.

A dunaújvárosi rendező csapat tagja Suplicz Mihály: - Tizenvalahány éve segítek a versenyek lebonyolításában. Két évvel ezelőtt itt Pécsen, három nap kellett ahhoz, hogy bepakoljunk, most egy nap elegendő volt. A színpad mögötti munkákat végezzük, ellenőrizzük, hogy minden versenyző helyén van-e a megfelelő időpontban, a díszleteket, jelmezeket segítünk elpakolni. Imádom ezt az egészet, szeretek ilyen emberek között lenni.

Óriási sikert aratott az a néhány volt dunaújvárosi Vasas néptáncos, köztük Suplicz Mihály, Subi Miklós és Szántó Tamás, akik az eredményhirdetés előtt meglepetésként léptek színpadra. Fergeteges táncukkal a közönség és a versenyző táncosok elismerését vívták ki, így vastapssal viszonozták rögtönzött műsorukat.

A táncverseny megrendezését támogatók segítették, élükön az Emberi Erőforrások Minisztériumával. A támogatók közül ezúttal sem hiányoztak a dunaújvárosi vállalkozók. S hogy minél többekhez eljusson az esemény híre és a versenyek hangulata, a média élénk érdeklődése kísérte a történéseket, jelen volt több televíziós társaság, a Duna TV, az MTV, a Hír TV, az RTL Klub, a Pécsi TV és a Mohácsi TV is tudósított a Pécsett, az Expo Centerben zajló versengésről.

A cikk a hamarosan megjelenő Info Dunaújvárosban is megjelenik

Szente Tünde

Címkék: bajnokság, mmk, pécs, showtánc

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.