Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. December 19. 14:00, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Pécsre kerül a rekordáron elkelt szecessziós Zsolnay váza

Pécsre kerül a rekordáron elkelt szecessziós Zsolnay váza

A pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben állítják ki január 8-tól azt az Apáti Abt Sándor tervezte nagy méretű szecessziós vázát, amely a Zsolnay kerámiák esetében rekordnak számító 19 millió forintos áron kelt el a Virág Judit Galéria vasárnapi budapesti árverésén.

Mindezt Csizi Péter, Pécs fideszes alpolgármestere, a baranyai megyeszékhely országgyűlési képviselője jelentette be egy csütörtöki sajtótájékoztatón Pécsett.
A politikus felidézte: a vázát Apáti Abt Sándor, a Zsolnay gyár egyik leghíresebb kerámiaművésze azzal a céllal tervezte, hogy bemutassák: a durva, nehezen formázható anyagnak tartott pirogránitból is tudnak reprezentatív műtárgyakat készíteni. A mintegy száz év után előkerült, egy méter magas, eozinmázas váza 10 millió forintos kikiáltási árról indult a Virág Judit Galéria vasárnapi budapesti árverésén. Kilenc ajánlat érkezett a tételre, végül a pécsi, önkormányzati fenntartású Janus Pannonius Múzeum Zsolnay Múzeuma élt elővásárlási jogával és megszerezte a védett műtárgyat.
Csizi Péter elmondta, a vázát január 8-án 14 órától vehetik szemügyre a látogatók bizonyos, előre meg nem határozott ideig a Zsolnay Kulturális Negyedben. A műtárgy tartós elhelyezéséről később gondoskodnak a Janus Pannonius Múzeum szakemberei. Az alpolgármester elmondta azt is, hogy az alkotás ellenértékét a Janus Pannonius Múzeum saját erőből finanszírozta, de állandó kiállításának biztosításához a pécsi önkormányzat a jövőben támogatást nyújthat az intézménynek, ha az szükséges.
A Pécsre kerülő váza egyike volt az 1906-os milánói világkiállításon kitört tűzvészt túlélt kevés magyar műtárgynak. A szecessziós magyar iparművészet virágkorának csúcsműveit felvonultató magyar pavilon 1906. augusztus 3-án égett le, a műtárgyak több mint 90 százaléka elpusztult, a nagyméretű Zsolnay-vázát azonban sikerült kimenteni a tűzvészből.
A reprezentatív darabot röviddel a világkiállítás után egy külföldi vevő megvásárolta, majd sorsáról mintegy száz évig semmit sem lehetett tudni. A gránátalmafa körül táncoló meztelen nőalakokat ábrázoló, gazdag szimbólumrendszerrel dolgozó műremek 6-8 éve bukkant fel a németországi műkereskedelemben, akkor vásárolta meg jelenlegi tulajdonosa, aki most a Virág Judit Galériának kínálta fel értékesítésre a vázát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során