Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2013. Június 25. 12:09, kedd | Helyi

Példátlan összefogás jellemezte a Fejér megyei védekezést

Példátlan összefogás jellemezte a Fejér megyei védekezést

Mind a hét árvízzel érintett település befejezte a helyreállítást Fejér megyében. A térségben a legnagyobb védekezés Kisapostagon folyt, ahol kilencven ember otthonát sikerült megmenteni az áradó Dunától.

A helyreállítási feladatok előrehaladásáról dr. Bakondi György tű. altábornagy, helyreállítási miniszterelnöki biztos, országos katasztrófavédelmi főigazgató tartott sajtótájékoztatót június 24-én a kisapostagi munkálatok helyszínén.

A Duna rendkívüli árhulláma miatt kilencvenöt településen védekeztek, közülük hatvanhat már befejezte a helyreállítást, amelynek részeként elbontották a védműveket és elvégezték a fertőtlenítést – emelte ki dr. Bakondi György tű. altábornagy.

A kitelepített lakók 85 százaléka már hazatérhetett. A visszaköltözéshez elengedhetetlen, hogy a fertőtlenített épületek fala kiszáradjon, máshol a belvíz visszahúzódását várják. Pest megyében egy speciális otthon kiürítésére is szükség volt, ahol több mint száz beteget ápolnak. Az épületet már többször fertőtlenítették, így hamarosan újra megkezdheti működését.

A helyreállítási feladatokkal párhuzamosan a károk felmérése is megkezdődött. A Duna áradása miatt 10710 hektár mezőgazdasági terület károsodott, az önkormányzatok által benyújtott igényeket is folyamatosan összegzik. Végül az áltábornagy megköszönte a Fejér megyei védekezésben részt vett hivatásosok és önkéntesek, valamint a Pálhalmai Büntetés-végrehajtási Intézet fogvatartottjainak az összetartó munkát, amelynek eredményeként a kritikus órákban kilencven ember otthonát sikerült megmenteni Kisapostagon.

Fejér megyében a Duna tetőzésével egy időben heves zivatar sújtott le a térségre. Kisapostagon a rövid idő alatt lehullott nagy mennyiségű csapadék veszélyeztette a Panoráma utcai lakóházak mögött kiépített gátat – emlékezett vissza dr. Dorkota Lajos kormánymegbízott a június 10-ei eseményekre. A megyei védelmi bizottság elnöke hozzátette, hogy a megyében két járás hét településén védekeztek a dunai árhullám miatt. A tetőzést követő harmadik napon már feloldották a 6-os főúton bevezetett súlykorlátozást, másnap már Adonyban is visszatérhetett hatvanöt lakó ártéri otthonába, az ötödik napon pedig elkezdődött a nyolcvanezer homokzsákból épített védmű bontása Kisapostagon. A homokzsákokat múlt héten lakott területen kívül deponálták, az ürítésüket június 25-én kedden befejezik. Összegezve az elmúlt hetek feladatait, a kormánymegbízott kiemelte: a rendkívüli dunai árvíz idején példátlan összefogással mindenkit sikerült megvédeni, az árhullám levonulása után mindenki saját otthonába térhetett vissza Fejér megyében.

Címkék: árvíz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.