Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2020. Január 24. 06:15, péntek | Helyi

Az igazi könyvtáros

Az igazi könyvtáros

Nagyon kevés olyan ember van, aki annyira meghatározó az életemben, mint Tóth Jánosné, azaz ahogy én hívom Tóth Marcsi. Éppen ezért nagy büszkeséggel írom le, hogy ő kapta meg az idén a Pro Cultura Intercisae Díjat.


Olyan ember kapta meg a város kulturális elismerését, akinek a kultúra, a tudás, az olvasás nem ünnepi viselet. Hozzátartozik a mindennapjaihoz. Rendszeresen listát kapok tőle arról, hogy mit kell elolvasni, milyen új regények, novellák jelentek meg, amik mellett nem lehet elmenni, mert általuk jobbak, többek, gazdagabbak leszünk.


Ő volt az igazi könyvtáros. Sok-sok éven keresztül vezette az MMK-t is, de én tudom, hogy a könyvek birodalmának házi asszonyaként volt életében a lehető legboldogabb. Mint egy gyermek, aki beszabadul a cukorkás boltba, olyan nagy örömmel töltötte ott a napjait. Közben benne volt a vágy, hogy mindenkinek, de tényleg mindenkinek, aki eljött a könyvtárba, átadjon valamit abból a varázsból, amely őt rabul ejtette. S nem csupán a könyveket ajánlott, hanem írókat, költőket hívott vendégségbe, hogy közelebb hozza, megismertesse az alkotás mellett az alkotót is.
A könyvtár, mint szellemi műhely nem csupán olvasókat, hanem barátokat is hozott számára. A mai napig legjobb barátnőjét is a könyveknek köszönhette. Rendszeresen kirándul az ország könyvtárosaival, tartják a régi kollégákkal a kapcsolatot.
Aztán… Felkérést kapott, amolyan visszautasíthatatlan felkérést, hogy vezesse az MMK-t. ( Ténylegesen visszautasíthatatlan volt, mert megmondták, hogy nem utasíthatja vissza. ) Kicsit ódzkodott a feladattól, de aztán belevágott. Mivel semmit nem szeret csak úgy félig tenni, a Munkásművelődési Központ irányítását is a rá jellemző elkötelezettséggel látta el. Az igazgatói korszaka alatt szárnyalt a Vasas, kezdtek feltörekedni a modern tánccsoportok, létrejött a folyosógaléria a kiállításoknak, működött a szabadtéri színpad. Rengeteg rendezvény volt, s a Házból igazi közösségi tér lett. Sokat gondolkoztam azon, hogy mi az ő titka. Talán az, hogy tudta, hogy kinek milyen feladatokat adjon. A feladatok így sikerhez vezettek, aztán már munkatársai maguknak maguktól találtak ki újabb és kihívásokat.
Közben ő háttérben lehetőségeket teremtett meg annak, hogy alkothasson, aki alkotni akart. Nem olyan sok embert ismerek, akinek minden mozdulatát, gondolatát, tettét egész életében átjárja az elegancia visszafogottsága. De ő vitathatatlanul ilyen.
Ne túlozz, mondaná most nekem feddőn, tudom, nem szereti a felhajtást, de én most nem hallgatok rá. Harminc éve tisztelem, csodálom és szeretem, jogom van hozzá, hogy elfogult legyek vele, mert megérdemli.
Fekete Györgyi

Címkék: Pro Cultura

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.