Városlista
2019. november 22, péntek - Cecília

Hírek

2010. Október 19. 09:33, kedd | Helyi

A nagy löszomlás története

A nagy löszomlás története

Óriási partomlás következett be 1964. február 29-én Dunaújvárosban. A Dunai Vasműt és a várost veszélyeztető rendkívüli esemény (suvadás), valamint a helyreállítás terjedelmes és részletes korabeli dokumentuma került elő 2010. tava

Ez év áprilisában azzal keresett meg Tóth Ferenc, a Dunaújvárosi Partvédelmi Vállalat 2009. októberében kinevezett új igazgatója, hogy a cég régebbi iratait átnézve talált rá egy keménytáblás borítójú, százvalahány lapos, kézírással teleírt füzetre. A kézzel írt napló borítója alatt lapult egy levél. Abban olvasható az alábbi szöveg:

T. Vezetőség!

42 évvel ezelőtt – 38 évesen – résztvevője voltam a dunaújvárosi partvédelmi munkák tervezésének, mint adminisztratív koordinátor. 1964. febr. 29. és 1965. novembere között gyakorlatilag minden fontos tárgyaláson részt vettem. Erről szól a mellékelt napló, ami most (80 évesen) került a kezembe. A munkában részt vevők közül sokan örökre letették a ceruzát...

Elküldöm ezt a naplót, mert önöknél van a helye. (a saját célra készített fényképeket egy szovjet szakértő vitte magával). Kíváncsi vagyok, hogy az akkor meghozott és végrehajtott intézkedések hogyan működnek jelenleg. Hogy viselkedik a part?

Üdvözlöm a partvédelem dolgozóit és jó, eredményes munkát kívánok.

Bankó Károly

ny. okl. mérnök

Budapest 2006 05 13

Hosszabb időre kölcsön kaptam Bankó Károly naplóját a Dunaújvárosi Partvédelmi Vállalatigazgatójától. Beleolvasva a naplóba arra az elhatározásra jutottam, hogy közkinccsé – kutatók és érdeklődők számára egyaránt könnyen hozzáférhetővé - kell tennem ezt az 1964/1965-bőlvaló kordokumentumot. Amely a Mélyépterv (Mélyépítési Tervező Vállalat) mérnöke, Bankó Károly precízlejegyzéseinek, szabatos fogalmazásának köszönhetően szinte az akkori tanácskozások résztvevőjévé avatja a feljegyzéseit böngészőket. A kutatók, a várostörténészek, a szakadó löszpartok gondjával szembesülő helyi döntéshozók, valamint a löszpartok stabilizálásával foglalkozó szakemberek számára pedig lehetővé teszi, hogy a benne foglalt szakmai véleményeket, következtetéseket megismerhessék, akár összevethessék egyéb dokumentumokkal.

Az általam fontosnak tartott könnyű hozzáférhetőség kulcsa a szöveg-hű digitalizálás, hiszen mindmáig nagyon kevés az interneten elérhető anyaga dunaújvárosi partomlásról és a város térségében végrehajtott, komplex part-stabilizálásról, amely immár négy évtizede bizonyít!

Néhány megjegyzés a digitalizált szöveg értelmezéséhez:

A nyilvánvaló helyesírási hibáktól eltekintve igyekeztem szöveg-hű maradni. Ennek megfelelően például a vasmű az eredeti szövegnek megfelelően szerepel hol kis, hol nagybetűvel, hol DV-ként említve.

A nevek i-vel, y-nal történő írása is megfelel a naplóban felleltnek, az írásjeleket is igyekeztem a naplóban talált módon jelölni, illetve elhagyni.

Például gyakorta elmaradtak a kérdőjelekés más írásjelek, valószínűleg az elhangzás gyorsaságával lépést tartani szándékozó jegyzetelés okán.

Az aláhúzásokat ugyancsak az eredeti szöveg szerint jelenítettem meg.

Az 1965-ben tett bejegyzések némelyikénél piros színű aláhúzás szerepel, sőt két, piros tintával írt bejegyzés is előfordul. Ezeket - fekete-fehér nyomtatással is számolva - az adott helyeken kisebb méretű, kurzív és vastagított magyarázattal jelzi a digitalizált változat.

Az el nem olvasható szövegrészeket # alkalmazásával jelöltem.

A naplóban ismétlődően előforduló betűszavak akkori vállalatokat, szervezeteket jelölnek.

Például:

KGMTI = Kohó és Gépipari Minisztérium Tervező Intézete, éM = építésügyi Minisztérium, FTV= Földmérő és Talajvizsgáló Vállalat; a Szalmacell, a ma Barátság városrészként számon tartott negyed akkori közkeletű elnevezése, a Radar és 1000-es barakk pedig a mai Papírgyári út és a felső Duna-part közötti – átmenetinek szánt– barakk-lakások csoportjait takarja.

Bankó sajátos rövidítéseket is alkalmaz, így például a következőket:

Mpt = Mélyépterv

mió = millió

hati = határidő

ng = népgazdaság

ber. pr. = beruházási program

vert. = vertikális

kv = költségvetés, stb.

Az egész napló szöveg-hű digitalizálásában segítségemre volt eredeti (gyógyszerész) szakmán, amelynek köszönhetően rutint szereztem orvosi receptek elolvasásában; újságíróként pedig a műszaki, gazdasági, hidrológiai témák több évtizedes művelése gazdagította a naplóéval sokban azonos, a szövegértést megkönnyítő szókincsemet.

Csongor György

Folytatásos közreadást A nagy löszomlás rovatunkban olvashat

Ezek érdekelhetnek még

2019. November 22. 15:06, péntek | Helyi

Hová tűnt Damon Hill azaz az MSZP?

Hová tűnt Damon Hill?" – röppent a magyar légtérbe 1997-ben egy mára szólássá vált kétségbeesés, amely megihletett bennünket is, ahogy a pesti srác,mint jobbikos országgyűlési képviselő-jelölt bemutatkozását láttuk.

2019. November 22. 03:03, péntek | Helyi

Cserna: Mire kell két milliárd forint?

A november 21-i közgyűlésről Cserna Gábor a Fidesz helyi elnöke tett fel kérdéseket közösségi oldalán Kétmilliárdos kérdések címmel:

2019. November 22. 02:42, péntek | Helyi

A közgyűlésen történt...

A képviselők módosították a Szervezeti és Működési Szabályzatot a bizottsági ülések és közgyűlések tekintetében többek között oly módon, hogy adott igazolatlan távollétek után mennyivel csökken a tiszteletdíj.

2019. November 20. 14:48, szerda | Helyi

Miserend változás Krisztus király főünnepén

November 24-én (vasárnap) „Krisztus, a mindenség királya” főünnepén a Mária rádió a dunaújvárosi főtemplomból közvetíti az aznapi ünnepi szentmisét, amely így kivételesen nem ½ 9-kor, hanem 9 órakor kezdődik.