Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2010. December 07. 20:01, kedd | Helyi

A Nagy Löszomlás V. rész

A Nagy Löszomlás V. rész

Óriási partomlás következett be 1964. február 29-én Dunaújvárosban. A Dunai Vasműt és a várost veszélyeztető rendkívüli esemény (suvadás), valamint a helyreállítás terjedelmes és részletes korabeli dokumentuma került elő 2010. tava

A NAPLÓ bejegyzései (ötödik rész)

1964. III. 24.

Krinyákék folytatják a mérést. Változás: a G – H cső mindegyike a B cső C felőli oldalán, kb. 5 – 5 m-rel jön fel. Nem olyan meredek, mint az A – B között.

A nagy tolózárház gépésze közölte, hogy a 26 jelzésű tolózár ki van belezve! Az átépítés 3. pontját ez felborítja. Szét kell szedni és blindelni az E csövet.

Szivák a kormánybizottság összekötőjével (Betzkay) tárgyalt. Ukáz: a G – H csövet IV. 15-ig meg kell építeni, kollektor cső nélkül, egyelőre, és a B – C-be bekötni.

Lindenmaier, a Vízművek főmérnöke 6 vagy 4 db. Ø800-as öv. tokos kézi meghajtású tolózárat tud adni. Csapayt holnap át kell küldeni; U idom, vagy F idom is kell 8 v. 12 ill. U-ból 4 v. 6 darab.

Krinyáknak a hosszszelvényt kell felraknia 25-én.

Panorámafelvételt készítettem a csövekről és a radari suvadásról. Az új suvadás kb. további 20 – 25 m-t szakított le a radar területéből. A Kozider-dombon éles repedés látszik, ugyancsak 10 – 15 m hátrarágódással. Feltűnt, hogy a Duna a szigetekből már milyen sokat elnyalt.

1964. III. 25.

A főmérnöknek referáltam a G – H vezeték tervezésének állásáról. A vezeték építését Gansz-szal és Vincze J-fel megtárgyaltuk. A G – H vezeték sürgős megépítése miatt a tervezett átépítési ütem felborult. A siófoki vállalat építi a két csövet, de nem ismerjük a felkészültségét. Nem tudjuk, tud-e szigetelni. A Vasmű ma kezd hozzá a Ø720x6 mm-es spirál-acélcső gyártásához. Szigetelni nem tudnak. Makrai et. (T: 25-43) szerint talán a csepeli csőgyár szigetel majd (??!)

1964. III. 26.

A Hosszúvölgyi vezeték felső szakaszát terveztem meg a B, C-hez való csatlakozással. Szivákkal tárgyalás a vezetékek elhelyezéséről. (Tárgyalás Szakvárinál).

1964. III. 27.

Szivák levitte a szerelési terveket a Siófoki vállalatnak. Döntés: ápr. 15-ig 1 db Ø700 vezetéknek kell feküdni a C vagy B-re rákötve, alsó végén úszó telephez való kapcsolási lehetőséggel. Az úszó szivattyútelep terveinek is ezek szerint ápr. 15 előtt készen kell lenni. Kiss M.-tól III. 13-i állapotnak megfelelő helyszínrajzot és a csövek tengelyében mért 3 db keresztszelvényt kaptam. Csapaynak vezetékrészletterveket adtam át. (U idom könyökök, munkaárok keresztmetszet, tolózárbeépítés).

1964. III. 28.

Krinyák szerint a D cső mellett kell feltörni a Hosszúvölgyből. Helyszínrajzot vadásztam az Uvatervnél. A H csövet építjük meg, de szivárgó nélkül. Utána szivárgóval a G csövet. A betonozást a Hídépítő V. végzi majd.

Szerdára, ápr. 1-ére kocsit rendeltem Szivákék részére. Nekem is mennem kell majd. Megjött a Csév szerződése.

1964. III. 31.

Majdnem egész nap a H cső helyszínrajza ügyében szaladgáltam az Uvatervnél.

1964. IV. 1.

Kiszállás Dunaújvárosba. A G – H cső leágazását mértük be, az F csőről, valamint a H cső felmenő szakaszát helyszíneltük a turbinaejtőcső mellett. Sem a Vasműtől, sem a Hídépítő V.-tól nem volt senki, akinek a nyomvonalat átadhattuk volna. Az egész hosszúvölgyben folyt a fadöntés, a nyomvonal ezért sem volt hozzáférhető.

A Hídépítő megkezdte a gerendaszállítást. A siófokiak 3 db 12 m-es Ø711x6-os csövet kaptak.

1964. IV. 2.

Helyszínrajzot kerestem Tarbayék úszó sziv. telepéhez.

Tárgyalás a G – H cső és az úszó telep csatlakozásáról. Az I cső felé az F-ről egyelőre blindeltetem a csöveket, mert nincs elég tolózár.

FTV: Talán ma történt meg a légi fényképezés. Jövő hét végére lesz kontakt másolat.

Kiss Miklósék csőkonszignáció miatt terveket kérek az A – B – C – D csőről, és tervez az I. sziv telepről. Panoráma felvételt is kaptak. (Honvédségnek kell adatokat adni) Krinyák, Mancha, Rákos Z. kiszálláson, kitűzni a H cső nyomvonalát, ill. átadni a kivitelezőnek.

Sürgettem Szivák, Mancha, Binnyei (úszó telep) adatlapját. Tolózárházakról még kell kérni Schumiczkyéktól.

1964. IV. 3.

Szentiványi osztály részletterveken dolgozik. 4-én Rákos Z. leutazik, terveket visz magával. Tárgyalás Andaival a koordinációról.

1964. IV. 6.

Tárgyalás az OVF-nél a Felszíni Vízmű sorsáról. Új ber. pr. fog készülni.

1964 IV. 7.

Tárgyalás Szentiványival: az eddig elkészített tervekkel kapcsolatban konzultációt kell tartani. Meghívandó: Andai, Holló, Gausz Krinyák, Rákos, Kele, Csapay kiszálláson. A hosszúvölgyben a felső szakasz a csatlakozástól kezdve kész, a völgyben is kb 200 fm le van fektetve. Szivárgó – tiltakozásunk ellenére – nem készült. - Az úszó szivattyútelep 2 uszálya ki van már horgonyozva.

Kiss Miklósék szállították a csőalátámasztás (BA cső) terveit a KGMTI-nek 4 pld-ban.

A prémiumszétosztásról sürgősen javaslatot kell tenni. Andai összeszedi a Binyei, Kopácsy, Kiss és Deák osztályét, én pedig a Szentiványi osztályét.

A tervezői szerződést összeállítottam, a normacsoporttal is megtárgyaltuk. Feljegyzést küldtem az elszámolás módjáról Kiss és Binyei osztálynak.

A Csév benyújtotta 104000 Ft körüli számláját.

1964. IV. 8.

Megbeszélés Szentiványinál.

Tegnap a 2. cső felmérése folyt. A H cső fektetése kb. 15-re kész lesz. Tolózárak, szűkítőidomok készen a helyszínen.

G cső tervezése folyik, szombatra készen lesz.

KGMTI nek és a Korm. Biz. nak levelet ír a Szentiványi osztály, melyben kifogásolni kell, hogy egyes részleteket a tervezéstől eltérően építenek meg. Pl. szivárgó, hosszszelvény a csat. keresztező szakaszon (A cső kinn van a földből; feltöltik a cső körüli terepet, de ezzel gátat emelnek az oldalról lefolyó víz útjába, a víz a cső alá mehet; süllyedés – csőtörés – elmoshatja a másik csövet is, a turbinaejtőcső csatornáját is.)


(folyt.köv.)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.