Városlista
2024. június 23, vasárnap - Zoltán

Hírek

2012. November 05. 23:40, hétfő | Helyi

Akik vigyáznak anyára…

Akik vigyáznak anyára…

Betti édesanyja vidéken élt. A kis faluból egyre több baljóslatú hír jött édesanyjáról. Elindult bevásárolni, és hirtelen nem tudta, hová kell visszamennie. Összekeverte a bankjegyeket, nem tudta mit fizetett és mit nem.

. Beszélgetés közben derült ki, hogy egyre inkább csak a régebbi dolgok jutnak az eszébe, hogy mi történt ma vagy tegnap, abban nem teljességgel bizonyos.

Magához vette, ekkor kezdődtek a további problémák. Dolgoznia kellett, s egyedül kellett hagynia a városi lakásban az édesanyját, aki elfelejtette bezárni az ajtót, feltette melegedni a levest, s elfeledkezett róla… Betti egész nap rettegésben dolgozott, hogy mire ér haza… Míg végre találkozott egy lehetőséggel, hallott egy lehetőségről. Az Árpádházi Szent Erzsébet Idősek Otthonainak óvárosi intézményében vállalják a gyengén és középsúlyos demenciában szenvedő betegek napközbeni felügyeletét is. Itt az „is” szó a legfontosabb, hiszen az idősek klubjával együtt, egymás mellett él ez a szolgáltatás.

Gyöngyösiné Hoffer Szilvia, a II.sz Gondozási központ vezetője beszél a szolgáltatásról:

  • Hétfőtől péntekig reggel 7 és délután 4 óra között fogadjuk azokat az idős dunaújvárosiakat, akik napközbeni felügyelete nem megoldott, s demenciában szenvednek. A nappali ellátásban nem csupán a felügyeletet és az orvosi ellenőrzést biztosítjuk, hanem külön étkezést is kérhetnek a szolgáltatást igénybe vevők, s természetesen a foglalkozásokon is részt vehetnek.

Nézem a programokat, az idősek klubja lakóival együtt vehetnek részt a demenciában szenvedő ellátottak is a programokon. Minden nap más-más programmal várják azokat az időseket, akik nem szeretnek egyedül lenni, vagy jó közösséghez szeretnének tartozni, s érdekes programokon kívánnak részt venni.

  • Megértőek az ép időseink is, nagyon nagy türelemmel beszélgetnek a demens társaikkal, s igyekeznek bevonni őket a programokba. Ezzel lassítani tudjuk a további leépülésük ütemét. Természetesen míg az idősek klubjába részt vevők maguk dönthetik el, mikor jönnek, mikor mennek, meddig maradnak, a demenciában szenvedő betegeknél ez természetesen nem lehetséges. A hozzátartozókkal egyeztetünk mindent. Nálunk nincs megkülönböztetés, mi itt egy nagy közösség vagyunk.

A szellemi leépülésben szenvedőkre fokozott figyelem irányul. Az óvárosi intézmény erre szakosodott szakemberei vigyáznak a betegekre. Éppen ezért csak korlátozott számban fogadhatnak be demenciában szenvedőket. Érdemes érdeklődni a 25/285-785-ös telefonszámon. A térítési díj naponta 300 Ft, akik étkezést is kérnek az intézmény abban is tud segíteni. Válogatok az elmúlt időszak programjai közül, minden hétköznapra akad valami: kézműves foglalkozás, ülőtorna, imaliturgia, kertészkedés, filmvetítés, életmód tanácsadás, lecsófőzés, masszázs, hagyományőrző program, palacsintasütés, lángos sütés.

  • A programok minden hétköznap 9 órakor kezdődnek, szeretettel várjuk a nyugdíjas korosztály tagjait ide, a Magyar út 32. szám alá, a Gólyafészek Étterem mellé. A részvétel ingyenes – adja át az invitációt – Csáki Mártonné, Klári klubvezető, aki az egyike azoknak , akik vigyáznak Betti édesanyjára is.

A cikk a novemberi Info Dunaújvárosban jelent meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 18. 11:24, kedd | Helyi

A Liberty Dunaújváros leállítja kokszoló kemencéit

A Liberty Dunaújváros megkezdi két kokszoló kemencéjének leállítását, amelyek egyre kevésbé hatékonyak, nehezen karbantarthatóak és veszteséget termeltek a piaci túltermelési kapacitások miatt

2024. Június 18. 11:15, kedd | Helyi

EMBERÖLÉS KÍSÉRLETE BELOIANNISZBAN

A Fejér vármegyei nyomozók a gyanúsítottat őrizetbe vették.

2024. Május 29. 19:02, szerda | Helyi

Lázár János: meg fogjuk építeni az M8-as autópályát és a V0-ás vasúti körgyűrűt

Meg fogjuk építeni az M8-as autópályát és a V0-ás vasúti körgyűrűt, amely generációkra meg fogja oldani a dunaújvárosiak életét - jelentette ki az építési és közlekedési miniszter szerdai dunaújvárosi utcafórumán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.