Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Június 07. 03:01, csütörtök | Helyi
Forrás: - Dunaújváros Info

Az elátkozott fürdő?

Az elátkozott fürdő?

Pénteken ingyenes nappal nyit az élményfürdő. Egy kis vissza-ésjövőtekintő...

A nyitás előtti hajrában sétáltunk körbe. Vannak helyek, ahol marékszámra jönnek fel a mozaikok, néhány helyen szinte újból kell rakni az egészet, persze ha lenne az eredeti burkolatból. De nincs, eltűnt vagy elfogyott, így olyannal pótolják, ami kapható. Az összes öltözőszekrény felújításra szorul. Újból vezetékelik az egész rendszert.

Tavaly kiürült boros üvegek a konyhában, lekapart burkolatok, levált vakolat. Az egész épületen érezni a gazdátlanságot, s remélhetően mindennek most már vége. Sokan dolgoznak, sokat, hogy minden használható állapotba kerüljön. Kívül és belül is. És itt nem csupán az épületről van szó.

Mint egy púp a háton

Botrányos szinte mind a három esztendő, amit az élményfürdő megélt. A 3,4 milliárdért megépült építmény kezdetektől csak gond, nyűg, teher volt a roppant nagy adósságot maga előtt görgető városnak.

Az "elátkozott projektként" elhíresült, a többéves hercehurca után három éve elkészült beruházást kezdettől ellenezte az akkor még ellenzékben levő Fidesz-frakció. Ahogy döntéshelyzetbe kerültek a választások után azonnal fel kívánták bontani a beruházási szerződést. Dr. Dorkota Lajos, országgyűlési képviselő, alpolgármesterként akkoriban azzal indokolta a döntést, hogy "közvetlenül az önkormányzati választások előtt a szocialista többség valósággal ráerőszakolta az akaratát a testületre, amivel húsz évre szóló kötelezettségvállalást rakott a város nyakába". A beruházásra alakult konzorcium másik szereplője, a CIB Ingatlanlízing ZRt. azonban a jogerős építési engedély birtokában felépítette a fürdőt. És elkezdődött a beruházók között a jogi huzavona. A húzd meg, ereszd megnek a tétje nem kevesebb volt, mint hogy a sebtében aláírt szerződés jogkövetkezményeiből hogyan tud a város úgy megszabadulni, hogy a fürdő is maradjon, de ne vigye csődbe a várost.
A terhekről csak annyit, hogy az fürdő üzemeltetése városunknak havi nyolcvanöt-kilencmillió forintjába került, így 2011 nyarán visszaadta az üzemeltetést az építést finanszírozó pénzintézetnek.

. A bank a tulajdonára üzemeltetőt keresett. Tavaly a Dunaújvárosi Fürdő SPA Kft. rövid nyári strandszezont követően bedobta a törölközőt, s a fürdő megint bezárt. Két évvel a nyitás után, már másodjára.


Hosszú távra terveznek

Az idén a Hunép-Uniszol ZRt. pályázta meg az üzemeltetést. Rácskai József vezérigazgató hosszabb távra tervez: - Elképzeléseink szerint folyamatosan üzemeltetjük a dunaújvárosi élményfürdőt. Olyan üzleti tervet készítettünk, amelyben hosszú távra számolunk, s a CIB csoporttal kötött szerződésünk erre lehetőséget biztosít, azaz ameddig fizetjük a bérleti díjat, az Aquantist üzemeltethetjük.
- Milyen állapotokat találtak?
- Gyakorlatilag az előző üzemeltető elég rossz állapotokat hagyott maga után. Rendbe kellett tennünk a medenceburkolatokat, s gyakorlatilag nem működött a hűtés-, a fűtés-, a beléptető-rendszer. A szivárványcsúszdát is javítanunk kell. S bizony az öltözőszekrények is teljes átalakításra szorultak, s takarítanunk is elég alaposan kellett mindenhol.
- Mire számíthatnak a városlakók?
- Terveink szerint a jegyárakat nem emeljük. Igyekszünk olyan szolgáltatásokat nyújtani, amelyek minden igényt kielégítenek. Az egyéb kedvezményekről még tárgyalásokat folytatunk Cserna Gábor polgármester úrral. De úgy látom, hogy már sikerül megállapodnunk arról, hogy a vízgyógyászat ismét átkerülhessen hozzánk.


Városlakók előnyben - lesz nyugdíjas nap is


Cserna Gábor, Dunaújváros Megyei Jogú Város polgármestere, hogyan látja, sikerül-e az élményfürdő üzemeltetőjénél kedvezményeket a városnak elérni?
- Úgy tűnik, hogy meg fogunk egyezni az üzemeltetővel, hogy a dunaújvárosi állandó lakóhellyel rendelkező városlakók kedvezményes belépőjegyet válthassanak. Valamint Nagy Zoltánné idősügyi tanácsnok kezdeményezte, hogy a nyugdíjasoknak továbbra is lehetőségük legyen egy kijelölt napon jelképes árú belépőjeggyel a fürdőt igénybe venni. Ez ügyben is eljárunk. Reméljük, hogy hamarosan mindannyiunk megelégedésére rendeződik az élményfürdő-ügy városunkban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.