Városlista
2019. november 15, péntek - Albert, Lipót

Hírek

2012. Szeptember 07. 01:39, péntek | Helyi

Bajban a segítség

Bajban a segítség

Terike néni, azaz Andarkó Kálmánné az éléskamrából jön elő, még egy kis ebéd utáni sütit majszol. Kedves invitál bennünket a patyolattisztaságú lakásába. Gyönyörű hímzések borítanak mindent.

Terike néni kedves, segítőkész, csak nagyon egyedül van mióta a fiúk után meghalt a férje is. Nincs mellette senki, hiszen a rokonok máshol élnek és dolgoznak, s csak ritkán tudnak eljönni, hogy megnézzék, hogy van, hogy érzi magát. Terike bár testileg és szellemileg is nagyon friss, de azért nagyon egyedül van, s ha bármi történik vele, nincs senki, akihez fordulhatna…azaz ez már egy ideje nem így van.

Egy fura „nyaklánca” medálja az, amelyet ha megnyom éjjel vagy nappal, akkor azonnal jön hozzá a segítség. Ez a jelzőrendszer az, ami neki biztonságot ad, megnyugvást, hogy még sincs egyedül a világban.

  • Sajnos, volt is már rá szükségem. Olyan rosszul voltam, hogy a fájdalomtól mozdulni sem volt erőm, megnyomtam a gombot, s rövid időn belül megjött a segítség.

Aki ezért a segítségért felel, nem más, mint Szabó Györgyné, Klári az ESZI Szent Erzsébet Idősek Otthonai jelzőrendszeres házi segítségnyújtás szolgáltatásának vezetője:

  • Jelenleg negyven készüléket tudunk kihelyezni, s figyelni a nap 24 órájában. Gyakorlatilag azok jelentkezhetnek rá, akik vagy egyedül élnek mint Terike néni, vagy olyanok, akiknek van társuk, de egyikük sem tudja már krízis helyzetben a megfelelő megoldást biztosítani. Van olyan gondozottunk, ahol beteg a néni és súlyos pedig a bácsi is. De olyan gondozottunknál is van jelzőkészülék, aki kerekes székben éli az életét, s bizony bármikor előfordulhat olyan baleset, hogy kiesik a székből vagy a kádnál, s nem tud segítséget kérni. A gondozottnak és a szeretteiknek egyaránt nagy megnyugvást jelent, hogy éjjel-nappal rendelkezésre állunk.
  • Hogyan tudják ezt megoldani?
  • Több műszakban éjjel-nappal szakképzett gondozónőik látják el a feladatot, s a jelzőrendszer központi szerverén keresztül a riasztás közvetlenül mobiltelefonukra érkezik, s egyből tudják, hogy kihez kell kimenniük, s a lehető legrövidebb idő alatt a helyszínre érkeznek és segítséget nyújtanak.
  • Nem lenne egyszerűbb, ha a betegek orvost hívnának vagy mentőt a telefonjukon keresztül?
  • Először is nem mindenki tudja a telefonját vagy a telefonszámokat megkeresni, ha nagy fájdalma van, vagy nem is képes sok esetben még elmenni sem a telefonjáért. ha mégis sikerül, következik a másik probléma: nincs, aki beengedje a házba a lakásba a mentőt vagy az orvost. Nekünk, mivel folyamatos a kapcsolattartásunk, saját kulcsunk van, így ezek nem okoznak nekünk nehézséget.
  • Mennyibe kerül ez a segítségnyújtás?
  • A szolgáltatás önköltséges, amelynek díja a közeljövőben módosul, várhatóan 7500 forint lesz a szolgáltatás havi költsége. Aki szeretné saját magát vagy a szüleit biztonságban tudni, annak érdemes az igényét bejelenteni, hiszen korlátozott számban állnak rendelkezésre a készülékek. A Batsányi utcai gondozóközpontban kell az igényt bejelenteni személyesen nálam, vagy a 410-106-os telefonszámon.

Terike néni egyedül van. Mint nagyon sok idős ember a városunkban. Odafigyelésre, gondoskodásra van szükségük. Ennek egyik formája, hogyha baj van, akkor azonnal ott legyen a segítség.

Ezek érdekelhetnek még

2019. November 14. 23:52, csütörtök | Helyi

Ismét kolbászfesztivál

November 30-án (szombaton) immár TIZEDIK alkalommal rendezik meg a Pentelei Kolbászfesztivált és Disznótoros kóstolót. A rendezvényre a szervezők szeretettel meghívják Dunaújváros és városkörnyékének összes lakóját.

2019. November 14. 18:17, csütörtök | Helyi

Átadták a Szociális Munka Napja Díjakat

Városunkban is ünnepséget rendeztek a Szociális munka napjának alkalmából. Szerdán öt helyi intézmény dolgozói ünnepeltek a Bartók színházban, hogy közösen ismerjék el az ágazatban dolgozó kollégáik munkáját.

2019. November 14. 17:30, csütörtök | Helyi

Itt a plakát, hol a plakát?

Íme a bizonyíték arra, hogy pártállástól függetlenül számos helyen kint vannak még a választási plakátok.

2019. November 14. 17:11, csütörtök | Helyi

Pintér új városáról beszélt Cserna

Többen várták már, hogy a Fidesz választási vereségét követően, mikor szólal meg személyesen Cserna Gábor, a Fidesz helyi szervezetének elnöke a párt irodájában.