Városlista
2020. október 19, hétfő - Nándor

Hírek

2019. December 06. 13:02, péntek | PR

Íme az európai autópályadíjak 2019-ben

Íme az európai autópályadíjak 2019-ben

A téli utazások előtt fontos tájékozódni arról, hogy milyen útdíjakkal, autópályadíjakkal kell számolni Európában, de főleg a szomszédos országokban - így nem érhet minket meglepetés a határon túl.

A síszezon miatt sok autóra lehet számítani az utakon, hiszen az emberek szívesen indulnak el a kedvelt célpontok felé, legtöbben Ausztriába. Ugyanakkor Szlovénia is kedvelt célpont, de egy téli túra kedvéért sokan mennek Szlovákiába is. Az adventi vásárok és a nagybevásárlások miatt Bécs és Parndorf is kedvelt célpont, de egyre többen fedezik fel magunknak Horvátország fővárosát, Zágrábot is egy kis ünnepi hangulatért.

Autópályadíjak a szomszédoknál

Ausztria kedvelt külföldi célpont és szerencsére nem is vészes az autópálya díja. A 10 napos matrica, amit a benzinkutakon és online is megvásárolhatunk, 9,20 Euro. A 2 havi autópálya használati díja 26,80 Euro, míg az éves díj 89,20 Euro. Az utak jó minőségűek és minden autós kifejezetten kulturáltan vezet, betartva a szabályokat és a sebességkorlátozásokat.

Szlovéniában is matricás rendszer működik. Náluk a 10 napos matrica 15 Euro, a havi 30 Euro, míg az éves díj 110 Euro. Ezek az árak 2019-ben a személyautókra vonatkoznak, amelyek 3,5 tonnánál könnyebbek és maximum 1,3 méter a tengely feletti magasságuk.

Ukrajnában nincsenek fizetős utak, Romániában viszont igen. Romániában elektronikus az útdíjrendszer, amelynek ára összehasonlítva a hazai díjakkal ugyan alacsonyabb, de az útminőség nem éri el a nyugaton megszokott színvonalat, ám a régió átlagát határozottan felülmúlja. A heti autópályadíj 3 Euro, a havi 7 Euro, a három havi 13 Euro, míg az éves 28 Euro, ami körülbelül 9400 Ft körüli árat jelent átszámolva.

Szlovákia árai nagyjából ugyanolyan szinten vannak, mint az itthoni autópályadíjak. Elektronikus díjrendszerben 10 napos matricát válthatunk, ami 10 Euro. A havi autópályadíj 14 Euro, az éves pedig 50 Euro. Csehországban viszont ennél egy picit magasabbak az árak.

A kapus díjfizető rendszer

Közvetlen szomszédaink közül Horvátországban és Szerbiában a kapus díjfizető rendszer működik. A horvátoknál kb. 40 kuna/100 km árral kell számolni, ha az autópályán közlekedünk. Nyáron, főleg a szombati napokon, nagyobb torlódásokra kell számítani a kapuknál, de az év többi részében nincs ilyen probléma, és az utak is jó minőségűek.

Szerbiában 5-6 Euro/100 km az autópályadíj. Kalkulátor segítségével ki lehet számítani a pontos összeget, ha tudjuk milyen hosszú útszakaszon tervezzük használni az autópályát.

Bosznia-Hercegovinában, Lengyelországban, Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban is a kapus rendszer működik. Nagyjából ezekben az országokban átlagosan 9-10 Euro/100 km árral kell számolni, ha az autópályát használjuk. Ám érdemes mindegyiknél konkrét kalkulációt végezni, hogy biztosra menjünk és ne érjen meglepetés minket a fizetéskor.Amire érdemes figyelni

Románia mellett még Németországban is ingyenes az autópályák használata a személygépkocsiknak. Azaz, ha távolabbi európai országba tervezünk utazni, érdemes lehet Németországon keresztül haladni, ugyanis így még spórolhatunk is. Mindenesetre egy-egy ország útdíjhasználatra vonatkozó kalkulátorát bátran használjuk még az utazások megtervezésekor.

Emellett tájékozódjunk arról, hogy egy adott ország adott útvonala milyen sűrűn ellátott benzinkutakkal és pihenőkkel. Nincs is annál frusztrálóbb, mikor nem tudjuk, hogy hány kilométerre találjuk a következő kutat, miközben fogytán az üzemanyag.

Olvassunk utána az adott ország közlekedési kultúrájának. Szinte biztosak lehetünk benne, hogy Ausztriában és Németországban nagyon komolyan betartják a szabályokat és a sebességet is, mégis jól és flottul halad a forgalom. Bárcsak itthon is mindig így lenne!

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 08. 14:02, csütörtök | PR

Ne fázz tőle; jó választás az olajradiátor

A hűvös idő beköszöntével, akár már egy-két fokos lehűlést is jelentősnek érzünk otthonunkban. A nyári meleghez szokott testünknek - még akkor is, ha jellemzően légkondicionálót használunk ekkor - komoly változás lehet az őszi lev

2020. Október 08. 12:24, csütörtök | PR

Ezt fontold meg, mielőtt megbízol egy céget vidékre költöztetéssel

Az elmúlt néhány év ingatlanpiaci robbanása után még mindig töretlenül erős az agglomerációba irányló mozgás, de nem mindegy, hogy milyen céggel indulunk neki a fővárosból vidékre való költöztetésnek.

2020. Október 08. 12:19, csütörtök | PR

Saját házi baristánk, a kapszulás kávéfőző

Napjaink egyik legnépszerűbb és legkönnyebben elérhető élvezeti cikke a kávé. Az isteni főzetekhez már lakásunkból sem kell kimozdulnunk, hiszen a kávéfőző gépek segítségével mi magunk is profi munkát végezhetünk.

2020. Október 08. 09:58, csütörtök | PR

Kinek lehet jó választás a nehézgépkezelő állás?

Hirdetések böngészése során sokszor találkozhatsz nehézgépkezelő álláshirdetésekkel, de ha nem ismered a munkakört, akkor nehéz pontosan meghatározni, hogy mi ez. Megnéztük, mit takar és kinek lehet jó választás.